От месеци светът живее с Ковид-19. От едни приеман, от други не, вирусът стана част от нашия живот. И от този на хората в планината…
„Пламна в Китай, а светът стана едно голямо село. Хората по целия свят пътуват и се разнесе. Беше в Азия, после през Европа, сега в САЩ и Южна Америка има най-много заразени“, коментира родопчанин. Заедно със свой приятел играе табла навън.
Докато вирусът бе още извън нашите граници, хората в Кърджали не вярваха, че ще дойде, но наблягаха на народната профилактика.
„Тук няма да дойде, ние имаме чист въздух“, „Ние жулим ракия и затова няма да ни хване“, „Ядем много чесън за всеки случай“, „Не се притесняваме изобщо от тоя вирус“, бяха само част от мненията в началото на март. Но вирусът дойде, последван от извънредното положение.
Как започна всичко за хората в родопския град?
„Трябва да се вземат някакви мерки“, „Много вдигнаха цените на маските, бяха стотинки, а сега?!“,“Не можем да намерим маски и дезинфектанти“, думи на кърджалийци, дни след първите случаите на Covid 19.
Всеки ден се изнасяха данни за нарастващия брой на заразените, но имаше и едни други данни, споделя друг нашенец.
„Февруари бях в чужбина, при сина. Показа ми една диаграма, в която починалите през 2018/2019 от ноември до март са по-малко от тези през 2019/2020 за същия период, какво излиза?!“, пита кърджалиец.
А наред с ковид истерията, след въведеното извънредно положение и множество мерки, се увеличиха и безработните.
„Много съм притеснена, иде ми да се самоубия!“, изрича възрастна жена пред бюрото по труда, сред множеството чакащи на опашка, през месец април.
Шест месеца по-късно заразените продължават да се увеличават, а ще настъпи и сезонът на грипа…
“Толкова вируси минаха, то не беше свински, птичи, навремето имаше и испански, този просто е нов. Сега ще настъпи и грипът и ще стане още по-лошо. Но не трябва да се страхуваме. Това е просто един вирус. Може пък и да сме го изкарали, ама не сме го почувствали най-вероятно, каквото стане“, изричат двамата табладжии.
И завършват с думите: доцент Мангъров каза: „Всички ще минем, кой рано кой по-късно, кой ще го усети, кой не…“
Една ретроспекция от Кърджали, шест месеца след началото на епидемията от Ковид 19, мненията на кърджалийци тогава и днес, вижте във видеото:

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/9/20 08:46

    В Индия преподават „4-те закона на духовността“:

    – Първият казва:

    „Човекът, който пристига, е правилният човек“, тоест никой не влиза в живота ни „случайно“, всички хора около нас, които взаимодействат с нас, са там за нещо, за да ни накарат да се учим и да продължим напред във всяка ситуация.

    – Вторият закон гласи:

    „Това, което се случва, е единственото нещо, което може да се случи.“ Нищо, нищо, абсолютно нищо, което ни се случва в живота, не би могло да бъде иначе.

    Дори и най-малкият детайл.

    Няма: „ако бях направил такова нещо, щеше да се случи друго …“, не.

    Това, което се случва, е единственото, което може да се случи, и трябва да бъде така, за да научим съответния урок и да продължим. Всяка ситуация в живота ни е перфектна, въпреки че умовете и егото ни са устойчиви и не желаят да го приемат.

    – Третият казва:

    „Всеки момент, който започва, е подходящият момент“.

    Всичко започва в посочения час, нито преди, нито след.

    Когато сме готови да започне нещо ново в живота ни, това е мястото и времето, от където ще започне.

    – И четвъртият:

    „Когато нещо свърши, свършва“.

    Съвсем просто.

    Ако нещо е приключило в живота ни, това е за нашата еволюция, така че е по-добре да го пуснем, да вървим напред и да продължим напред, вече обогатени с този опит.

    Мисля, че не е случайно, че четеш това, ако този текст е попаднал в живота ти днес. Нито една капка дъжд никога не пада на грешното място.

    Идва време в живота ти, когато се отдалечаваш от цялата драма и хората, които вярват в нея, обграждаш се с хора, които те карат да се смееш.

    Забравяш лошото и се фокусираш върху доброто.

    Обичай хора, които се отнасят добре с теб и се моли за тези, които не го правят.

    Животът е твърде кратък, за да бъдеш всичко друго, но не и щастлив.

    Падането е част от живота, ставането е отново живот.

    Мисля, че не е случайно, че четеш това, ако този текст е попаднал в живота ти днес. Нито една капка дъжд никога не пада на грешното място.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен27/9/20 09:36

      Селвие, пиши по темата, стига а тия индийски филми

      Изтриване
  2. Анонимен27/9/20 09:03

    До 08:46 пий си хапчетата,сумати превъртяли има като тебе.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/9/20 09:36

    Няма страшно! Като се разболеем, 2 седмици вкъщи на самолечение и... смъртоносната болест изчезва.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/9/20 11:10

    Яжте лютиви български чушки , ама наистина лютиви и не се страхувайте

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.