След като кандидатът за кмет на Кърджали инж. Хасан Азис спаси предизборните си транспаранти, като Централната избирателна комисия (ЦИК) се произнесе, че те ще останат по улиците и булевардите в града край Арда до 7 дни след изборния ден, в последната седмица спорът е.... заради големината на надписа „Купуването и продаването на гласове е престъпление" следва ли да бъдат свалени билбордовете му.
Народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева е изпратила жалба до Общинската комисия (ОИК), че в агитационни материали на кандидата за кмет на община Кърджали Хасан Азис, разположени на билбордове на територията на община Кърджали, текстът „Купуването и продаването на гласове е престъпление" не заема необходимата площ от 10 процента от агитационния материал, а е по-малък. ОИК е отчела, че има нарушения в билбордовете на Хасан Азис.  Направено е предложение да бъде задължен вр.и.д. кмет на община Кърджали Елисавета Кехайова незабавно да премахне всички билбордове на територията на община Кърджали на кандидата за кмет Хасан Азис, в които информацията „Купуването и продаването на гласове е престъпление"  не е съобразена с изисканите по закон размери. Но при гласуването в комисията не са събрани необходимите две трети от гласовете, за да бъде взето решение за премахване на билбордовете. От гласувалите 10 членове на комисията 6 са били „за" и 4 „против".
От ЦИК се произнасят, че така постановеното решение на ОИК в Кърджали за отхвърляне на жалбата е неправилно и незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено, а Общинската избирателна комисия да бъде задължена да се произнесе с ново решение  за приложението на закона.
Жалбата на депутатката от ГЕРБ стигна и до ЦИК. В нея се съдържат твърдения, че в агитационни материали на кандидата за кмет на община Кърджали Хасан Азис, разположени на билбордове на територията на община Кърджали, информацията по чл. 183, ал. 2 от ИК „Купуването и продаването на гласове е престъпление" не заема необходимата площ, т.е. не по-малко от лицевата площ на агитационния материал.
От ЦИК стигат до извода, че Общинската избирателна комисия правилно е приела, че жалбата е основателна, правилно е приела, че съгласно чл. 186, ал. 1 от ИК кметът на общината премахва и изземва агитационните материали, поставени или разпространени в нарушение на Изборния кодекс. Направеното предложение да бъде задължен вр.и.д. кмет на община Кърджали незабавно да премахне всички билбордове на територията на община Кърджали на кандидата за кмет Хасан Азис, в които информацията „Купуването и продаването на гласове е престъпление" заема по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал, обаче не е събрало необходимото мнозинство от две трети от гласувалите – от присъстващите в залата 10 членове на ОИК „за" са гласували 6, а „против" 4. ЦИК смята, че така постановеното решение за отхвърляне на жалбата е неправилно и незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено, а общинската избирателна комисия да бъде задължена да се произнесе с ново решение съобразно мотивите на настоящото решение за приложението на закона.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

20 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/10/15 08:37

    На око ли мерите или с пипане става констатирането? С линийка или с педя? Или с лакти? Това са важни детайли, уважаема редакция.
    24родопи, уважавам желанието ви да поднасяте интересни заглавия за скучни неща, като сега пак сте постигнали ефекта, но кажете на тези политици, че кампаниите им са гола вода. Няма никакъв интерес към това което правят на тези избори. Те не виждат ли, че освен агитките, на предизборните им срещи няма никой. От 20 дни пък ни занимавате с плакати, транспаранти и билбордове. Това пък няма никакво значение за изборите. Обяснете им това на дървените глави.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/10/15 09:35

    Размерът винаги има значение!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/10/15 10:00

    Редакция: този път ми пуснете коментара или вие си направете материал!
    В транспарантите и плакатите на РБ пък въобще не фигурира този надпис!
    Къде зяпа ОИК, г-жа Караянчева?!!!
    На 20 м. от ценралния щаб на ГЕРБ пред магазина за алкохол и цигари можете да проверите или вижте всички билбоордове на РБ!!!
    Хайде плий моля Ви - правилата да са равни за всички!!!
    ОИК се съобразява с дюнерджия....

