Симеон Дянков: Ще продължавам да помагам с каквото мога и в бъдеще


Уволнен е вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Както вече 24rodopi писа, от седмица премиерът Бойко Борисов и Дянков не могат да се разберат за изплащането на 960 милиона лева за земеделците.
Премиерът Бойко Борисов ще предложи на народните представители в парламента да гласуват персонални и структурни промени в състава на българското правителство, съобщиха от правителствената информационна служба.
Предложенията на министър-председателя предвиждат Симеон Дянков да бъде освободен като заместник министър-председател и министър на финансите, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да бъде избрана за вицепремиер, а Томислав Дончев да бъде избран за министър на финансите и управление на средствата от ЕС.


С оставката на Симеон Дянков от началото на управлението на ГЕРБ от юли 2009 г. до днес са напуснали правителството общо 14 министри, 9 от тях уволнени, двама си смениха постовете.
В края на януари 2013 година премиерът Борисов поиска оставката на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, припомня "Преса". Борисов поиска оставката на Игнатов във връзка с извършената от Главния инспекторат на МС проверка във Фонд "Научни изследвания" и свързаните с нея констатации и препоръки за подобряване на работата на фонда. След това за поста бе назначен акад. Стефан Воденичаров.
Първият министър на външните работи в кабинета на Бойко Борисов Румяна Желева беше сменена с Николай Младенов. Казусът с Желева възникна заради декларацията й при встъпването й в длъжност като външен министър през юли 2009 г., в която Желева е посочила, че 12 месеца преди назначаването й е била в управлението на "Етко-Шнайдерс" ООД. Аню Ангелов смени на поста министър на отбраната Николай Младенов, който стана външен министър на мястото на Румяна Желева. Йорданка Фандъкова беше сменена от поста министър на образованието, след като стана кмет на София. На нейно място беше назначен Сергей Игнатов. На мястото на избраната за вицепрезидент Маргарита Попова, министър на правосъдието беше назначена Диана Ковачева.
През май 2011 г. подаде оставка министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, който беше зам. кмет по транспорта в СО, докато Борисов беше столичен градоначалник. В Министерството на здравеопазването по време на управлението на ГЕРБ първият министър на здравеопазването Божидар Нанев беше сменен с Анна-Мария Борисова. Божидар Нанев бе избран на 27 юли 2009 година. Няколко месеца по-късно, на 30 март 2010 година, той подаде оставка. Здравното министерство обяви търга на лекарствените препарати, докато в страната имаше истерия покрай епидемията от свински грип.
Договорът обаче беше сключен, след като заболеваемостта намаля. Според юристи, е било почти невъзможно МЗ да приеме по-евтината оферта от здравната служба на Великобритания. По закон министерството може да купува лекарства само от търговци и производители на медикаменти, каквато не е британската обществена здравна служба. За да може да купи препаратите от тях, България трябваше да сключи договор с Великобритания, който да бъде ратифициран от парламентите на двете страни. Това щеше много да забави процедурата по доставката. В съда беше заведено дело срещу Нанев, по което той беше оправдан. Проф. Анна-Мария Борисова като министър на здравеопазването беше сменена от Стефан Константинов. Според премиера Бойко Борисов, проф. Анна-Мария Борисова напусна поста си, защото е изгубила обществено доверие и не е споделила с него и с парламентарната група на ГЕРБ идеята си за 20% доплащане в болниците, преди да я направи обществено достояние.
Д-р Стефан Константинов заедно с министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков напуснаха правителството на 16 март миналата година. Малко преди това Бойко Борисов заяви, че ще отстрани Стефан Константинов, ако не влезе в час. След едно масирано министерско посещение в Катар, начело с премиера беше отстранен и Трайков. Бил провалил срещите с катарския бизнес. За кратко имаше спор, добил публичност дали това е било ангажимент на Трайков или на външния министър Николай Младенов. Божидар Димитров пък се върна след скандал в Националния исторически музей и постът му на министър без портфейл беше закрит.
По повод своята оставка, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков публикува официално изявление чрез пресцентъра на ведомството. В него се казва: „Благодаря на премиера Борисов и колегите в Министерския съвет за многото часове съвместна работа и постигнатите успехи.
Най-вече благодаря на експертите в Министерството на финансите, с помощта на които България си върна финансовото здраве. Ще продължавам да помагам с каквото мога и в бъдеще."

На снимката: Спомен от регион Кърджали

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

34 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/2/13 11:42

    Б Р А В О О О О О ............

