Дъждовна утрин в кърджалийския квартал „Възрожденци". Улиците са окаляни от изкопните дейности по Водния цикъл на града. „Огледалото" гони максимум в нивото си, а… жители на централната част на квартала се редят на опашка пред чешма между блоковете. Всеки носи поне по две празни туби от минерална вода. Струята тече като от казан за варене на ракия. Чакането е дълго, опашката се удължава, а хората с чадъри стоически издържат на „висенето".
„Цяла нощ и сутрин вали дъжд, правим Воден цикъл, а отново сме без вода. Ставаме сутрин, завъртваме кранчетата и нищо. Не е веднъж и два пъти. Случва се в дразнеща, отвратителна цикличност, все едно е нарочно. И преди е имало проблеми, но с началото на проекта е направо като бич. Кой ще ни плаща уредите? Кой? ВиК или строителите на Водния цикъл?
При всяко спиране на водата след това потича кал от чешмите. Тази мътилка влиза в пералнята, в бойлера, в казанчетата. Понякога са се случвали подобни експерименти с техниката ни по два пъти на ден. До две години уредите се прецакват. Но кой ще ни компенсира загубите, кой ще ни даде пари за нови? Още колко пъти ще ни сполитат подобни неволи? Докато трае проекта ще трябва да влизаме в нови кредити за закупуване на електроуреди, така ли?", жалват се чакащите на опашката. Коментират, че преди години водата от чешмата между блоковете е текла много по-бързо. Смятат сегашната ситуация като някакво наказание и уникално кофти късмет. „Живеем в най-бедната държава, с най-ниско заплащане на труда, най-високи консумативи, а стоим без вода. Дори безплатната чешма не ни помага, сякаш Европа ни цака дори с нея, казвайки: „Нищо безплатно няма на тази земя", реди друг от чакащите.
Тук са често, разказват. Радват се, че поне живеят в околните блокове и имат вода на разположение. Не им се мисли какво се случва с останалите части на града, когато ги сполети поредната авария. Сега пълнят, после бягат до кварталните магазини, за да си купят вода за пиене.
„Ставам сутринта, няма вода. Идвам тук, това е третият ми път. И все чакам, защото има и други хора. Закарах първата туба, за да може жената да стопли вода на котлона и изкъпе детето. Аз поливам. После си поливаме взаимно, за да се приведем що-годе в нормален вид. За тоалетната, да не говорим. Чинии, чаши, всичко остава на заден план. Една 10-литрова туба с минерална вода в кварталния магазин струва над 3 лева. Ако трябва да си купим три туби, това прави близо 10 лева. В противен случай-пали колата и отивай до големия маркет или виси тук на чешмата. Всичко е губене на време, пари и после прецакани уреди от калта, защото някакви некадърници усвояват милиони, хванали се да вършат неща, които явно са им непонятни. После едните се оправдават с ВиК, другите с новите строители, но е факт, че такива проблеми нямаше преди да започне проектът", обяснява разпалено жител на квартала. Не му се мисли какво ще стане през лятото…

***

Кога ще приключат ремонтните дейности и ще бъде възстановен нормалният ритъм на живот. Това бе основният въпрос, който задаваха жителите на кърджалийски квартали към изпълнителите на проекта за Воден цикъл на града по време на информационните срещи.
Поводът за недоволството на кърджалийци бе обикновено забавянето в сроковете и калта, която пречи на живеещите и търговските обекти. На една от срещите собственичка на магазин се оплака от трудния достъп до обекта на клиенти и доставчици и неразбирането от страна на работниците от екипа на фирмата-изпълнител. За нея и останалите засегнати търговци, представителят на строителя обеща лично да съдейства за възстановяване, според възможностите на обекта, на нормалния търговски процес.
Разкопаването на булевард „Христо Ботев" във „Възрожденци" бе основната тема на първите срещи. Кал, дупки, ненормално придвижване на хора и автомобили по трасето... Тогава от ръководството на проекта заявиха, че има непредвидени пречки, които се дължат на грешки, заради неточни данни в геоложкия доклад и липса на подземен кадастър…
„Знам, че сте афектирани и проявявам разбиране, но проектът е голям и търпи и несгоди. Ще приема всички ваши съвети как по-добре да се справим, за да стане по-бързо", сподели тогава с гражданите един от ръководителите.
От екипа апелираха при възникнали проблеми от всякакво естество да сигнализират своевременно, за да бъдат изяснявани и отстранявани проблемите. Това може да стане на e-mail: voden.kj@gmail.com и тел.036121652.   

