„Досега не съм имала проблеми с дипломите си, от медиите разбрах за скандала“. Това заяви Десислава Йорданова, председател на Районния съвет на БСП - „Западен” в Пловдив и главен експерт „Здравеопазване и социални дейности” в отдел „Образование“ на Община "Родопи" във връзка с обвиненията за фалшива диплома.
По повод анулирания документ Йорданова е поискала справка от МУ, като твърди, че обучението й е преминало напълно легално, съобщава „Марица“.
Тя не била уведомена по надлежния ред от Медицинския университет каква е била причината за анулиране на дипломата.
Кадърът на БСП дори смята да заведе дело в съда, за да се установи истината.
По думите на Йорданова, първоначално тя е била студент в Международния славянски институт. Вузът набрал студенти, но после не е получил акредитация. Според споразумение записаните в него трябвало да бъдат пренасочени към Аграрния университет и филиала на ПУ в Кърджали. Именно от кърджалийския филиал била и дипломата на Десислава Йорданова.
Във връзка със скандала Районната прокуратура се самосезира и разпореди проверка по случая. Причината е журналистическо разследване за съставяне на неистински официален документ – служебна бележка за завършена бакалавърска образователна степен, от името на ПУ „Паисий Хилендарски”.
В разследване на Нова телевизия става ясно, че Йорданова има диплома за завършено висше образование със степен „магистър“ от Медицинския университет в Пловдив. От документа се вижда, че през 2010 г. тя е завършила задочно специалността „Обществено здраве и здравен мениджмънт”, почти с отличие. Документът е с печата на тогавашните декан и ректор на университета и в никакъв случай не буди съмнение за достоверността си.
Влизането за обучение по тази магистърска степен задължава кандидатът да представи диплома за завършено поне бакалавърско образование, както и набора от документи за кандидатстване за по-висша форма на обучение.
През 2009 г. Йорданова кандидатства в Медицинския университет с молба, в която освен квитанция за платена такса, прилага и копие на диплома за завършено висше образование икономика в ПУ „Паисий Хилендарски“. От Медицинския университет обаче не откриват такова копие на диплома.
„Открихме служебна бележка,  предоставена  от другия университет,  в която се декларира от името на висшето учебно заведение, че лицето е завършило такова образование „бакалавър”,  в съответна специалност на един от факултетите”, обяснява настоящият ректор на Медицинския университет професор д-р Марияна Мурджева.
В служебната бележка е посочено, че Десислава Йорданова има завършено висше образование в ПУ „Паисий Хилендарски“ във Факултет „Икономика“- специалност „Маркетинг и мениджмънт”. От печата върху документа не става ясно кой го издава. По-късно се разбира, че това е така, защото той е неистински.
Става ясно, че Йорданова не е завършила във Факултета по „Икономика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, защото такъв не съществува,  няма и такава специалност, посочват категорично от ръководството на университета. В отговора на ректора на ПУ „Паисий Хилендарски” професор д-р Румен Младенов се казва:
„Фактологично – в „Служебната бележка“ е цитиран и факултет „Икономически”, а в ПУ „ Паисий Хилендарски“ от разкриването му досега има „Факултет по икономически и социални науки”, както нямаме цитираната бакалавърска специалност „Маркетинг и мениджмънт“, а само „Маркетинг”.”
Иначе Десислава Йорданова твърди пред разследващия екип, че е завършила „Стопанско управление“ в „Стопански факултет“ към ПУ.
Става ясно още, че от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ не е издавана служебна бележка на Десислава Георгиева Йорданова, защото  университетът няма практика да издава подобни бележки. Там се издава само „Уверение“ върху бланка на Университета.
Мурджева споделя, че е  неприятно изненадана от  факта,  че преди повече от 10 години в магистърските програми е влязъл да се обучава студент,  който е декларирал, че  е завършил преди това обучение в степента „бакалавър”.
"Това, което следва да направим, е в университета да назнача комисия,  която да направи подробна проверка на документацията и въз основа на тази проверка да се вземе решение оттук нататък какво да се направи  с тази студентка, която е завършила съответната магистърска степен.“, каза още професор д-р Мариана Мурджева.
Междувременно дипломата на Йорданова в Медицинския университет е анулирана с решение на Академичния съвет на университета.
Кметът на Родопи Павел Михайлов обяснява, че Йорданова е назначена в началото на месец юни, след като е представила документи за завършено висше образование, специалност „магистър” в Медицинския университет, в специалност „Здравен мениджмънт”.
Михайлов твърди, че след като направи официална справка дали дипломата на Десислава Йорданова е анулирана, ще вземе адекватни мерки.
По случая вече е образувана преписка в Района прокуратура – Пловдив и е назначена предварителна проверка, която ще се извършва от отдел „Икономическа полиция“ на пловдивската полиция за установяване на евентуално извършено документно престъпление. По преписката ще бъдат проверени изнесените данни в публикацията за съставен  неистински официален документ – служебна бележка за завършена бакалавърска образователна степен.
Срокът за приключване на проверката е едномесечен. 
24rodopi.com




Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/9/20 13:57

    kude ste be trolove cherveni iavno i cherveni kalinki ima daje sa si lika prilika hem cherveni hem kalinki

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/9/20 18:12

    Ако е истина трябва да проверяват всички общински и държавни служители в област Кърджали.Някои са завършили Московския,Киевския,Земеделския и ПУ.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/9/20 18:48

    Докато не стане някой инцидент.Прокуратурата е хубаво да провери, дали началник гаражите в общинските администрации в Област Кърджали,имат поне Средно образование/дали не са фалшиви/ и дали отговарят на изискванията на Законите.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/9/20 09:49

    НАРЕД С КАЛИНКИТЕ СЕ ПОЯВЯВАТ И МАЛИНКИ.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.