Юни 2008 година. Христина разбира, че има рак на гърдата. Точно тогава тя гледа и болната си майка, която е със същата диагноза. Ден преди операцията Христина погребва майка си и постъпва в болница за частична операция, при която е отстранен туморът в лявата й гърда. След 5 дни се налага втора операция, защото е установено, че изрязаният тумор е злокачествен. При втората операция се отстраняват лимфните възли, както и гърдата.
Следват 6 химиотерапии по схемата ФЕС и 30 лъчетерапии. Лечението е в МОДЗС – Стара Загора.
През септември 2011 година, с болки в гърба, непрестанна кашлица и задушаване в легнало положение, е открит и плеврален излив. Оказва се, че това е карциноматозен излив и е предизвикан от множество метастази по парметална и висцирална плевра. Направените изследвания показват туморен маркер 325 , при допустим 30. Изливът е изтеглен оперативно по метода ВАЦ. Започва се отново лечение чрез химиотерапии 12 курса, като се налага смяна на лекарствата 3 пъти. След приключване на лечението туморният маркер е понижен на 34.
При последвали профилактични прегледи през април 2012 г. в онкологията в Стара Загора, скенерът показва съмнения за местастази в гръбначните прешлени. Съмненията се отхвърлят при сцинтиграфия през юни месец.
Започват отново болките в гърба и кашлицата. Следва контролен скенер през октомври, при който отново има съмнения за метастази в гръбначните прешлени. Декември 2012 г. сцинтиграфията отново отхвърля съмненията, но при направените изследвания туморният маркер е повишен на 196.
Лекарите в Стара Загора не предприемат някакво лечение и Христина решава сама да си направи ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) в Кърджали, за да разбере защо е с високи показатели на туморният маркер. При направеното изследване се установява, че има метастази по гръбначните прешлени - съмнението, отхвърлено още преди 6 месеца, което за жалост се оказва новата диагноза.
Веднага сменя лечението си по собсвено желание, като сега е диспансеризирана към Онкология Пловдив.
На 27.12.2012 г. На ЯМР се доказват метастази по гръбначния стълб. Туморният й маркер показва завишени стойности - при норма 30, резултатът е 196. Започва лечение в КОЦ Пловдив с XELODA и ZOMETA през 21 дни.След първият курс има леко спадане на туморния маркер на 151. През април на скенер се вижда , че няма нови метастази по костите, но отново се завишава маркерът. Лекарите не предприемат никаква промяна в лечението, а всеки месец маркерът се повишава, като през октомври тази година е със стойност 335 - това е 10 пъти над нормата. Отново никаква промяна по отношение на провежданата терапия. Започват жлъчни кризи и се налага операция, тъй като в жлъчката се установяват два камъка. Налага се операция за отстраняване на жлъчката в началото на ноември. Взет е материал за биопсия и от черния дроб, който показва наличие на метастази и там. След операцията се възстановява трудно, почти не приема храна и има силни болки особено през нощта. Назначен е скенер, за да се установи колко и какви са по размер метастазите по черния дроб. На скенера обаче те не се регистрират - или са все още много малки или е некомпетентно разчетен. Вижда се обаче нов излив в десен бял дроб и новообразувание на мястото на отстранената жлъчка ,което е с неустановен произход. Лекарите в онкодиспансера са явно объркани от тези резултати и в момента няма назначено никакво лечение, освен планувана лъчетерапиа за гръбнака за януари 2014г. До тогава има изписани само обезболяващи таблетки Tramadol.
„Затова проведохме разговор с офис на клиника Аджъбадем в Истанбул. Имаме планиран за 11.12.2013 година ПЕТСКЕНЕР и 2 консултации с онколози. След този скенер ще бъдат установени местата на метастазите и ще бъде изготвен нов план за лечение.
За изследванията в Турция с ПЕТскенера и прегледите на докторите ще са нужни 1600 евро. След тяхната епикриза ще бъде обявена и сумата необходима за лечение", заявиха приятелите на Христина.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/12/13 11:27

    Ще е добре да направят нещо и с есемеси така според мен повече хора ще й помогнат

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/12/13 14:04

    Моля, наистина да помогнат всички дори и с малки суми, става дума за един изключителен човек

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/12/13 15:01

    Подкрепям идеята за SMS кампания.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/12/13 16:04

    Kakto sa pisali po-gore, az sashto mislq.che sas sms shte e po-dobre.Shte ima poveche hora , koito shte i pomognat.Ako moje da se napravi ne6to po tozi vapros.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен9/12/13 16:27

    За това с СМС-ите пак трябват парички май.... има си сметка горе - така е най-добре. Не се знае каде ще отидат тези СМС-и....

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/12/13 19:11

    Надеждата е много малка като чета ....жалко !!!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен10/12/13 01:32

    Недей така. Тя се бори вече доста време и винаги намира нови сили да се изправи!!! Много е силна и борбена, никога не е показала колко страда и да се вайка за всичко, което и се случва!!! Винаги е усмихната и готова да помогне на всеки! НЕКА СЕГА НИЕ И ПОМОГНЕМ!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен10/12/13 10:52

    В СОУ "П.Р.СЛАВЕЙКОВ" са приготвили дарителска кутия , който има желание да и помогне може да мине оттам , или да изпрати от децата.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен10/12/13 20:27

    docent .aleksandar juilianov e mnogo izvesten i na svetovno nivo doktor ,konsultaciata s nego bi bila ot polza .

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен12/12/13 19:13

    Надежда винаги има,Христина е една толкова позитивна жена,учителка дори и родител.Никога не сваля усмивката от лицето си каквото и да и предостави живота,ЕВАЛА,ЕВАЛА и на приятеля и,че е до нея точно когато тя има най-голяма нужда!Хриси,вярваме в теб,защото знаем,че ти ще успееш!

    ОтговорИзтриване
  11. SMS ili telefonno obajdane er mnogo udoben na4in za vsi4ki hora da napraviat darenie!
    az jiveia v Latvia i tuk ve4e 4 godini go ima tozi na4enie na darenie / pomosht i moga da 4e raboti idealno!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен18/12/13 23:05

    Нека всички, вместо да купуваме скъпи коледни подаръци, да подарим надежда на тази прекрасна жена. Стискам палци и се моля за нея. Аз ще и преведа една голяма част от парите които бях заделила за Коледни подаръци. Направете го и Вие! Стига с тези SMS-и, колко му е да отскочите до Вашата банка!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен29/12/13 19:27

    Направете нещо с смс - те, наистина ще се включат повече хора. Яд ме е за такива млади и лъчезарни хора, които страдат по такъв начин ! Боже, помогни на това момиче !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.