"Аз съм инфекционист, имам над 30 години опит и затова си позволявам да казвам как стоят нещата. Нека всяка жаба да си знае гьола.
Българският лекарски съюз (БЛС) излезе с позиция в която осъжда поведението на "някои" колеги лекари. В позицията си те не споменават моето име, но цитират мои изказвания. Всичко, което съм казал, съм го казал въз основа на професионалните си знания и опит. Аз съм инфекционист, имам диплома по инфекциозни заболявания и по педиатрия, председател съм на една от комисиите, които дават специалност по инфекциозни болести, имам над 30 години опит и затова си позволявам да казвам как стоят нещата. Ако бях хирург, да тогава може би някой би могъл да каже, - „този пък какво разбира“. Затова, с цялото ми уважение към БЛС, нека всяка жаба да си знае гьола. Ако някой се разболее от инфекциозна болест, ще извикат инфекционист, не коремен хирург, епидемиолог или микробиолог.
В началото на пандемията, когато се наложиха всички мерки, беше за да не се препълнят болниците, така казваха. Сега, когато цяло лято хората бяха на море, по плажове, на протести и т.н., какво стана, препълниха ли се болниците? Позицията на Българския лекарски съюз се появява сега, защото с идването на есента ще се увеличат всички респираторни заболявания. Сега виждам, че се възобновяват брифингите на Националния оперативен щаб (НОЩ), не разбирам защо се прави това, защо е необходимо? В интензивно отделение има 30 човека. През последните месеци отчитаме положителни приблизително между 4 и 6 процента от направени тестове, но никой не казва колко от тези тестове са контролни и потвърждават за втори или трети път вирусът при пациент. Ако отнесем данни на национално ниво, може да се каже, че приблизително толкова е процентът на заразените в страната и какво това? Някой брои ли по същия начин колко хора са се заразили с вируса на хепатит Б. От друга страна починалите, тези няколко човека, които ги съобщават всеки ден, те са част от общата популация и общата смъртност за страната. Никой не знае обаче, колко от обявените починали са починали заради коронавирусната инфекция и колко са починали заради другите им заболявания, но са били положителни и за нея.
Ако вземем например мононуклеозата, до 35-годишна възраст почти няма човек, който да не е срещал Епщайн-Бар вируса. Значи, ако изследваме всички починали в страната над 95% ще са положителни за антитела и какво от това? Има връзка между позицията на Българския лекарски съюз и възобновяването на брифингите на Националният оперативен щаб, разбира се. Аз съм специалист по инфекциозни заболявания, тази специалност не ми е дадена от БЛС, а аз съм част от БЛС като такъв лекар. За какво изобщо говорим тогава? С цялото ми уважение към БЛС но….Инфекциозните заболявания са от моята компетенция, затова коментирам, не за да правя напук на някой. Според мен позицията на БЛС не е професионална, а политическа и проправителствена. Прави се опит всичко да започне отначало".
Доцент Атанас Мангъров - началник на детско отделение на Инфекциозна болница в София

24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/9/20 10:37

    Защото искат да се появи генералчето ,но този път и с каска , за да се стресира народа и да се държи в подчинение ,да ни заплашват с труповете с хладилни камиони и че чувалите за трупове няма да стигнат,

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/9/20 10:54

    БРАВО. АПЛОДИСМЕНТИ ЗА Д-РАНГЪРОВ

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/9/20 10:59

    Целта в момента е да затворят училищата, да спрат протестите, защото виждат омразата на хората и знаят, че това е края на това управление. Докато не засягаше деца, сега рязко тръгна из училищата. Цяло лято децата бяха навън, по моловете, на плаж, как нито едно не се разболя. Сега рязко започнаха да боледуват с началото на годината. Нима вирус няма в моловете, в магазините, в градския транспорт. Има само в градините и училищата! Жалко за децата а България, защото целта е да ги направят неуки и прости. Прост народ лесно се управлява! Това е лозунга на сегашните хрантутници!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/9/20 11:06

    Нали трябва муфтаджиското генералче да си изкараха няколко десетки хиляди допълнително, човека има нужда от чисто нова лъскава кола от 2020! Нека поизплаши със смърт и тиквоний ще му плати подобаващо! Пожелавам на тези от щаба, дето само плашат, да ги пипнат всики възможни болести и да ги сполети това, с което плашат народа! Бял ден да не видят тези!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/9/20 11:53

    З а да знаят с точност от какво са починали на всички требва да се направи Аутопсия

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/9/20 11:58

    vednaga da publikuvash komentarite sreshtu genralcheto i tikvata, che shte ti teglya edna psuvnya na teb

    ОтговорИзтриване
  7. Защото властта иска да мачка населението ,а това е престъпление срещу правата и свободата на хората.

    ОтговорИзтриване
  8. Тухла в стената28/9/20 13:03

    На Мангъров вярвам безрезервно, а не на разни услужливи,лакирани,наведени и набедени "специалисти".

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен28/9/20 13:05

    С брифингите Бойко си отмъщава за протестите срещу него.Сега шеф на брифингите ще бъде един зъл и мазен доктор-проф. Балтов.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен28/9/20 14:04

    Не искаме щаба,не искаме Генерали и професори по екрана, Какво е това Безобразие, Омръзна ни,Стига лъжи.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен28/9/20 14:10

    Не на брифинги те,Кого плашите,Омръзна ни от този Генерал.Оставка Оставка,и толкос.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен28/9/20 15:42

    Долу Мутафчийски,Свобода за народа.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен28/9/20 17:19

    Ало Родопа строй пускай коментарите

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен28/9/20 22:20

    Като сте специалист ограничите се с изказвания за болнично лечение на пациентите и препоръки за домашно лечение. Ковид-19 е факт, от обществото се изисква колективна отговорност, социално дистанциране, лична хигиена. Стига сте ни облйчвали с брифинги, егоизъм, арогантност, групиране и отлъчване по комплексарщина и стаден манталитет.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.