Те седят на „масата на Местан и Борисов" в култовото заведение „Марая Толеранс" в Кърджали и… те затрупват с информация за това кой ще купи хотел „Арпезос", кой от властта в последните години е направил най-много пари, кой с коя излизал и т. н. Но най-много я бистрят политиката. Слушателят има чувството, че имат готов отговор за всяко питане.
Знаят кое е „по-правилно" – да станеш депутат или „да си налягаш парцалите" за кметските избори през 2015-та? Кой ще нареди листата на ДПС – Лютви Местан или Ахмед Доган. Знаят, че още на 20 август ще се знаят 10-те човека в листата, но ще бъдат обявени едва на 2 септември.
Наясно са, че ДПС ще вкара 4-ма депутати в парламента на 5 октомври, но имат силни аргументи за тезата „и 8-мата позиция е печеливша".
Те не са „мозъчен тръст" на партия, но знаят какво става във всяка от основните политически формации в града край Арда. Сведущи са и по темата „кой колко е забогатял" от политика в Кърджали и кой е готов „да реинвестира за депутатско място". Наясно са, че комбинацията „Курбан Байрам – Избори- система „Хеър Ниймайер" ще прати в парламента 4-ма депесари. И че за партията на Бойко Борисов кърджалийци ще дадат пак един мандат, и че БСП трябва да направи чудо, за да стане Милко Багдасаров отново народен представител.
Двама от „анализаторите" от „масата на Борисов и Местан" правят пари от строителство и търговия. Единият не крие, че е понатрупал капитал от обществени поръчки, но вече бил „чист бизнесмен". Един шари между България и Германия, друг е от категорията на „айлякчиите" и, странно, но винаги имат пари. Петият е бил някога активист на ДПС.Всеки от тях знае много, а взети заедно…Да им се чудиш на акъла защо не направят акционерно дружество за… търговия с информация.
Ако в ГЕРБ знаеха всичко, което петимата знаят, нямаше да ровят „Водното огледало", за да изправят някой неудобен на подсъдимата скамейка, а 6 месеца след идването на власт на кабинета „Борисов" вече щеше са има осъден човек от властта.
Това го твърдят петимата, но от „масата на Борисов и Местан" следва и гросмайсторско обяснение за големите заплахи и „голямото нищо след голямото ровене": Всичко се знае, но не е целесъобразно да се нанасят тежки и непоправими удари. Всека пак на 5 октомври не е изключено да се очертаят контурите на новото управление на България – ГЕРБ и ДПС.
Петимата знаеха още в четвъртък, че Борисов ще бъде през уикенда в Кърджалийско, ден преди журналистите. Анализираха, че лидерът на ГЕРБ ще покаже къде търси резерв за пълен мандат в Кърджалийско – сред турците или сред помаците. „Ако Борисов посети повече помашки села, ГЕРБ ще разчита повече на помаците, ако повече са турците – резервът ще бъде в турските села. Тогава в листата след Караянчева ще бъде поставен турчин", коментира „масата на Борисов и Местан" цели 48 часа преди лидерът на ГЕРБ да стъпи в Припек, Горно Кирково и Велишане.
В петък „масата на Борисов и Местан" коментираше публикации на 24rodopi.com, в които председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед е наричан „голямата изненада на Избори`2014", а Айхан Етем – „малката изненада".
Убедени са, че духовникът ще бъде №2 или №3 в листата, но… „по-мъжката позиция" на „човека на Ердоган" била №5.
„Ако зависи само от Доган и ако е самото заради едното отмъщение, той ще тури един голям „Х" на името на Шабанали Ахмед и на всички, които са анонсирани от Турция, но той играе с ходове и този път ще пусне Шабанали", отчита „масата". Тя обаче не е единна. Трима смятат, че духовникът трябва да бъде на второ място, след лидера Лютви Местан.
„Щом Анкара ще помага, и щом Шабанали е толкова авторитетна фигура, да го турят на пето място, за да привлече още гласове и ДПС да вземе всичките 5 мандата", разсъждава някогашният фактор в ДПС и получава 1 глас подкрепа.
„Човек, разбери веднъж, че „Хеър Ниймаер" не позволява „5 от 5", пък ако ще и Ердоган да е на 5-то място. Системата „Д`Онт" гарантира на ДПС всички мандати и по-добър резултат на ГЕРБ в национален план, но тя отпадна. Сега „Хеър" леко ощетява ГЕРБ в национален план, но дава на Борисов мандат в Кърджали. Същото е и с ДПС, губи в Кърджали, но с остатъците печели във Видин. „5 от 5" в Кърджали може да има само ако от 80 000 гласували, 70 000 са дали вота си за ДПС, а останалите 10 000 гласа се разпилели между другите партии", отговаря му „айлякът".
„Масата" предрича на бившия депутат Ремзи Осман пак присъствие в Народното събрание, но… от друг избирателен район: „Тук ще е на знаковото осмо място, но ще бъде и на избираема позиция в друг регион. Така от „Сараите" ще покажат, че които са верни на партията в трудни за тях моменти, на тях винаги ще се дава шанс".
„Като човек от „кухнята", ще ви кажа, че нито малки изненади ще има, нито големи. От „Сарая" ще пусна листа – римейк на листата от миналите избори. На избираемите места ще бъдат същите хора", казва депесарят. И 4-мата му скачат: „И Шабанали е вътре, да знаеш!".

(Следва)

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/8/14 10:49

    remzi voda4 na listata

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/8/14 11:44

    Ще бъде Исмаил Азис Ахмед!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/8/14 14:30

    DPS SIGURNO IMAT NAMERENIE SIS TOYA HODJA SCHABANALI .ISLYAMSKI PARLAMENT DA SIZDADE .

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/8/14 18:37

    Изселническите организации НОМИНИРАЛИ ,искали да видят лично техен човек в листите в София където гласовете от Турция ще се разпределят

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/8/14 22:25

    dokato dogan e jiv i komandva dps..nikoga niama da ima razvitie,,,za6toto niama demokracia,,pri nego,,,a bez demokracia niama razvitie,,toi e ot darjavna sigurnost,,,i v momenta vladee 4rez peevski sad,,prokutatura,,i medii,,,t.e.te sa 4asna sobsvenost,,darjava v darjavata,koi gubi,,naroda,,,6te e beden

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен20/8/14 22:50

    Sramota.Duhovnik v politikata.Ni sram ni stah ot allah

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен22/8/14 01:08

    Vsiçki da kradsi mama mu deyba yazik za momçeto

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.