За поредна година представители на ДПС от 7-те общини на областта почетоха паметта на видния общественик и борец за демокрация, права и свободи Нури Адалъ. Бяха положени венци и цветя на гроба му, който се намира в родното му село Островец, община Кирково.
Нури Адалъ е роден през 1922 г. в Островец. Той е един от най-ярките защитници на правата и свободите на гражданите от турски произход по време на тоталитарния режим. Известен е още като „българският Нелсън Мандела“, заради борбата му за защита на правата на мюсюлманите у нас.
През 1989 година е принудително екстрадиран от България в Турция. Дълги години работи като секретар в изселническата организация „Балгьоч“ в Бурса. Почина през 2004 година. Централният градски парк в Момчилград носи неговото име.
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/8/20 13:44

    Айде ограмотете се, българският Нелсън Мандела се казва Илия Минев, четете малко, не е нужно да публикувате коментара и без това няма да го направите

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен6/8/20 15:44

      Значи турският! Щом така искаш! Няма да спорим, но той си беше наш!

      Изтриване
  2. зафер ертюрк5/8/20 13:48

    НУРИ АДАЛЪ.
    На днешния ден той е починал, аз бях прогонен тогава и намерих убежище в Белгия.
    Днес много ще се пише за него, даже от кумов срам някой да посетят гроба му.
    Аз лично имах щестието да се запозная с него, татко ни запозна.
    Тих човек, когато говориш с него получавах някаква успокояваща енергия, да ти е драго да го слушаш.
    Никой не пише истината за последните му години, а истината беше Беше изоставен от обществото и семейството си, беше изолиран, отбягваха не само да говорят с него но и да го поздравяват.
    Отношението към него беше като към Чумав, фактът че е намерен трупът му дни след смъртта му полуразложен доказва това което пиша.
    За смъртта му научава А.Х и отива при Хидроинжинера за да му каже за смъртта му и да отидат на погребението му, след няколко баханета Хидроинжинера го приема и той казва за смъртта на НУРИ Ага, Хидроинжинера му маха с ръка в знак че тава е досадно за него и се е отървали от един жив проблем, Хидроинжинера е бил махмурлия и около него се е въртяло младо полуголо сукалче.
    В разговорите си с него зададох десетки въпроси две от тях са.
    НУРИ Ага ако днес се върнеш назад Били вървял по същия път, Не Чоджум, не, за този народ не каза и добави загубих си младините, загубих си семейството, този народ не заслужава това, отговорът беше горе долу в този контекст/имам звуко записи на някой разговори с него/.
    Втория въпрос които му зададох беше, Знаеш ли кой от джото село донасяше на ДС за тебе, каза ми и аз проверих, намерих и свидетел от ДС които потвърди същото.
    Чудя се тези безсрамници които го отбягваха докато беше жив днес поднасят цветя на гроба му, до там я докара ДПС че преди две години на гроба му отиде с човек които го е тормозел като служител на ДС и с най голямо удоволствие го карал до затвора.
    Днес нашия Турски-Помашки народ продължава да се държи като с чумав с този дето продума за техните исконни права.
    Бих казал следното.
    Не тръгвайте по пътя на НУРИ АДАЛЪ, ако тръгнете само ще губите себе си и семейството си, за тези дето сте тръгнали ще ви се подиграват, Всеки е готов да ви продаде на ГД-БОП за стотина лева или за работа на минимална заплата.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/8/20 14:00

    Елитът на ДПС е там, но децата на Адалъ нещо ги няма! Роднините на Тюркян също не се показват при депесарите.
    "Промили са им мозъците", "Ердоган ни разделя" ще кажат сигурно господата депесари. Дори и да е така, вие пак сте си виновни.

    ДПС не е партията от деветдесетте години. Истинските стожери на демократичната съпротива бягат от партията като дявол от тамян.

    Ще публикувате няколко снимки във Фейсбук и няколко регионални новинарски сайта.
    Правите сметки за предстоящите избори. Говоря с приятелите си, има много огорчени и сега или няма да гласуват или ще дадат гласа си на Слави.

    Има една турска поговорка: ташъма суйла дейирмен дьонмез. Каквото и да правите, ако не се занимавате с проблемите на избирателите си, рано или късно ще сте наказани.

    Знам, че депесарите ще го прочетат. Дано и да го осмислят. После да не се сърдите, че ще имате 4-5%.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/8/20 14:01

    Местан ага нереде???

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен5/8/20 14:15

    Засрамете се бе, какъв Нелсън Мандела е Нури Адалъ! Той се бореше точно за това да е такъв, какъвто е. Вие сте по-опасни възродители от Политбюро на БКП!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен5/8/20 22:01

    Работил съм Подкова и имах честта да се познаваме и уважаваме с бай Нури оставете човъ да почива в мир .

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен6/8/20 01:23

    Неспазване на законите на една страна не прави никой на Нелсън Мандела затова не ни натрапвайте Нури или който и да е.Ако той е Нелсън Мандел тогава е предателите и агента Павел поради заслугите си да станат президенти на България или как?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен6/8/20 10:11

      А защо не след като бодигард на диктатор Живков колко години е премиер

      Изтриване
  8. Анонимен6/8/20 10:34

    Днешните лапачи яхват каузи, за които нямат никакви заслуги.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен6/8/20 11:01

    Никой ли не се сети да запълни тоя гроб с пръст до горе, някаква зеленина да засади? Само позиране за снимки, срамота.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен6/8/20 15:50

      Гробовете не се запълват до горе!!!! На гроба на мюсюлманин не се засажда нищо!!! Не богохулствай глупако!

      Изтриване
  10. Анонимен6/8/20 17:35

    До Зафер зафериус, ние знаем че агент от рода Местан от селото е донасял за великия Нури Адалъ, ти знаеш ли, да ти светна.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.