Това лято нашето Черноморие напомняше годините преди 10 ноември 1989 г., коментираха масово родопчани, посетили родните ни курорти. Особено през август, който се оказа изключително силен откъм български туристи, които превзеха плажовете. Нашенци предпочетоха по-малките курорти, предимно по Южното Черноморие. Интензивният септември месец, който още не е приключил, изненада туристическия бранш.

Магистралите станаха тесни.

Особено почивните дни около 6 септември, които бяха пикови и за хотелите в Слънчев бряг. Всичко беше пълно, а чувството по улиците, кръчмите и плажовете беше, че все едно сега започва лятото. Изводът е, че българинът спаси сезона след като гърците въведоха ограничения заради короната. 80 на сто на нашите туристи избраха да почиват в страната вместо в Гърция и Турция. Българските туристи пътуваха активно в страната до края на септември, включителйно и до Черноморието. Очаква се това да се запази и до средата на октомври.
Нашенци останаха доволни от по-ниските цени на морето през тази година, но и не спряха да правят сравнение с Гърция, сочат експерти.


С 14% повече „пълни легла“

Доста хотелиери в малките морски курорти предпочетоха да рискуват и да отворят, за да запазят персонала и постоянните си клиенти. Оказа се, че те спечелиха в пандемията и в кризата за задгранични клиенти, защото привлякоха български туристи и дори белязаха рекорди по заетост на легловата база с невиждан ръст от 14%, показват данните на експертите в бранша.
Не бе толкова розово положението със заплатите обаче.

Камериерки работят по 8-10 часа за минимална заплата.

В заведение един работник е сервитьор, барман и готвач за 650 лв., без в тази сума да влиза бакшишът. Магазинери блъскат по 13 часа без почивен ден за около 800 лв. Родопчани, работили по морето, коментират, че този сезон заплатите са по-малки за сметка на часовете работа. Хора, които работят от години при едни и същи работодатели отбелязват, че това лято персоналът е драстично намален. Ако в магазин са работили по двама души и са се сменяли, сега е работил един човек за повече часове и по-малка заплата. „Миналото лято на месец взимах 1100 лева с четири часа почивка на ден, сега по 800 лв. без почивка“, сподели смолянчанин, работил в магазин в Слънчев бряг.
„В заведение в Поморие работя от години. Миналото лято бяхме трима – готвачка, сервитьорка и барманка. Бяхме и на смени. Тази година само аз изпълнявах трите длъжности като активно работи с мен и собственикът. Компенсира смените като дава почивки по три часа следобед. Почивен ден няма. Заплата на месец е 600 лв. Собственикът казва, че ми остава и бакшиш, с което намеква, че много взимам. Бакшишът е между 10 и 20 лв. на ден, наистина е добре. Нямах друг избор, безработна съм и това беше шанс за мен“, коментира смолянчанка, работила по морето.

Собствениците осигуряват безплатна квартира и храна,

което си е бонус за работещите, споделят гурбетчиите по Черноморието. На всички е ясно оправданието на собствениците на заведения и хотели за ниските заплати – пандемията с коронавирус. Да де, но пък хотелите и заведенията пращяха буквално от хора. Оказа се, че българинът е по-добър клиент и турист от нискобюджетни туристи от някои страни, които пълниха преди  пандемията родните ни курорти.
Масово се отчита обаче липсата на руските туристи.
Родопчани, работили по морето този сезон, не са много доволни от възнагражденията, но все пак е по-добре от нищо. Трябва да се приготвят за дългата зима и за неясната обстановка около развитието на пандемията с коронавирус. Нищо не е нормално през тази корона година, един път да си отиде и да дойде по-добра година, надяват се хората от планината.
Николай Михайлов, 24rodopi.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/9/20 18:06

    Кодиран Телекс:ДД 54321 ТТ. Разкодиране:(Драга Дража, 5-илетката за 4 години, където работят 3-ма, да работят 2-ма за 1 заплата. Твой Тошо.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.