Кметът на Кърджали Хасан Азис оглави делегация от общината при посещение в Босна и Херцеговина. В нея бяха включени кметове на населени места, а повод за визитата бе 23-тата годишнина от клането в Сребреница.
На 11 юли Босна отбеляза годишнината от най-жестокото престъпление след Втората световна война. „На този ден се навършиха 23 години от клането в Сребреница - едно от най-ужасяващите събития по време на войната в Босна, където хиляди загиват за броени дни. И до днес учените търсят самоличността на много от жертвите.
Тази година бяха изпратени индентифицираните останки на 35 убити при клането в Сребреница. С кметовете от Община Кърджали посетихме гробовете, за да отдадем дължимата почит към нашите братя и сестри", посочи Хасан Азис.
„Когато се докоснеш до историята на много от раните, които са се стоварвали върху нашето човечество, разбираме, че когато човек се докосне до тези рани и съумее да усети страданието, може да извлече поуки за своето бъдеще и за бъдещето на цивилизацията изобщо. Наше е задължението да се присъединим към това, което правят хората по цял свят – да отдадем дължимото на жертвите и най-вече да запазим паметта, за да не позволим и най-малкото съмнение, че подобно нещо може да се случи отново на когото и да било. В дните около 11 юли 1995 г. повече от 8000 босненски мюсюлмани са убити в района на Сребреница. Наричат това най-масовото и жестоко убийство след Втората световна война. Телата са заровени в масови гробове. Повечето от тях са мъже на възраст над 18 години. Сред жертвите с установена самоличност има 13 жени и много малко деца.
Масовото унищожение на човешки живот и разрушаването на съдбата на хиляди хора надхвърля човешката способност за разбиране.
Паметта за политиката на геноцид, на заличаване на културна идентичност и на самия смисъл на нашето многообразие трябва да бъде непрекъснато предупреждение към всички хора, които днес отново се намират в опасността от омраза, фанатизъм, расизъм и предразсъдъци.
В момента най-силно се нуждаем от активна толерантност, имаме нужда от много повече гражданска солидарност пред лицето на агресивните претенции за налагане на една-единствена културна мярка. Забравата е по-лоша от смъртта, равнодушието към трагедията на другите е път към собственото ни разрушение.
За нас това е поредното ни докосване до най-новата история, която трябва да се знае, помни и да се борим всеки ден това да не се повтаря никога! Надявам се, че ще бъдат разпознати всички убити, за да бъдат положени отново в земята, така както се полага на всеки човек!", коментира кметът на Кърджали Хасан Азис.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/7/18 20:45

    Поздравления за кметицата на Айрово

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/7/18 22:51

    Poklon pred zaginalite .kmete giga ste opravish kircali .ostavi reklamite na bat boyko

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/7/18 21:23

    "Жертви"...стига глупости, поклон пред сърбите , който защитаваха родината си.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.