Вето върху част от текстовете на Изборния кодекс наложи президентът Румен Радев. Решението си държавният глава обяви в обръщение към народа от "Дондуков" 2.
Всички промени в Изборния кодекс имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в предстоящите избори, нанасяйки пореден удар върху правната конструкция на нашата държава. Отстъпва се от ясни законови положения и се създават предпоставки за съмнения в честността на изборите и за тяхното оспорване, заяви Радев.

Държавният глава Румен Радев обяви, че налага вето на част от Закона за изменение и допълнение в Изборния кодекс. В мотивите си президентът посочи, че управляващите се опитват създадат редица предпоставки за съмнение в честността на изборите и показват непредсказуемостта на държавната власт и управление.
"Тези 82 дни на национални протести са свидетелство за дълбоката криза на демокрацията. Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите. Изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност зависи как ще продължим напред", посочи Радев.
По думите му отказът на властта да послуша обществото удължава агонията, а в тази ситуация кабинетът не управлява, а търси начин за избягване на политическата и правната отговорност за скандалите от последните години. Радев определи посегателството върху Изборния кодекс като част от същата цел.
"През изминалата година законодателят постанови изискванията за изцяло машинно гласуване. С последните промени обаче се позволява едновременното въвеждане и на хартиен, и на машинен вот и съответното ръчно броене, което обезсмисля машинното гласуване. Тези решения трудно могат да се обяснят с друго, освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите", посочи още държавният глава.
Той посочи прехвърлянето на отговорността за машинния вот върху Централната избирателна комисия и заяви, че ЦИК същевременно е лишена от възможността да определи изпълнител за компютърното обработване на резултатите.
Радев коментира и идеята важни въпроси да се решават с референдум.
"Винаги съм подкрепял необходимостта от разширяване на реформите за прякото участие на гражданите в управлението, но при ясни правила и без противоречие с Конституцията", категоричен е Радев.
По думите му чрез предложенията неоправдано се смесват две конституционно установени форми на гражданско участие в държавната власт.
“Всички тези промени имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в предстоящите избори, нанасяйки поредният удар върху правната конструкция на нашата държава. Създават се предпоставки за съмнение в честността на изборите. Промените на толкова важни правила, броени месеци преди изборите, без дебат по същество и оценка от страна на експертите, са пример за непредсказуемостта на държавната власт и управление”, посочи още президентът.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/9/20 18:23

    Какво очаквате от хора във върхушката на държавата ни?Те нямат смелостта да издържат собствените си семейства и при най-малките трудности са си оставили собствените си деца и жени, камо ли ще мислят и милеят за вас.Вижте председателите на почти всички бивши и настоящи партии,президенти и т.н. Гласувайте за партия в която председателя на партията е при собственото си семейство.Дано Всевишния ни е на помощ.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/9/20 18:25

    Преди време при участието на партия Дост преди изборите един г-н беше казал: вие гласувате, но ние ги броим.Сега съдбата ще ви го върне.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/9/20 18:27

    Аман от генерали! Единия самозабравил се мафиот, другия гладен комунист! Хора, не гласувайте за ченгета и военни, те незнаят какво е демокрация, очакват само да им се козирува

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/9/20 18:27

    Както виждам когато Президента е опозиция всичко излиза на яве.Дали няма да е добре Премиера на страната ни да е от Опозицията.Примерно да е от партията която е спечелила най-малко гласове,но е в парламента.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/9/20 18:34

    Оставка на Борисов и Радев.
    Двамата трябва да си отидат

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/9/20 18:38

    Фъфльо Мунев.ФИГУРАНТ

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/9/20 18:39

    Разиденител

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен28/9/20 18:54

    Тоя тотално се е побъркал голяма злоба има ....

    ОтговорИзтриване
  9. Крадлив СУДЖУУУУК28/9/20 19:25

    ОСАТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА на хунтата и диктатурата на крадливите,корумпираните,некомпетентните,чумавите КАЛИНКИИИИИ-СУДЖУЦИИИИИ

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен28/9/20 20:01

    Този наистина е изтрещял

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен28/9/20 20:27

    Браво.Стига вече Тиквоча и Пут..та.Да си веят простия мозък из цял Свят.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен29/9/20 09:57

    Е тоя па не се спря разбута цялата държава

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен29/9/20 12:04

    При такава висока плътност в поддръжката към Румен-бавния/прякор от казармата/мисля,че за кмет на с.Славяново ще спечели от раз.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен29/9/20 13:34

    Тоя се взе много насериозно.Нищо не става от него.Кукла на конци.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен29/9/20 17:05

    Фатмака да си ходи....фустата на Деса Мерцедеса ти е достатъчна за управление!Кажи какво си напрпавил за България през тия години? НИЩО!!! Само знаеш да лаеш - вето след вето, нищо градивно! Айде ходи си на село да пазиш овцете!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.