1. Не знаят език; 2. Отчаяни са; 3. Има ги навсякъде в планината…
 
Жельо МИХОВ
 
„Ето тази карта, която виждаш в ръцете ми. Тя ти отваря пътя към „жадувания" строеж. Там, където са „големите кинти", както смятат нашенци. Само и единствено с нея може да се кандидатства за работа в строителството в Англия. Цялата процедура по сдобиването с нея струва около 45 паунда. Родните тарикати обаче изкарват от ваденето й на гурбетчии по 100-150, а може и нагоре. Тяхната сила е в незнаещите правилата отчаяни хора, тръгнали да дирят по-добър живот зад граница. „Оперират" ги от въздуха. Ония не знаят език, намират се сякаш в страната на чудесата. Тарикатите им казват просто по едно „Welcome" и ги започват…".
Това е историята на поредния забягнал извън пределите на Отечеството родопчанин. Живее и работи от шест години на Острова. Разказа ни за някои елементарни схеми за правене на пари зад граница и по-точно в една от най-жадуваната дестинация за хората от планината-Великобритания. Там, където една лира е в равностойност на 2 лева и 25 стотинки, а могат да се вадят стотици.
„Хората се надъхват за чужбина. У дома са загубили вяра в оправията. Трябва да гледат семейства, искат по-добър живот. Тръгват и стари, и млади. Никой не иска да мизерства с 400-500 лева на месец и да се чуди за кое по-напред, като Европа е отворена и може да вади доста повече. Абе, кой бяга от хубавото? Така си мислят повечето. Не че е кой знае колко по-хубаво. Да, животът е доста по-подреден, но пък те трудно влизат в него. Трудно се настройват. В Лондон всичко е толкова забързано, а много нашенци не могат да се настроят и да влязат в ритъма. Лошото е, че и доста не владеят езика. Може и да имат някакви умения и познания, но в чужбина това е на заден план, когато не можеш да обелиш и дума. Как да обясниш на работодателя какво можеш? Не се замислят обаче. Разбирам ги повечето. Нямат друга алтернатива. Мизерстват в България, едва свързват двата края и в същото време виждат как техни комшии се връщат с коли, купуват жилища, изпращат пари на семействата си. Просто и те искат по същия начин, като тях да живеят. Така, че питат, гледат, намират някакви обяви, свързват се с фирми и тръгват. На какви ще попаднат, естествено е въпрос на късмет.
 
Урожай за старите гурбетчии, на които вече не се налага да работят. Те са станали тарикатите.
 
Уреждат работа на закъсалите в България и печелят на техен гръб, на тяхното отчаяние, незнание и нежеланието им да се върнат отново в мизерията у дома. Вкарват ги в друга схема, а те няма на кого да се оплачат. В Родината са мишкували и са мълчали, та какво остава, когато са в друга държава?
Познавах един подобен тарикат. Няма и четиридесет години. Заминал е обаче отдавна. Той ги работи отчаяните. Пуска обяви по вестници, интернет, че набира работници за Острова. На отзовалите се иска по 500-700 евро, за да им подготви документите и да им намери работа. Това са елементарни неща. Всеки може да си преведе и легализира дипломи и т.н. и то за по-малко пари, но хората се доверяват защото той се оказва единственият, който ще ги посреща зад граница.
 
Те пристигат, той ги кара в наети от него къщи. В една живеят по 15-20 души. Стаите са малки, с легла като в казармата.
 
По 5 човека спят в тях. Взема им наем по 50-60 лири на калпак за месец. Казва им да чакат докато им намери работа. Естествено, разпитва ги кой, какво умее и така нататък. Повечето не знаят и бъкел английски. Разбира се, че искат да работят по строежите защото вече са чували, че там са най-сериозните пари. Те обаче не могат да си извадят карти, с които да работят подобна дейност. Той им иска по 100 кинта и им вади. За тях се държи изпит от 40 въпроса. Той им дава да научат едни неща наизуст, с които всеки петокласник ще се справи и изпитът е взет.
Картите са готови и те вече могат да кандидатстват за работа. Това обаче също е трудно за тях и пак той им намира работа по разни обекти. Бригадирите са или нашенци, или някакви ирландци, разбира се, всички са му познати. Нахендря ги при тях за една договорена сума и те започват. Само след месец разбират, че ще получават доста по-малко. Почват да се изнервят, въртят ги за парите, дават им доста по-малко, но няма какво да направят. И да викнат полицаи, какво ще им обяснят? Те не могат да си кажат на сносен английски откъде са, как се казват и какъв им е точно проблемът. Кой ще се разправя с тях, кой ще им помогне? За институциите това са поредните неканени гости в тяхната държава. В същото време наемът си тече, а те трябва да си плащат на нашия човек.
Също ги източва като направят договор и трябва да им превеждат парите по банкова сметка. Езиковата бариера отново работи в негова полза. Те не могат да се оправят или се притесняват с документацията и тогава родният „паразит" влиза в употреба. Срещу 150 лири им подготвя всичко и им отваря банкова сметка. Точи ги за всичко.
Постоянно има нови и нови. Не знам какъв му е доходът, но само от една партида от 15 души, за да им оправи документите и ги докара, както и останалите неща, взема по около 15 000 лири, отделно смучи и по близо 1000 на месец от наем.
Няколко пъти са го ступвали. И какво от това? Той продължава да „обгрижва" гурбетчиите.
 