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/10/15 10:34

    А какво става в другите общини в областа само КЪРДЖАЛИ И КИРКОВО ли са?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/10/15 10:58

    Поради липса на основание за заяждане, Караянчева се хваща за `сламка`, без дори и да подозира, че вместо да си прави PR, тя прави безплатна реклама и агитация на инж. Хасан Азис, който през годините на управлението си на кметския стол, безспорно е доказал качествата си на ръководител на общинската администрация, и в същото време, чрез дейността си, е допринесъл повече за област Кърджали, отколкото всеки кмет, управлявал до неговото встъпване на тази високо отговорна длъжност.
    Още от сега: Да му е честито, както на него, така и на нас – Новия ни кмет!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/10/15 11:05

    Защо не пишете за другите градове в областта
    в някои общини лидерите на МДПС са се фукали по заведения че са уволнявали /uratilarlamis/ когото си искат и че координатори,съветници и кметове зам кметове ,председатели на партията на градове и села са вече бита карта ,че те вече са на власт нещо като младотурци и са назначавали млади но послушни кадри
    Но с това ако се загубят изборите в тези градове и села да знаят ,че се носи и отговорност и да си поемат отговорността
    в тези градове преди изборите се печеляха стези стари кадри които са работили за народа с над 70%
    ако сега не минат този праг моля да си подават сами оставката още същата вечер тези малди кадри - ако не и тях ще ги уволнят/uratircikla
    на 25,10,2015г ще се види кои са били прави и криви-
    кои са градовете - това го оставяме на тях те си знаят и на журналистите да го проучат от нас отговора е ххх
    успех на всички

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/10/15 12:06

    Пена, разгъвай кесията, печеля аз. Ша ма слушаш, когато ти говоря аз бабата с четвърто отделение. Кетап немаме, но акъл имаме останал все още.
    Успех и Победа на старият нов кмет инж. Хасан Азис !

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18/10/15 12:58

    11:05
    Стига с вашия национализъм. Да, има нещо вярно във връзка с уволненията, но това не са от ДПС, а по вероятно ...., но няма да цитирам партията. Ума могат да ни вземат, но ръцете никога. У българина завистта е генетика, уви! Истината не трябва да ни боли. Дори мога да ви кажа със сигурност, че точно сега има назначени млади хора на работа от ДПС. Имат фирми... Стига ли ви толкова. Турчинът може да не ви помогне, но никога няма да ви навреди. Живяла съм с тях и продължавам да живея с тях//учила съм, работила съм // . Доста добре съм ги опознала. Да, във всяко стадо си има изключение, така е и при тях, но са малцинство. Ако си кажеш мъката... и веднага ще се отзоват да ти помогнат.
    А българинът ?!! Има много доказателства в тази насока: Васил Левски, Капитан Петко войвода и ... А за кого ще гласуваме си е наш проблем. В други градове-ДПС е с БЗНС "Никола Петков"; ДПС е с СДС; устройва ли ви казаното от мен. Всичко е едно към едно.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен18/10/15 13:28

    Какъв сладък е бил кокала на властта
    а иначе като има кокал в ястието не го искате а искате само мръвки

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен18/10/15 13:42

    защо г-н Азис в НОИ няма на работа нито едно лице с турско име ?

