На миналите избори бяхме наказани за това, че сме говорили на турски език на митингите. Ние подготвихме законопроект срещу този закон, но не получихме подкрепа от другите партии", заяви Лютви Местан пред изселнически лидери
 
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган прие лидера на ДПС Лютви Местан в резиденцията Чанкая, съобщи Анадолската агенция без да посочи подробности за предмета на водените разговори.
Както първи 24rodopi.com писа вчера, първият български политик, посрещнат от президента Ердоган в резиденцията си бе лидерът на ДПС. Лютви Местан. Той и заместникът му Рушен Риза, председателят на Висшия мюсюлмански съвет и кандидат за депутат от Кърджали Шабанали Ахмед и кандидатът от Бургас Хюсеин Хафъзов влязоха в „Чанкая" в 15.00 часа, а разговорите продължиха до 17.00 часа, поясниха за 24rodopi.com източници от Анкара. Преди тази среща, Ердоган разговарял и с държавния секретар на САЩ Джон Кери.
Шабанали Ахмед се среща за четвърти път с Ердоган. Повече разговори от него е имал само кметът на Джебел Бахри Юмер, който се познава с Ердоган от 20 години.
Изселнически активисти изказаха предположения,че вероятно ситуацията около предстоящите предсрочни парламентарни избори в България на 5 октомври е била предмет на разговора между Ердоган и Местан, съобщава БТА.
"ДПС и Анкара затоплиха отношенията", коментира по повод срещата активист на изселническа организация в Истанбул. В Турция също ще се гласува. По данни на български официални източници на територията на страната ще бъдат разкрити около 100 избирателни секции, значително повече в сравнение с предишните избори.
"ДПС е най-важният мост на дружбата между България и Турция. Взаимното сътрудничество и диалог с Председателството на турските и роднински общности в чужбина е от особена важност за ДПС и за общността на българските турци. Защото имаме много общи теми и въпроси за разрешаване. Вярвам, че от това сътрудничество ще спечели нашият народ, нашите избиратели". Това е заявил лидерът на представяното в болшинството си от турците в България Движение за права и свободи Лютви Местан.
Лютви Местан и делегация от отговорни представители на ДПС са разговаряли на работна закуска с ръководството на Председателството на турските и родствените общности в чужбина. В срещата е участвал и посланикът на Турция в София Сюлейман Гьокче. По време на разговора било подчертано, че в България съществува забрана за предизборна пропаганда на майчиния език на различните етнически общности начело с българските турци. Българските закони забраняват пропаганда на друг език,  освен българския.
"На миналите избори бяхме наказани за това, че сме говорили на турски език на митингите. Ние подготвихме законопроект срещу този закон, но не получихме подкрепа от другите партии. В България, която от 7 години е член на ЕС, се упражнява дискриминация, и това е в нарушение на основните права и свободи на гражданите", заявил Лютви Местан. Ръководителят на Председателството на турските и роднински общности в чужбина Кудрет Бюлбюл е подчертал, че срещата с делегацията на ДПС е била изключително ползотворна.
"Обсъдихме възможностите за по-близко сътрудничество и оказване на помощ.
Смятам, че оттук нататък ще продължим да работим още по-активно. В Турция ние успяхме да решим проблемите във връзка с предизборната пропаганда на майчините езици, проблем, който от дълго време притесняваше обществеността и чието решаване беше назряло.
Надяваме се, че България, която е европейска държава, ще успее да преодолее проблемите с налагането на подобни забрани и всеки ще има правото да разговаря с гражданите и да пропагандира на техния майчин език", заявил Кудрет Бюлбюл.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

35 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/9/14 08:03

    LICNO ZARADI SABANALI NEMA DA GLASUVAT MUSULMANITE ,KOYTO E S GRADSITE NE E OT NAS......KVO NI INTERESUVA ANKARA TUKA E BULGARIA.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/9/14 08:09

    Това е знак, че скоро време ДПС ще се прочисти от доносницитие и агегентите.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/9/14 09:22

    И какво като са затоплили отнпшенията си да не би да се е променило нещо.Доносническата партия си е доносноческа партия.Нямам доверие на доносническа партия нямам намерение да си дам гласа за тях.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/9/14 09:41

    Ана.Кво става тука бе.
    Корман клъвна дървото....

