24rodopi.com/Образование

26 ученици и петима учители в СУ „Петко Рачов Славейков“ взеха участие в работилницата „Климатична треска“, която се проведе в СТЕМ центъра на училището и за шампиони, продължи 4 часа и насочи вниманието към промените в средата на живот, причинени от дейността на човека, често необратими и повлияващи негативно бъдещето на живия свят на Земята. Включените ученици са част от наскоро създадения клуб по статистика в училището за шампиони, а учителите са техните ръководители заедно с други заинтересовани .

Мартин Заимов е познато име от най-новата българска история, но в случая е баща на първия фасилитатор на „Климатична треска“ Тома Заимов и разпространява идеята в игри пред учениците, които от своя страна се превръщат в посланици на работилницата сред своите съученици в следващите месеци.

Селско стопанство, изкопаеми горива, обезлесяване, повишаване на температурите, парникови емисии, горски пожари, наводнения, суши. Според докладите на Междуправителствения панел по климатичните промени (IPCC) това са само част от факторите и последствията, включени в сложната причинно-следствена динамика на климатичната криза. Проблемът е толкова комплексен, но и същевременно важен, че учени и експерти от години разясняват за него, но все още за много хора е трудно да вникнат в дълбочина, да осъзнаят спешността му и да предложат решения.

За да спомогне за изучаването на сложните климатични взаимовръзки, през 2015 г. френският професор Седрик Рингенбах създава игра, която тества със свои студенти. Тя е базирана на изводите в докладите на IPCC и се оказва изключително интересен, иновативен инструмент. Играта получава името La Fresque du Climat – климатична фреска или стенопис от френски, и бързо се превръща в едно от основните средства, благодарение на които сложната наука за климата достига по разбираем начин до хиляди хора по света.

„За да разберете точно как действа изменението на климата и как вероятно ще повлияе на живота ни, имате два избора: да прочетете различните доклади на IPCC от по 4 хил. страници всеки или да играете тази игра, която отнема три часа“, разяснява за играта първият й фасилитатор в България Тома Заимов.

Климатичната фреска е настолна игра с 42 карти, всяка от които представлява фактор за изменението на климата. Благодарение на нея участниците преминават през увлекателен процес, който им помага да открият връзката между причините и последствията, свързани с изменението на климата и да потърсят възможни решения за излизане от кризата. „Това не е обичайна игра, в която предимно се смеете. Участниците обикновено си прекарват много приятно и имат интересни дискусии, но основната цел е да се разбере, че това е игра на знание“, добавя за Фреската израсналият във Франция Тома.

Само за четири години играта е преведена на около 35 езика и вече се фасилитира от доброволци в повече от 50 държави. От няколко месеца Климатичната фреска вече е и в България по идея на Тома Заимов и благодарение на дружеството Wind of Change. Целта е научното познание да бъде поднесено на повече хора по интересен, занимателен начин и в страната. Едно от основните преимущества на играта е, че е разработена на принцип, който позволява участниците да бъдат въвлечени в проактивна роля, разрешавайки конкретен проблем, свързан с климатичната криза.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.