6 са вече семействата от Англия и Холандия, които живеят в селото с „най-красивия изгрев“

„Някой ден кметът ни ще е британец! Сега идват на общоселски събрания и на срещи с управата, но ще дойдат времена да поемат по-голяма отговорност“,
казва с усмивка един от малкото жители на ардинското село Любино, което в последните години влезе в новините с… новите любинци, които идват тук от далечни земи.
6 са вече семействата в Любино от Англия и Холандия.
„Наскоро от Острова дойде 6-ото семейство чужденци, които са си избрали Любино за най-красивото кътче на земята. Казват, че не са виждали толкова хубаво място, което ги зарежда. Селото има прекрасен панорамен изглед към меандрите на Арда. Вижда се връх Бездивен, старинната крепост Кривуз, дори ардинския Карабурун“, твърди пред наш репортер кметът на Ардино Ресми Мурад. Новодошлите вече ремонтират къщата, която са купили.
Един от новите жители на Любино става всяка сутрин рано, за да се възхищава на изгрева. Не пропуска изгрев.

„Нашите отиват на Запад, тези идват тук – да не бягат от закона?!”

Любино се намира на 45 км от Кърджали, на почти толкова от Ардино и на 567 метра надморска височина. Адресно в селото се водят 56 души, но постоянно живеещите са два пъти по-малко. Те общуват на български и турски с новите съселяни.
Десет пъти повече хора са напуснали селото в последните месеци на тоталитарния режим и след демокрацията. През лятото на 1989-та масово заминавали за Турция, а по-късно тръгнал потокът за Западна Европа.
Затова, когато първите чужденци дошли в селото и обявили, че вече ще живеят тук, местни ги гледали съмнително. „Нещо не се връзва, нашите бягат към по-хубавите земи, а те идват от там тук. Него гнило има“, коментирали в кръчмата и се питали, аджеба, „тези да не бягат от закона“.
Били „успокоени“, че новите жители на Любино „просто бягат от бясното темпо на градския живот в богатите страни, защото им се живее дълго, спокойно и смислено сред природата и сред хубави хора“.
„Колкото до самото Любино, то е старинно родопско село, с безразборно разпилени сред върхарите къщи. Някои от тях са на повече от 100 години, а каменните им зидове продължават да водят неравна борба с времето“, разказва за Любино журналистът-пътешественик Христо Узунов.

Старата джамия, училището, една… отминала епоха

Някога тук е имало смесен магазин и двуетажно училище, а селото е кипяло от живот.
Местните са били трудоустроени към някое от тукашните подразделения на ТКЗС. През 50-те години на миналия век, с общи усилия и дълги часове доброволен труд.
За настъпилото обезлюдяване говори и старата полуразрушена джамия - една от местните забележителности. Религиозната сграда е създадена през далечната 1844-та и е единствената в Източните Родопи с приземно помещение, под основното молитвено такова.
Точно срещу джамията са руините от някогашно медресе, в което са се обучавали ходжи и имами.
„Впоследствие духовното школо е преобразувано в светско българско училище, а в последните години от живота си, постройката е изпълнявала ролята на читалище.
Тук е и старото гробище, чиито разкривени надгробни камъни свидетелстват за дългата история на селото, а тъжният им вид съвпада напълно с този на олющената джамия, на върха на чието минаре все още виси окаяна лампа - спомен за времената, когато постройката е била осветявана.
Въпреки, че животът в Любино отдавна не тече с предишните темпове, местните са запазили своята родопска гостоприемност и искрено се радват на всеки посетител. Те до един ще намерят време да поговорят с вас, разказвайки ви за сгодите и несгодите на битието си“, разказва още Узунов.
Малкото останали хора в селцето събират средства за да реставрират стара джамия, която е на близо 200 години. Джамията е оповестител за десетки села наоколо, понеже мястото се вижда на почти 10 км. далечина. По светлините от минарето в дните на рамазана говеещите са се ориентирали за края на дневния пост.