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/9/14 09:43

    Нормално е лютфи и ние БЪЛГАРИТЕ да знаем какви ги приказват.Защото аз лично се съмнявам че ако има война ти ще се биеш с мен

    ОтговорИзтриване
  6. Промяната13/9/14 09:52

    Всички които не сме в политиката сме едно стадо което ни експлоатират
    Така че нека не се делим на българи и турци ,а да се борим заедно за един по справедлив живот
    25 год ни управляват едни и същи грабители
    Сизбори нишо няма да постигнем, с избори не може да има промяна
    Трябва да излезем на улицата и се борим за един справедлив живот

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен13/9/14 10:29

    Най голямата партия е ДПС

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен13/9/14 10:32

    Както си го хванал за ръчичката и си се навел, така го олижи и отзаде, да ти стане сладко... и густо....

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен13/9/14 10:37

    Решено е ! В България ще има две турски партии като в Македония !

    ОтговорИзтриване
  10. Петкольо Капитанине13/9/14 11:09

    ТИЯ МАЗНИ ФЕСОВЕ МНОГО ВЗЕХА ДА СИ БЪРКАТ ПО ДУПКИТЕ И МНОГО БЪРЗО ЗАБРАВИХА ЗА КАРАДЖАТА,ВЕЛКО ВОЙВОДА,КАПИТАН ПЕТКО,ИНДЖЕ ВОЙВОДА ........И НЯМА ДА ИЗБРОЯВАМ ОЩЕ ЩОТ МОГАТ ДА СЕ ПОСЕРАТ КАТО ЧЕТАТ ХА ХА ААААА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И Волен Сидеров говореше като тебе, ама пръв се одупи на АМЕТ Доган.

      Изтриване
    2. Анонимен14/9/14 01:38

      Tozi pak nameril s kakvo da se hvali
      Ama to i niama s kakvo da se hvalite.
      Vsi4kite vi geroi sa obirdjii, predimno sa ograbvali balgarite.
      Tap narod ste i takiva ostavate.

      Изтриване
  11. Анонимен13/9/14 11:38

    Nai golemi te kradici na edno mqsto ha siktir

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен13/9/14 11:40

    Защо ли не искат да покажат Пеевски на Ердоган и го крият или пък далаверите на Бисеров.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен13/9/14 11:54

    Не ви ли е срам да забиете нож в гърба на Доган ?

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен13/9/14 13:37

    ЛЕКА НОЩ !

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен13/9/14 13:45

    AHA DPS pri Erdogan gledam i ne moga da povqrvam na ushite si ,dopredi edna godina Mestan obvinqvashe Erdogan 4e se mesi v izborita v BG

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен13/9/14 14:01

    Това конско което изядоха депутатите на ДПС от Ердоган никога няма да го забравят..Ердоган никога няма да каже на кривия ..прав..ние вярващите за това негово качество го подкрепяме.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен13/9/14 14:32

    КОЙ КВОТО ЩЕ ДА КАЗВА НАЙ ГОЛЯМАТА ПАРТИЯ Е ДПС -ДПС

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен13/9/14 15:24

    МАЙКА СИ ЛИ ТЪРСИТЕ ТАМ , ДАЛЕТА !?

    ОтговорИзтриване
  19. Мария Милушева13/9/14 15:42

    Г-н Местан ,стига сте прескачали ту в посолството на САЩ ,ту към резиденциите на Ердоган , стига сте говорили за дискриминации . и на турци и на българи вече им писна от тези глупави ваши изказвания. Обърнете се към народа,вижте проблемите .Вижте в колко села от вашия електорат няма водоснабдителна мрежа,няма канализация ,няма нормални пътища, а да не говорим за тютюнопроизводителите .Почти всички млади хора и турци и българи от Кърджалийска община ,а и не само от нея работят в чужбина. Всяко второ дете не вижда баща си ,а и майка си по цяла година ,защото са някъде по оранжериите на Холандия или Белгия да изкарват прехраната на семействата си.СТИГА ,не мога повече да слушам тези лъжи от ваша страна и от страна на останалите ви колеги управляващи.ОБЪРНЕТЕ СЕ КЪМ НАРОДА - няма българи ,турци ,помаци,роми има Един крайно изтощен,обезверен и беден народ ! И ако имате капка достойнство вие всичките ще спрете да говорите тия глупости ,ами вижте народа с очите на слепеца,ЗАЩОТО СЛЕПЕЦА НЕ ВИЖДА ,НО УСЕЩА СЪС СЪРЦЕТО СИ -отворете и вие сърцата си към хората ,ако все още ги имате !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен14/9/14 01:42