***
Водният цикъл е на път да провокира и първите катастрофи по улиците на Кърджали. Хасковлия подкара буса си в насрещното на булевард „Христо Ботев" в квартал „Възрожденци" и цяло чудо бе, че не последва челен сблъсък с някое от идващите превозни средства. Случката е само отпреди дни.
„Много ремонти, а указателните знаци са малко. Затова влязох в обратното за движение платно", оправда се водачът, който след около 150 метра бясно шофиране успя да премине в правилното платно.
Ремонтните дейности по булеварда са зигзагообразни. Започва се участък от около 50 метра в едната част и мигом другото платно става двупосочно. След тези метри отново движението е нормално, малко по-късно отново е същото, но в другото платно.
„И познайте какво става? Шаш и паника. Шофьорите в региона, болшинството поне, са от сорта „не ги срещай на пътя" и при такива ситуации настава ад. Все още произшествия няма, но това е по-скоро благодарение на ниската скорост и заради паниката. Но вероятно и такива неща ще се случат", споделя 50-годишен таксиметров шофьор от Кърджали.
„Оня ден минавам и срещу мен двама, в колонка, се движат в насрещното. Карат бавно и се озъртат, явно са схванали какво са направили. Малко преди едно от кръстовищата на „Христо Ботев" наистина движението е в една лента, защото участъкът е в ремонт, но след това всичко е нормално. Водачи обаче се объркват и вместо да си минат в лентата, разделена от „островчето", продължават, но в насрещното. И добре, че тези, които се движат правилно също са свикнали с постоянната реорганизация на движението, че и те се движат бавно. Ако някой състезател реши да изпреварва, настъпи газта и срещу него е някой объркан-не ми се мисли. Нито единият има къде да избяга, нито другият. Ще стане страшно, казвам ви", коментира жител на „Възрожденци".
„Два дни ако не излезеш с колата и след това не знаеш какво ще ти се случи и по какъв маршрут трябва да хванеш. Защо не се уведомяват предварително гражданите с реорганизацията на движението? Пълна простотия! Къде са КАТ, защо и те не следят ремонтните дейности? Излизам един ден с колата, на средата на кръстовището има багер. Една олющена табела посочва да го заобиколя. Правя го и едва след това виждам, че пътят напред е затворен с огромна купчина пясък, на около 40 метра. Няма откъде да се мине. Е, защо тогава е табелата? Единствен изход се оказва една малка уличка и влизаш отново в квартала и се почва заобикаляне на блоковете и тръгване в противоположна посока, за да се хване пътя за другия квартал и така да се премине „Арда" и да се отиде до центъра. Пред мен пък се лута автомобил с регистрация от Комотини и човекът не знае какво му се случва, защото между панелките на „Възрожденци" няма и една табела за центъра. Луда работа. Където пък са копали, наслагали пръст и камъни-колите ги трамбовали и се получава дълбока дупка с остър ръб от изрязания асфалт. Как се преминава? Ще си съсипем гумите. Кога ще го асфалтират, когато падне сняг ли? Не се работи така, не знам. Всичко е дупка до дупка, ровове, тежки машини, които доразбиват и така унищожените ни пътища, когато е сухо е пустинна буря, когато вали-кални реки. Не знам какво ще спечелим с този проект, но нервите и потрошените автомобили няма кой да ни възстанови", категоричен е поредният кърджалиец.

***

„На много от моите предшественици-кметове се е усмихнало щастието да изграждат значими инфраструктурни проекти, с които Кърджали е придобил днешния си облик.
В настоящия момент, като кмет на града край Арда мога да кажа, че съм особено щастлив за това, че в Кърджали стартира един от най-значимите инфраструктурни проекти не само за последните 100 години, но и за следващите 100 - проектът за интегрирания Воден цикъл". Това заяви кметът на Кърджали инж. Хасан Азис малко след старта на изграждането на пречиствателна станция за отпадни води, довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа в града край Арда.
Това е така. Но как да го разбере нашенецът, изтерзан, изнервен и луднал от всекидневните неволи на всички „фронтове"? Повечето разбиране не трябва да е от негова страна, а най-вече от ръководителите и изпълнителите на проекта.
Жельо МИХОВ, 24rodopi.com

Работници под тонове пръст, кома и обеца на ухото за всички

Първата трагедия, свързана с Водния цикъл, дойде само броени месеци след старта на проекта. 59-годишен мъж бе затрупан от свлякла се земна маса в изкоп, висок около 4 метра. Инцидентът стана през февруари. Работникът  на „ЛюВиК" Георги Георгиев още се възстановява, след като бе дни наред в кома.
Тонове пръст и камъни оставиха пловдивчанина 2 часа и 40 минути блокиран в изкопа, в който трябваше да бъде положена водопроводна тръба. В акцията се включиха десетки спасители. Оказа се, че превантивните мерки за подобни инциденти са занижени. Сега ще последва глоба до 10 000 лева за фирмата от Инспекцията по труда в Кърджали. Започнаха и проверки на всички терени, където се извършват подобни дейности.
Това бе първата сигнална лампа по време на дейностите по Водния цикъл.
На 24 май втори работник – на местната фирма „Ардастрой", бе затрупан в канал до блок 102 (на снимката) във „Възрожденци". Той бе изваден бързо е транспортиран до Спешното в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски".
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/5/14 22:03

    omrazna mi ot tozi tap proekt.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/5/14 22:44

