Прокурорът, който разклати Турция, арестувайки 80 висши чиновници, бизнесмени, депутати от управляващата партия и синове на трима министри от кабинета „Ердоган", е с кърджалийски корен. Това установиха бурсенски журналисти, които бяха помолени от 24rodopi.com да проверят от кой район в България е фамилията Йоз.
Зекерия Йоз е дете на многолюдно семейство, което се е изселило от България и се установило в Бурса, пишат всички турски медии.
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган продължава кадровата чистка в държавата в опит да тушира корупционния скандал, който е най-голямата заплаха за 11-годишното му управление, отбелязват медиите. На този фон изгря звездата на Зекеря Йоз - един от най-популярните прокурори в Турция, чиито разследвания срещу корупцията сред политическия елит разтърсиха управлението на пълновластния Ердоган. Прокурорът Йоз, по чието нареждане започна разследването, по което бяха задържани повече от 50 високопоставени чиновници, бизнесмени, депутати и синовете на трима, вече бивши министри, е отстранен от заеманата длъжност в Републиканската прокуратура и преместен в районния съд на квартала "Бакъркьой" в Истанбул, допълват медиите край Босфора.
Зекерия Йоз е роден в Бурса през 1968 година. Единственият син е на многолюдното изселническо семейство. Има 6 сестри. От малък помагал на баща си по пазарите, където изселническото семейство търсело препитание. Зекерия не спрял да работи и когато учел право в Истанбул. Той купувал стоки от мегаполиса, за да я продава на по-високи цени в Бурса и Ялова.
Зекерия е женен два пъти, има три дъщери.
След кратък адвокатски стаж в Бурса, през май 1999 година е постъпил в турската армия. Понеже тежал 114,5 кг, два пъти е започвал специални процедури за отслабване. Те се оказали неуспешни и военна комисия е обявила, че Зекерия Йоз не е годен за военна служба и през май 2000 година бил уволнен, разказаха за 24rodopi бурсенски журналисти.
Както вече 24rodopi.com писа, с кърджалийски корен е адвокатът Ертугрул Ялчънбаир, който преди време беше главен секретар на партията на Ердоган и вицепремиер и държавен министър (2002-2003 г.) в първия кабинет на Партията на справедливостта и развитието. Родопчанинът беше заместник на тогавашния премиер Абдулла Гюл, който сега е президент на Турция.
Ялчънбаир е роден през 1946 година в ардинското село Светулка. Той посети родното си място малко след като напусна Партията на справедливостта и развитието на Ердоган.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/1/14 08:38

    navlizate v minirana zona.....

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/1/14 09:32

    Дали някога и в България ще има такива смели прокурори.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/1/14 09:58

    И какво ако е с кърджалийски корен. Тя и бабата на Александър Македонски е от Припек,ама никой не пише за това.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/1/14 11:55

    Кажи ми с кой се дружиш да ти кажа какъв човек си. Не е делече миналата Година някои политици гордеяха се че са били приятели с мафиота Ердоган и поискаха да разделят брат брата.Погледнете на какво дереже докара Турция.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/1/14 12:44

    Да не е бил доносник на ДС като Доган ?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен22/1/14 12:58

    11;55 Erdogan shte iz4isti Turcia ot tezi predateli sluguvashti na cionistite,posle idva red na DPS koyto otkrito varvi sreshtu Erdogan,tozi prokuror e har4il za edna sedmica po4ivka v DUBAI 80 HILQDI TL koito pari sa mu bili dadeni ot protivnici na Erdogan

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен22/1/14 20:00

    09:58. МНОГО ПРОСТ И ЕЛЕМАНТАРЕН СИ ,БРЕ ИДИОТИНО !

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен22/1/14 20:08

    da toi e ot dalakcali ot pomatzite demek i ot kade moje da e takiv predatel

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен22/1/14 23:33

    Stiga s tozi Erdigan,kutiite s parite az li gi slojih,az li podkrepqh siriycite s tirove orijiq,ve4e mu e vreme da si hodi

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.