Помня един случай с литовец. Въртеше същите схеми. Една зима го намериха заклан в един канал.
 
Късмет. Мисълта ми е, че тарикатите не са само от България. Подобни има от цяла Източна Европа. Затова нас най не ни харесват. Като има такива персони и произтичащите от тях неприятности, няма как друго да е. Всички подобни обаче играят с работодатели. Този, нашият паразит, пита новата група кой от тях може да е заварчик. Отговарят трима, да речем. На другия ден им иска по 300 паунда да ги уреди на работа. Те дават, душиците и започват. След пет дни са уволнени, защото не можели да си свършат работата, не разбирали инструкциите и така нататък. Причини много. Остават на улицата, трябва и наем да платят, а всичко е отишло за рушвет. Тарикатът обаче е взел 300 кинта от тях, които е делнал с бригадира да ги наеме и после уволни.
Това е схемата. А колко много бръмчат по нея! Колко мошеници има, колко подобни, не е истина. Познавам такива. Всеки намира начина си на припечелване на пари. Там няма националност, зад граница всеки е сам за себе си, особено нашенци. Има ли начин да те прецака наш човек, ще го направи, бъди сигурен.
 
Прецаканите пък стискат зъби защото и прее.ани пак вадят по нещо, а пътя назад са го отписали.
 
Това сме ние. Говорил съм с много наши пичове и всеки казва едно и също-„Ако у дома получавахме поне по хилядарка на месец, никога нямаше да зарежем всичко и да тръгнем. Тук не е живот-сгъчени като скариди в тези кутийки, прецакани, унижавани заради едната валута, обаче у дома е още по-зле. Всички имаме семейства или мечти, които искаме да сбъднем-дали за кола, дали за вила, но имаме". Така казват и се тикат един в друг в малката одимена от цигари стаичка. И се напрягат, и стискат зъби. Такъв народ няма да изчезне, не. Убеден съм, нашенецът вече е свикнал на всичко. Баси, при ядрена война, освен хлебарките, май само ние ще оцелеем", довършва разказа си младият мъж от Кърджали.
 
На снимката: Изваждането на тази карта за работа в строителството струва 40 лири, тарикатите я вадят на нашенци за 100-150
 
Преди да заминете, проучете следните неща:
 
- Проучете добре агенцията – посредник или източника на информация, а по възможност и работодателя, при когото отивате. Можете да намерите списък с лицензираните трудови посредници на сайта на Агенцията по заетостта.
- За да започнете работа, трябва предварително да подпишете договор на български език (или език, който разбирате), както и на официалния език на страната на работодателя;
- Не давайте документите си за самоличност на никого, под никакъв предлог;
- Посъветвайте се с Националната комисия за борба с трафика на хора, Агенцията по заетостта и Бюрата по труда относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина;
- Вземете с Вас адреса и телефона на българското представителство в страната, за която ще пътувате. Ако попаднете в рискова ситуация и сте в беда,незабавно се свържете с тях или с полицията там - вие сте жертва на сериозно престъпление и ще Ви бъде оказана помощ.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/7/13 11:10

    не са виновни тарикатите които смучат гурбетчиите, нито гурбетчиите, а нашите некадърни политици които направиха българия най мизерната страна в европа

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/7/13 16:35

    K.I.A

    Лагера на Румънските Цигани в Лондон..Това е най-баровския квартал.Предложили са им безплатни еднопосочни билети....но желаещи не е имало.Кириз пениз тук:

    http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay/71298/2/1/ingilterede-rumen-cingeneler-ulkelerine-geri-gonderildi


    Пази се Аврупо,Балканец те гази!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/7/13 21:21

    1. Мислите ли, че българите гурбетчии могат да се оправят сами на Острова?
    2. Има ли безплатни услуги някъде?
    3. Ако в БГ имаше възможност за работа, щяха ли българите да бягат в чужбина?
    4. Не ви ли се струва безмислено коментирането на подобна тема/гурбетчийството/?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.