Все по-малко млади майки, все повече извънбрачни деца

Все повече намалява броят на младите майки в Родопите, пишат колегите от 24smolian.com. Средностатистическата родопчанка не иска сватба, а се решава да роди на около 30-годишна възраст.
Това сочат данните за последните години на Националната статистика за региона на Смолян.
504 е броят на извънбрачните деца, родени през миналата година или 68% от всички бебета в областта. През 2017-та е отчетено едно от най-ниските нива на раждаемост в Родопите за последните 10 години. При над 1000 бебета в Смолянско през 2007-ма, през миналата година те са били едва 746.
Родопчанката се решава на дете средно на възраст от 29 и половина години. 116 деца през м.г. са били родени от майки над 35 години. Едва 22 деца са родени от родопчанки под 20-годишна възраст.
Коефициентът на раждаемост в градовете е 7.2‰, а в селата - 6.3‰. В териториален аспект най-висока е раждаемостта в общините Рудозем - 8.0‰, Златоград и Смолян – по 7.6‰ и Мадан - 7.4‰. Най-малко бебета са родени в общините Баните и Чепеларе.
Общо за страната коефициентът на раждаемост е 9.0 на хиляда. Област Смолян е с по-висока раждаемост само от областите Видин и Габрово.
„Броят на жените във фертилна възраст (15-49 навършени години), или размерът на родилния контингент и неговата плодовитост оказват съществено влияние върху равнището на раждаемостта и определят характера на възпроизводството на населението. Броят на жените във фертилна възраст към края на м.г. е 20 027, като спрямо предходната година той намалява с 806, а спрямо 2015 г. - с 1 762 жени", посочват от статистиката.
Съществено значение за намалението на раждаемостта оказват и измененията във възрастовата структура на родилния контингент. През 2017 г. 603 или 81.4% от живородените деца са от жени на възраст от 20 до 34 години. Този показател намалява спрямо 2016 г. със 7.2%.
През м.г. броят на живородените извънбрачни деца е 504. В териториален аспект най-висок е относителният им дял в общините Мадан (86.7%), Чепеларе (75.8%) и Смолян (74.7%), а най-нисък -в Борино (31.6%) и Доспат (32.7%).
В същото време Кърджали буквално е рекордьор по брой сватби на глава от населението. Нивото на раждаемост пък праща региона в „златната среда" в страната.





Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/7/18 21:55

    Много хубава статия!
    Хайде сега Сите НЕцигани да обяснят с какво са им виновни циганите? О, те ма.нга.лите много деца правели! Ти видиш! А другите кога ще бъдат обявени за виновни, за това че не мислят за България?!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.