Хасан Азис, Никола Чанев, Радослав Милев, човек на Багдасаров, Мехмед Ходжа…

От последните местни избори изминаха две години и нещо. До следващото пускане на бюлетини в урните, от които ще „изскочат“ новите кметове и общински съветници остават по-малко от две години.
Това е положението - започна обратното броене!
Какво мислят в местните ръководни ядра на партиите?
Репортери на 24rodopi.com разговаряха с емблематични активисти на партиите.
Сбито, протоколно, така изглеждат нещата:
ДПС ще спечели най-много гласове в 7-те кърджалийски общини, дори може пак да постигне „7 от 7 победи“, но този път ще има балотажи на някои места;
Ако има пробив, ще го направи ГЕРБ. Партията този път не работи наказателно в „бастиона на Доган“, а прилага друга стратегия, която е дала резултати в смесени региони в Североизточна България. Доста активно и успешно местни гербери водят диалог с хората по селата в Кърджалийско;
Грешно е да се твърди, че ДПС има страх от ДОСТ. По-вярното е, че в ДПС са притеснени дали тези избиратели, които вече не гласуват за Движението, ще се върнат обратно или ще гласуват за други кандидати. Засега не се прави нищо. ДПС все повече се държи като партия на жълтите павета, отколкото като партия, която работи на терен;
ДПС ще има по-малко от 20 общински съветници в следващия Общински съвет в Кърджали, т. е. партията ще има нужда от партньор в управлението, който пък ще получи зам.-кметски пост и други шефски позиции в Общинска администрация, а и в общинските дружество;
А кои ще бъдат кандидатите за кметове?
ДПС – Хасан Азис!
Без Хасан Азис… следващият кмет на Кърджали ще се казва Никола Чанев от ГЕРБ! Това все по-често се чува от активисти на ДПС, а те най-добре познават моментното състояние на партията и „що за стока са“ другите, над 10 кандидати за кмет на Кърджали.
Хора от Кърджалийско, които по линия на ДПС работят нещо в София, като си дойдат за събота и неделя, пускат слухове, че следващият кандидат за кмет на Кърджали ще бъде спуснат от централата… Не е нужен коментар дори – гарантиран балотаж и кметът ще се казва Никола Чанев.
„Лагеристите“ и интригантите от кафенетата под кметския прозорец рано или късно ще проумеят, че в дългия списък с депесари, мислещи си, че стават за кмет на Кърджали, само Хасан Азис може да постигне жизнено важната за ДПС кота от 18 000 гласа на първи тур. Той е и единственият, който може да получи подкрепа извън ДПС – примерно, СДС - благодарение на силните аргументи на Дора Христова пред „синята“ централа, други формации и граждански обединения.
А някой от екипа на кмета? Зам.-кметът Мюмюн Али и секретарят Сезгин Бекир имат потенциал, но ако това е вариантът, Хасан Азис трябва да пусне на момента фаворита си на пистата. Няма време!
Ако Хасан Азис е склонен да го "понижат", пращайки го за евродепутат, което е любимата песен на един от лагерите в Общинския съвет, час по-скоро трябва да стартира лансирането на новия човек!
Възможно ли е някой от така нар. „млади в ДПС“ или общински съветник да е кандидат за кмет? Беше логично, но вече е късно. До края на мандата на разпоредителния орган председателския пост в Общинския съвет ще се заема от пенсионер, а младите и съветниците ще се появяват в общественото пространство чат-пат покрай безинтересните за избирателите сесии или със снимка пред някой багер или работници с лопати. Крайно недостатъчно!
ГЕРБ – Николай Чанев!
Областният управител на Кърджали ще бъде и кандидатът на ГЕРБ за кмет на Кърджали. За тези, които имат очи и уши за политика, това вече не е новина.
Обединените десни – Радослав Милев!
В дясното пространство започна обединение, което вероятно ще даде резултати на изборите за евродепутати през пролетта на 2019 година. Един мандат ще даде крила на десните и те ще бъдат по-дисциплинирани през есента за местния вот.
Радослав Милев - бизнесмен и опитен общински съветник, най-вероятно ще бъде кандидат за кмет. При вариант „Балотаж и Чанев – кмет“, Милев ще бъде следващият председател на Общинския съвет в Кърджали.
БСП - Милко Багдасаров ще го посочи!
И няма да излъчи себе си. Защото Багдасаров вече е мъдър в политиката. Много неща около него и левицата в Кърджали вече се случват далеч от камерите на медиите. БСП ще изиграе ключова роля на Местни избори`2019 и темата е интересна, както за Цвета Караянчева и Никола Чанев, така и за Хасан Азис.
И все пак, ако в БСП разчитат на супер изненада и пробив в града край Арда, в ОИК Милко Багдасаров не трябва да впише Георги Тончев Кючуков, а ново лице. Примерно, Петя Димчева Михалевска. Но и тук стартът трябва да е даден… вчера.
ДОСТ – Новини от Анкара, Мехмед Ходжа!
Знакови неща се случват около ДОСТ – скандали, пътувания на лидери на партията до Турция, едни новини в медиите край Босфора, други – в българските… На този етап Анкара ясно показва, че не е доволна от партия ДОСТ, но в никакъв случай няма да прегърне отново ДПС. В самото ДПС също го декларираха – подкрепят онази половина част от Турция, която е „кемалистка“,  която иска демокрация и евроценности. Сиреч, ДОСТ ще издигне кандидат за кмет на Кърджали. Мехмед Ходжа би отклонил от електората на ДПС безпроблемно 2-3 хиляди гласа и да лиши Хасан Азис от победа на първи тур.
Партия на Слави Трифонов или други играчи?
Обединените патриоти имат потенциал за 1-2 общински съветници в Кърджали и нищо повече. Партията на Марешки си е „умряла преди още да се е родила в Кърджали“. Сметкаджията от Варна – до обяд опозиция, след обяд луд фен на Бойко Борисов, има само един интерес в Кърджали – да му се купуват лекарствата.
А ако се появи партия на Слави Трифонов!? Несъмнено, ще вдигне адреналина на избирателя в Кърджали, но кандидатът на шоумена за кмет трябва да бъде поне на 50 процента атрактивен като него. Трудна работа!
Независим кандидат?
А, да, има един, който вече започна предизборната си кампания, подарявайки книги и правейки друг „хаир“. Но това не е сериозно. За него не биха гласували и шивачките му, които експлоатира.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.