Бягство в сърцето на планината на духа

Всъщност, както вече 24rodopi.com e писал, първи в селото дошли британските поданици Мелани Кобън и Лий Маундър.
В началото плановете им са просто да притежават своя вила на някое приятно местенце, а заради цените на имотите се насочват към България и Румъния.
През 2006-та правят едноседмична обиколка из страната ни, в търсене на мечтаната къща, но не си харесват нищо. Разбират за Любино буквално в последния ден преди заминаването си и след дълго чудене решават да го посетят. Моментално разбират, че това е тяхното място.
„Две години по-късно вилата им е изцяло ремонтирана, а те правят нова важна крачка - превръщат я в свой постоянен дом. Както самите те разказват, напрегнатото ежедневие на корпоративния свят води до непрекъснат стрес, а липсата на свободно време действа депресиращо и ето защо служителката в спедиторска компания и графичният дизайнер заживяват в Родопите. Днес Лий твори на компютъра си, а през прозорците вместо оживени градски улици съзерцава покоя на планината“, отбелязва още Узунов.
Лий използва сателитен интернет, за да поддържа връзка с останалия свят, а партньорката му се е отдала на градинарство. В двора им тя е подредила безупречна зеленчукова градина с най-разнообразни растения, парник и дори миниатюрна ферма за зайци.

Новият дом се превръща в семеен хотел

Два пъти седмично англичаните посещават близкия град Кърджали, за да се снабдят с необходимите провизии, а Лий използва този момент, за да се отдаде и на хобито си - барабанист е в местна рок група.
Превърнали са втория етаж на къщата си в своеобразен семеен хотел и всяко лято посрещат гости от различни страни.
Мелани се е погрижила престоят им да е запомнящ се, като за целта, лично е маркирала няколко импровизирани туристически пътечки в околността, които да допълнят удобствата на собствения им дом.
„Тук сме от 11 години, заради красивата природа, чистия въздух и спокойствието,  добрия комшулук, което го няма в големия град". С тези думи посрещат пратеника ни Гюнер Шюкри 52-годишният англичанин Лий Маундър и приятелката му Мелани Кобън в ардинското село Любино. Това са и част от причините, заради които са решили да напуснат Обединеното кралство и да се заселят в сърцето на Източните Родопи. Купили къщата с огромен двор преди 11 години. Направили основен ремонт. Всяка година засаждат плодове и зеленчуци в градината си. Отглеждат кокошки, имат и зайци.

Най-красивото място на света

„Природата тук е уникална, а Родопите са най-красивото място в света. Приятно ни е всяка сутрин да виждаме изгрева на слънцето, а вечер залеза. Искаме тук да изкараме старините си, сред тази невероятно красива природа”, споделят Лий и Мели. Вече са научили да говорят както български, така и турски език.
„Живеехме близо до Лондон. Почти всеки ден вали дъжд, няма слънце. Дойдохме през 2006 година. Харесахме Любино и купихме тази къща. До 2010 година идвахме само през лятото, но след това останахме за постоянно. Местните хора са много мили, сърдечни и отзивчиви хора, особено бай Рафет, бай Шакир”, разказва Лий. Той е компютърен специалист и чрез лаптопа си върти бизнес в Англия. През свободното си време обича да ходи за риба на река Арда.
Кметът на Любино Съдкъ Ахмед сподели, че много чужденци проявяват интерес към закупуване на имоти в селото, заради красивата природа и чистия въздух. Тук и в Латинка живеят шест семейства от Англия и Холандия. „Местните хора са в прекрасни взаимоотношения с тях. Вече не ги смятаме за чужденци, те станаха наши приятели, съседи. Присъстват на всички важни мероприятия, които се провеждат в селото”, казва Ахмед.
Любино се намира на 55 км от общинския център Ардино и е най-отдалеченото село в района. Тук се намира най-старата джамия в региона. Повечето от жителите на Любино и Латинка са в Ардино, Кърджали, Асеновград или в Турция. Основният поминък в двете села е животновъдството и събирането на диворастящи гъби. Стопаните отглеждат по няколко крави.
На снимките:
Британците;
Старата джамия
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.