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/2/13 11:50

    Не е достатъчно, Бойко да подава оставка на цялото правителство, омазаха се до уши, сега пак само бушони ще горят.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/2/13 11:53

    Това вече е лошо за държавата. Дянков не харчеше за глупости, а сега Бойко се огъна на зърнопроизводителите, които са милионери и лапат от евросубсидиите.
    Едва сега започва кризата. Дупе да ни е яко.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен18/2/13 11:58

    Браво! Да се готвят Рашидов и Найденов!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/2/13 11:59

    Браво, Бойко! Само така ще спечелиш изборите пак. Махай наглите и бездарните. Давай крадците на прокурор и ще ви подкрепим през юли.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен18/2/13 12:03

    днес е празник за България

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен18/2/13 12:16

    Kой е Симеон Дянков, според биографията, публикувана на интернет сайта, на Министерството на финансите?

    Симеон Дянков - биография

    Дата на раждане: 13 юли 1970
    Семеен, с две деца.

    Образование:
    Езикова гимназия, гр. Ловеч
    Магистър и доктор по международни търговски и финансови отношения в Мичиганския университет.

    Професионален опит:
    От 1995г. работи за Световната банка като Главен икономист по финанси и частно дело. Работи по страните, най-застрашени от кризата в световен мащаб. Участва в различни програми на банката по приватизация, корпоративно управление, регионални реформи в Северна Африка, Източна Азия и други райони на света. Водещ автор на годишния обзор на Световната банка - World Development Report 2002. Автор на повече от 70 специализирани статии в най-авторитетните икономически издания в света - Quarterly Journal of Economics, American Economic Review, Journal of Finance, Journal of Financial Economics, Journal of Public Economics. Създател на годишния доклад "Doing Business Report", най-продаваното издание на Световната Банка в над 100 000 копия. Един от 100-те най-цитирани икономисти в света. Директор на научен център в Харвард.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18/2/13 12:18

    Иде Иван Костов и г-жа Гараж Надежда Нейски (Михайлова) в коалиция с новия ГЕРБ.
    А може и Тройната коалиция.
    Будала народ, радва се, а си отива един министър, който крепеше бюджета.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен18/2/13 12:26

    borisov sam da si podade ostavka. ane da uvolnqva ministri

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен18/2/13 12:27

    BRAVO !!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен18/2/13 12:32

    четири години мизерстване стигат,искаме промяна

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен18/2/13 12:35

    Делян Добрев ни убеждава по телевизията,че през 2011 год. правителството на тиквата е било принудено да продаде останалите 33 процента от държавното участие защото договора за продажбата на ЕРП-тата е бил направен така,че тези 33 процента не давали нищо на държавата-нито дивидент,нито право на управленски решения и затова правителството било принудено да продава.А на въпроса защо цената е около три пъти по-ниска от цената на която са продадени първите 67 процента същото това недоразумение излъга,че тогава конюнктурата на пазара е била такава и въпреки това правителството е успяло да получи 30 процента по-висока цена от очакваната.Уникални наглеци,крадци,лъжци за които се полагатдълги години затвор и конфискация на всичко тяхно и на техните близки

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен18/2/13 12:37

    Боко е страхливец, който ще направи всичко, но няма да подаде оставка и сега ще си жертва министрите, ама няма да му стиска да уволни Цвъко, отговорете си сами защо.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен18/2/13 12:40

    Държавата е в състояние на национална катастрофа. Мафията е навсякъде, където има келепир, не е само в енергетиката. На всички ръководни позиции се краде и се разхищават обществени средства най-безогледно, разбира се в полза на “нашите хора”. Където бръкнеш вони ужасно. Изходът е в непрекъснати граждански протести, тотален натиск и пълна промяна на системата, иначе държавата си отива. Въвеждане на задължителен граждански контрол в публичния сектор. Да се премахват бордовете, които са хранилка за добре хранените хора, приятели на управляващите. Заплата над 3000 лв. да се счита за неморална и да се коригира незабавно. Проверка на имотното състояние на всички чиновници на ръководни позиции в държавата от последните 23 години! Конфискация на имотите и банковите им сметки, натрупани от облагодетелстване от служебното положение. Оставка за правителството!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен18/2/13 12:43

    Mnogo 4udno Boko uvolnyava edin na negovo myasto pik slaga dvama.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен18/2/13 12:45

    PO loso ste STANE

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен18/2/13 12:45

    Може би единствения кадърен министър в това правителство си отива. Много лошо ни чака, ако Борисов развърже кесията и почне да дърпа заеми... Май червените крадци от тройната коалиция пак ще грабнат властта, с помощта на глупавия и беден български народ... Честито на всички печеливши...

