„Почти всеки месец вече умира човек в Звиница. Зловещо е. Складът за пестициди убива хора. Най-много се усещат отровите във въздуха на игрището, където младите играят футбол. В момента в селото има 10 души с онкологични заболявания", това заявиха пред журналисти жители на село Звиница.
Пестицидите са складирани край селото, но отровният прах се носел във въздуха и стигал до домовете на хората, защото прозорците били отворени.
„Вятърът разнася отровите. Последно погребахме мъж на 51 години. В склада има над 20 тона препарати. Всичко от околните села от времената на АПК и ТКЗС е струпано край Звиница.
Както вече 24rodopi.com съобщи, междуведомствена комисия провери складовете за пестициди с изтекла годност на територията на областта. Проверяващите констатираха, че прозорците на сградите са запечатани, вратите са обезопасени, няма следи от опити за проникване, поставени са знаци за опасност, за забрана за използване на огън, има гръмоотводи. На покрива на един от складовете са счупени няколко керемиди и е направено предписание да бъдат подменени.
Пестициди с изтекъл срок на годност се съхраняват в 11 склада на територията на областта. В Звиница не са констатирани нередности.
Комисията е създадена със заповед на областния управител Бисер Николов и включва представители на ОД на МВР, ОУ "Пожарна безопасност и защита на населението", Регионална здравна инспекция, Областна дирекция по безопасност на храните и Областна администрация-Кърджали.
Складовете в област Кърджали бяха обследвани в началото на октомври т.г. и във връзка с подготовката на окончателно проектно предложение за проект „Екологосъобразно обезвреждане на негодни за употреба пестициди и други препарати за растителна защита" по линия на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
Пристигнали за Байрама в Звиница изселници повдигнали темата на селско събрание. Те са убедени, че смъртността в селото бележи ръст заради склада с пестициди.
 
На снимките: Звиница влезе в новините в началото на годината. На 23 и 24 януари в Звиница бяха умъртвени 1694 броя птици заради зараза от Нюкясълска болест
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/11/13 20:57

    с Габрово тоя склад ни трови намира се на метри от питейната вода взимайте мерки докато е време

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/11/13 07:23

    Toya sklad nemojeseli da se napravi nyakide drugade ,sled vreme stese usetite ce bilo vredno no togava vece stee mnogo kisno....

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/11/13 08:03

    кмета това не го интересува всеки гледа да си вземе заплата колкото може по дълго време селото е мизерия гледат се животни вив това няма лошо но торта го изфърлят където им насрет пътия мизерия

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/11/13 11:20

    viv selo chubrika si6to ima takiv sklad i tam e na 20 metra ot rezervoara za piteyna vada na tsqloto selo

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен5/11/13 16:27

    НАВСЯКЪДЕ ИМА ТАКИВА СКЛАДОВЕ НО ТОВА НЕ Е ТОЛКОВА ВАЖНО ВАЖНОТО Е ЖИВИТЕ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ДПС .

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен5/11/13 19:10

    в село Габрово най големия замърсител с тор е лудия аптифеим

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.