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен18/10/15 15:28

    13.42 - Да не би Хасан Азис да назначава служителите на НОИ? ЩО ЗА ИДИОТСКИ ВЪПРОС? С турско или българско име не трябва да е от значение, важното да са специалисти!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен18/10/15 15:58

    До 13:42
    само от 2011г в висш земеделски институт в кв Гледка излезнаха на семестър повече от 400 броя завършили икономика ,хич ли кадърни няма от турски имЕна даже и помаци да са какво е това безобразие ,или да слагат служителки които знаят турски ,възрастните като отиват ДА се пенсионират ги връщат защото служителката не е знаела турски език
    да някои ще кажат живеем в БГ и трябва да знаят Български
    но не всички хора са образовани и не знаят
    тогава нека се назначи лицензиран преводач даже да е за сметка на община КЪРДЖАЛИ

    ОтговорИзтриване
  13. баба ви Ставруда18/10/15 16:15

    Ееее как ще станат специалисти, като след завършване на висше образование никъде не ги приемат на работа. Като се започне с това точкуване... Ами да бяхме завършили в Хасково висшо, поне дипломата ни щеше да е не отличен (6), а отличен (7), както казваше една баба от Хасковските села. Моето внуче мина със 6, а другата да не остане по назад казала, а пък моето мина със (7) хахаха. Хасковските дипломи/и то задочно завършили без много да се бръкнат в джоба тати са предпочитани в Хасково, Кърджали-главни счетоводители, нап,нои,митничари,в системата, ама акъл като си немаме, големият град, на ви голям град, безработни...

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен18/10/15 16:22

    В Кърджали сте пълна каша с тези избори, батко и братко пак са се активирали за да лапат от държавната софра, а на бедния народ дават 2 литра мазно Европейско трето качество олио ! Обръчите от фирми са ясни на тези хора но пак гласуват за тях ? Може ли да има толкова много психично болни в този район ?

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен18/10/15 19:25

    За ДПС гласуват малцинствата, НО не и тракийците...

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен18/10/15 20:04

    Направи ми в впечетление,че в кърджалийския регион от всички общински кметове на ДпС само Хасан Азис нападате!Защо? Може би защото той е най - успешен

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен18/10/15 20:44

    18/10/15 19:25 Стига бе, Оги Иванов!!! Стига празни напъни, за теб няма и един тракиец да гласува! Опс, сетих се за един...:) Звънни утре да ги кажа:))

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен18/10/15 21:26

    20:04
    Кой,кой каза нещо лошо за инж. Хасан Азис ? Никой !

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен19/10/15 11:45

    Нямаме нищо против инж. Хасан Азис - кметът на град Кърджали, НО...
    Тези, които работят при него са с огромно самочувствие/не всички/. Изкупуват земята. А знаете, кои са в ДПС-малцинството. Строят къщи, от селата идват близките им/бъл.мох/. Да са всички на едно място. Нищо лошо няма, но много ни пренебрегват...започват да ни правят забележки за дребни неща,, държат се като дерибеи, което страшно ни дразни. Все пак и ние сме хора. И ако започнем да разговаряме мисля, че не биха ни оборили с много неща. Много повече сме живели, много повече сме видели. Все пак идваме от големи градове, омъжени сме в този град. Но и да им обясняваш полза няма/файда йок.
    Друг случай с мюсюлманка. Има изостанали дръвчета по улицата-орехи,круши,сливи... Всичко те. Само те. Като че ли е тяхно. Нека си берат, все пак не им завиждаме, че набират по 100 кг. орехи и ги продават в Турция. Не казвам, че българинът е само с положителни качества, но трябва да знаят, че ние с пъти сме по-умни от тях. Има и от тях умни, но... Умеем да работим на стол/умствена, умеем да работим и тяхната работа,физическа/след съкращението ни/-тютюн,отглеждане на животни и пр. Спирам до тук. Няма смисъл. Всичко е излишно. Те се фукат с парите си, с имотите си, с животните си, със земята си, със Туркие ако щете, с много работи. Непрекъснато ни потискат... Това се отнася за определени хора...Най-вече за някои работещи в общината и някои националисти, алчни хора за много имане. Не ги обвинявам, а само казвам. Те са си прави за тях си. Имат много деца, много внуци, учат висшо, нали след като завършат ще искат да останат в града -кой право, кой икономика, кой инженерство...Всеки за себе си е прав и затова не трябва да им намираме махна. Чао сладури. Точка слагам !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.