      Naroda e za ebane .
      Kato sa vkarali na naroda izodzadi i kato mu e haresalo na naroda ste ima da go ebat oste mnogooooo

      Изтриване
  20. Анонимен13/9/14 16:38

    Поздрави от мен на Мария Милушева и на адвокат Венелина Милушева.
    Браво на Мария, всичко е 1/1 истина!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен13/9/14 16:46

    Нашите представители са говорили само на БГ език,защото са забравили,че се намират в друга държава.Темата е била,как да ислямизират по-безболезнено страната ни,и какви хватки да се прилагат при отклоняването на европейски пари.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен13/9/14 17:01

    Ne glasuvam nito za Lyutvi, nito za Erdogan.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен13/9/14 19:41

    Поздрави и от мен на Мария Милушева.Силно наранен от страна на фалшивите праваджии.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен13/9/14 20:47

    ООоооо, "стожера" на етническия мир в България....пак се оплаква от родината си....!Доколкото знам в развитите демократични и правови държави, към които се стремим да приличаме и ние (Германия, Франция, Италия и мн. други), на митинги се говори на съответния национален и официален език. Къде на митинги или официални, обществени мероприятия се говори на "майчин език". Майчиния език е едно от най-свидните и скъпи неща за всеки човек, но митингите са трибуна за говорене на официалния език, там не е говорилня за майчин език- мястото на майчиния език (ако той не съвпада с официалния за държавата) е на неофициални прояви и мероприятия и у дома. Стига сте ревали за тази агитация на майчин език, по-скоро трябва малко да понаучите официалния на държавата език, защото особено младите които са родени и живеят в Турция и имат и българско гражданство, не знаят две думи да кажат на български. Какво постоянно ревете за някакви дискриминации към вас, грях ви на душата- тука си живеете толкова спокойно и равноправно, както никъде в друга страна няма да живеете. Хайде идете примерно в Гърция (и на много други места) и издигнете претенции за агитация на майчин език....- ще ви изхвърлят като парцали от там. Стига сте се оплаквали от родината си и от толерантността на по-голямата част на българския народ към вас. Благодарни бъдете, че доблестта и човечността на българския войник преди 100 години(балканската война) запази и остави живи дедите ви тук, за да продължите да живеете и сега пълноправно по родните си места, а не бяхте избити и принудително изгонени както се случи с българите в източна тракия, над които турската войска и башибозук извърши поредния зверски геноцид. Да сте живи и здрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен14/9/14 01:49

      Kreten idi tseluni dupeto na osmanliite, ako ne biaha te stiha da vi izbiat kato pileta.
      Doblesta na bslgarskia voynik İZBİ dve treti ot Mirnoto Tursko nasrlenie.
      Gotveren do 30 godini ofitsialen ezik ste e Turki i Tsiganski a balgarskiat v istoriata

      Изтриване
  25. Анонимен13/9/14 20:54

    До 17:01І Цитат на анонимен: Не гласувам нито за Лютви, нито за Ердоган.
    Алоооу Ердоган и той ли е кандидат за депутат от Кърджали. Няма невъзможни неща. Ай стига бе анонимен. Не плаши гаргите. Ще вземе някой да се самоубие, след това беля чактък. Като пишете мислете с горната глава. Разбирам от майтап, но има хора вярващи във всичко написано в пресата /ІІ``веселяк

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен13/9/14 21:44

    Какво търси Местан в Анкара преди изборите? Нали говори ,колко е загрижен за защита на националните интереси на България.Там ли ги защитава?

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен13/9/14 22:31

    Сергей и той е бил на срещата..,защо го няма на снимката?!!

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен14/9/14 11:12

    Браво на Мария Милушева! Стига са ходили "великите" ни польтици по комшийските къщя, завъртете се у наши двори, па ги пометете, па ги измийте, па ги подредете, ако разбирате изобщо за какво иде реч. :(

    Моля редакцията, нека оформи коментара й като отворено писмо от НАС към "ТЯХ'' - самозабравилите се.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен14/9/14 12:04

    Браво на Мария и на анонимен 13/9/14 20:47!!!
    Умни душици има в БГ...
    Бъдете живи и здрави!
    А на останалите им казвам ум царува, ум робува, ум патки пасе...

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен14/9/14 12:24

    БРАВО 20'47 БРАТЯ, ТУРЦИ НАЛИ ХОДИХА НА ГУРБЕТИ ПО АНАДОЛА ......и кво стана половината са върнаха Нае. ...ни.Те са такива бе само мрънкат за власт последните години

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.