    Neiskame tozi proekt trima Milioneri stavat .Tri hilyadi sa po tri hilyadi razhodi ,Kolata scupena ,boylera kranovete bateriite ,vsickite apartamenti ne se vliza ot prah ,Rabota s kolite sprya ne moje da hodim do rabotya ne moje da se priberem do vkisti stoto nemojem da namerim pitya Kim doma .Koy ste ni plati tiya razhodi .Ne iskame tozi proekt ,

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/5/14 23:13

    Свиквайте, свиквайте с червения башибозук. Това ни чака и в останалата част на града.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен30/5/14 09:30

    Какъв червен башибозук пич, да си видял червен в общината или червена фирма с поръчка в Кърджали?Поинтересувай се кой води проекта или пък пиши на мейла посочен по горе и кажи тогава кво става.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен30/5/14 09:34

    Днес 30.05.2014г. сутринта отново сме без вода. Докога тези малоумници от В и К ще ни тормозят? Какво им струва да ни уведомят, че еди кога си, в колко часа ще се спре водата, за еди колко си време? Толкова ли е тъпо ръководството на ВиК, че не може да направи нещо толкова елементарно!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен30/5/14 09:52

    Tyrpenieto se izcherpa. Kraino vreme e da se poiska publichno pred obshtinata ostavkata na kmeta. Za VIK nqma kakvo da kajem - pylno s idioti, koito bylgarski ne mogat da govorqt. Nikoi ot tiq "specialisti" ne gleda cherteji. Prosto kopaqt, kydeto si iskat dokato stane avariq. Kato reshi da vika firma ot Plovdiv, Hasancho da beshe viknal "Dargiev i KO". Te sa se dokazali, che rabotqt kachestveno i byrzo. S mnogo byrzi tempove izgradiha nov vodoprovod v Plovdiv po ogromni bulevardi i za tova vreme ot Noemvri do sega, mojeha da podmenqt cqlata VIK mreja na grada. Da ne govorim che ne se useshtashe i vremeto bez voda - 3 dniza po 5 chasa. I horata imaha navika pred vseki vhod da postavqt belejki s datite i chasovete na spiranen na vodata. Dori nai-otdolu se izvinqvaha za syzdadenoto neudobstvo. I puskaha vodata po-rano ot posochenoto vreme. A tezi aborigeni, koito 2 + 2 ne mogat da syberat, ne znam otkyde gi nameri nashata ochilarka.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен30/5/14 12:11

    В този град всичко и винаги ства по най трудния начин , защо не се уважава ни най малко отношението на хората, защо винаги трябва да патят хората които заслужават поне нормална среда на живот, защото така или иначе нормални заплати няма ! Институциите не уважават хората в Кърджали ! Падението е голямо ! Няма нормални условия на живот, но иначе идат ли избори искат от нас да гласуваме за тях , за да е стабилен техния начин на живот ! А НАШИЯ ??!!??.....

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен30/5/14 13:01

    "....един от най-значимите инфраструктурни проекти не само за последните 100 години, но и за следващите 100 - проектът за интегрирания Воден цикъл"
    Майчинко, какво ни чака следващите 100 години! При соца обектите са строяха за петилетки, ама тези са решили и внуците, че и правнуците си да са в далаверата!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен30/5/14 13:48

    Нещата толкоз са объркани,че и ВиК не може да му хване края,нов квартал ужким,пълен хаос,между блоковете няма връзки/пътни/главните пътища разкопани! В гетата нещата са по уредени! Кръстовището от Ардино-Възрожденци,Ардино-Веселчане е в ужасно положение! Имаш усещането,че тез панелни блокове всеки момент ще се срутят,как се вмъкнаха ново строящите блокове между пространствата ,което имаше в централните части на квартала,не грозят ли гледката?!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен30/5/14 18:04

    След 5-6 месеца ще се редим да ни почистват водомерите във В и К .Почистването естествено не е безплатно мисля че струва 15,40 лв.Така че си направете сметката каква вода плаща ме на монополиста.А работниците от В и К по време на обяд да си пият биричката.Не са празни приказки,мога да го докажа.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен31/5/14 05:48

    Вече 24 часа нямаме вода,а обяснението на В и К е,че сигурно работниците са пропуснали да пуснат крана!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен31/5/14 10:20

    Аз,дори не мога да се свържа сВиК.Безобразие,24 часа без вода ,без предупреждение,без информация.Некадърниците да се махат.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.