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен18/2/13 12:54

    тоя път вече ще ни се ебе мамата!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен18/2/13 13:01

    Оставката на Симеон Дянков е лош сигнал в международен план, защото в някаква степен той беше гарант за финансовата стабилност и изпълняваше добре своите задачи. Това каза Георги Прохаски – председател на Центъра за икономическо развитие. Според него, ролята на Симеон Дянков от гледна точка за решаване на други проблеми не е била най-добрата, но като министър на финансите се е справял добре с финансовата стабилност. Прохаски уточни, че е възможна промяна във финансовата политика в оставащите няколко месеца от мандата на кабинета „Борисов”. „В една предизборна обстановка, особено кризисна каквато е в момента, правителството очевидно ще насочи всички усилия за потушаване на всякакви форми на недоволства. Това е политика, която вероятно ще отстъпи от правилата за разумна финансова политика и това не е добър ход”, каза още Георги Прохаски. Според него, обстановката в страната се влошава и с оставката на Симеон Дянков едва ли ще се постигне нещо. Икономистът заяви, че предложенията на премиера Бойко Борисов за министър на финансите да бъде назначен Томислав Дончев, а Лиляна Павлова да заема поста вицепремиер, не е правилно дългосрочно решение. Прохаски уточни, че на фона на последните събития са възможни и предсрочни избори

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен18/2/13 13:11

    12.43 - ама, че си глупав! Дянков, освен министър на финансите беше и вицепремиер, т.е. заместник на Борисов. Сега новият министър на финансите Дончев няма да е и вицепремиер, а министър Павлова ще е един от заместниците на Борисов и в същото време пак ще си ръководи МРРБ, какво толкова има за неразбиране, че броиш, че един е уволнен, а се назначават двама.

    ОтговорИзтриване
  21. до 18/2/13 12:4518/2/13 13:32

    И какво, ако Борисов развърже кесията? Нека прави като в Гърция, да взема заеми, вижте на гърчолята непрекъснато им ги опрощават.И ние така...

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен18/2/13 13:38

    Тази промяна не е достатъчна, трябва ново правителство и нови правила. И да се проверят на Дянков колко пари е превел по другите банки в Щатите или швейцарските банки.

    ОтговорИзтриване
  23. Марин18/2/13 14:17

    За всеки случай това което закупи като имоти Местан в Момчилград, Доган вместо да го изрита го направи лидер на партията си. Това ще коментирате ли?

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен18/2/13 14:53

    Нямя НИЩО интересно под Слънцето !
    Кокъла е сладък и си го Ближем !!!

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен18/2/13 15:14

    Пука ми, дреме ми на... И с Дянков и без Дянков- на нас се пада коженият :))
    Ама вие дето сте завили по форумите ще ми се да ви гледам догодина как ще гракнете и срещу новите.Защото всички са от една пасмина и изпълняват една програма с ясна цел.
    България е окопирана държава и няма да се оправи, така че не хабете енергия, а се спасявайте...

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен18/2/13 15:41

    Господ да пази България. Дянков още не е подал оставка, а ДПС и БСП се юрнаха да искат оставка на цялото правителство. Представете си какво чака България с тази крадци ДПС и БСП.
    Опомни се, народе.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен18/2/13 16:27

    Не е виновен Дянков за цените на тока, а дъщерята на Баба Яга - Лидия Шулева. Не я помните тази лелка нали, а тя продаде енергото на трите ЕРП и взе по 2 милиона от дружество. 3 х2 е равно на 6 милиончета. И сега тази грозотия се чуди какво да прави парите. Плати си за жиголо и го води на круизи, та чак до Мексико.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен18/2/13 18:25

    Браво Бойко! Това се казва мъжка постъпка.Който кривни трябва да си ходи.Няма незаминими .
    ЗАТОВА ОТНОВО ВСИЧКИ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ТЕБ.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен18/2/13 18:28

    VSICKITE VINKA NOVO PRAVITELSTVO TRABVA

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен18/2/13 20:06

    На мен пък, Мая Манолова ми каза, че Борисов ще изкара още едни мандат. В ЕС не искали и да чуят за правителство на БСП, а щом чуели имато на Михалевски скръцали със зъби и сочели към ОЛАФ.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен18/2/13 21:28

    Почна се, след 2 години: заплата 200 лева =200 евро.Честито на печелившите.

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен18/2/13 21:47

    18.25 Имаш сериозна нужда от психиатър........

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен19/2/13 00:00

    Сега може и пенсии да няма вече,ама на прост народ така му се пада.

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен19/2/13 02:39

    Българкса пролет рано дойде в България през зимата но нищо по добре сега от колкото никогаш за туй натискай яко правителството господин Л.Местан ние сме с Вас само ДПС .Виж Борисов как маскира положението нали са смотани българите вярват Дянков излиза на платен отпуск за 4 години не е използвал годишнините си до изборите щял да е в отпуск а Борисов казва че го е остранил за успокои народа да не протестират. Това е ревулютция браво само така до оставката на правителството иначе те срам нямат и да се сетят за народа.Ако сега неможем да подадат оставката никож няма да се отървем от Б.Боклука

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.