www.24rodopi.com

Виновни има, наказани – не! Всички електронни фишове падат в съда!

четвъртък, юли 275коментара

Нарушения има, но наказани - не! Това на практика се случва след въвеждане на камерите-„ловци” на състезатели по пътищата в региона. Електронните фишове масово „падат” при обжалване в съда, а причините са в самите членове на Закона за движение по пътищата, установи проверка на 24rodopi.com.
Всички обжалвани наказателни постановления, наложени с електронен фиш, се отменят от съда. 13 са делата само през юли, а част от наложените санкции са достигали до 700 лева.
„Наказаното лице не е длъжно да доказва, че не е извършило нарушението. В тази връзка следва да се отбележи, че измерването и регистрирането на скоростта с подобен тип технически средства се извършва напълно автоматично и не подлежи на манипулация, независимо дали се касае за стационарно поставена или за мобилна система. Позиционирането на мобилното устройство обаче, както и насочването на системата радар-камера и въвеждането на работните параметри, е човешка дейност и пряко зависи от оператора на системата. Когато се касае за установяване на нарушение по чл. 21 от ЗДвП с помощта на мобилна автоматична система, облекчената процедура по чл. 189, ал.4 от ЗДвП за налагане на административно наказание е неприложима. Аргумент в тази насока дава и текстът на  чл. 189, ал.4 от Закона за движение по пътищата - "при нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство, в отсъствието на контролен орган и на нарушител се издава електронен фиш", т.е. условие за издаване на фиш е отсъствието на контролен орган при установяването на нарушението. Съдът не споделя виждането, че отсъствието на контролните органи касае процедурата по издаване на фиш”, коментираха за 24rodopi.com юристи.
В същото време в приложения клип за нарушението посочени географски координати със съответни означения с градуси по никакъв начин не могат да установят връзката между мястото, локализирано в електронния фиш. Законодателят пък е предвидил, че при изпращане на материалите в съда следва да се посочат всички доказателства в подкрепа на обжалвания фиш, в това число информация за участъка от пътя с описание на мястото и географските координати, действащото ограничение на скоростта. В случай на оспорване на мястото на нарушението, няма как да бъде установена тази връзка, а оттам и административното обвинение не може да се докаже по несъмнен начин, като следва електронният фиш да бъде отменен като незаконосъобразен, посочват правни специалисти.

24rodopi.com
Изпрати :

+ коментара + 5 коментара

Анонимен
27/7/17 20:09

Отпадат защото българския съд е корумпиран и работи против държавата.

Анонимен
27/7/17 21:38

Юруш !

Анонимен
28/7/17 07:52

Отпадат само в област Кърджали

Анонимен
28/7/17 08:52

Няма наказани защото законодателството в България е в полза на престъпниците

Анонимен
28/7/17 12:13

до 08.52 съгласен съм с теб, абсолютно правилно, така е.

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи