Ахмед Доган е охраняван денонощно заради наличие на застрашеност от чужда държава, съобщи вицепремиерът Валери Симеонов, цитирайки отговор до него на запитване дали има необходимост Националната служба за охрана (НСО) да пази почетният председател на ДПС.
Комисия безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея.
В медиите отново се появиха имена, които през годините са били сочени за „поръчители“ на атентати срещу Доган или „организатори на покушение срещу лидера на ДПС“.
„НСО излъга, че пази Доган от 2009 година. Това не е вярно. Те го пазят от 2006 година“, твърди пред „Фрог нюз“ бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.
През 2011 година премиерът  Бойко Борисов от трибуната на НС отговори на питане на Иван Костов, че Доган го пазят от 2006 година, защото службите са получи информация, че в Истанбул е образувана бойна група, с участието  на бивши и изгонени ръководители от ДПС, за ликвидирането на Доган. Службите сочат мен като заплаха за Доган, но и до ден днешен не са дошли да ме арестуват, допълва бившата „дясна ръка“ на Доган.
Ялчън Кочак, Адем Кенан и Октай Енимехмедов – трима, които от 2006 година са заплаха за Доган, обобщава „24 часа“.
Първият е обявен за особено опасен за националната сигурност на България и е със забрана да влиза в страната. Той е бивш турски депутат и мощен бизнесмен с политически амбиции.
През есента на 2006 година, когато ДПС управлява България в Тройната коалиция, а Доган е депутат, турският бизнесмен и депутат Кочак организира поредното си пътуване до България, но получава отказ за виза. Причината е, че Националната служба “Сигурност” (сега ДАНС) му е наложила принудителна мярка “забрана за влизане в страната за 10 г.”. Мотивите за това не са му съобщени. Всъщност той е обявен за особено опасен за националната сигурност заради антидържавна дейност.
През 2005 г. той е координатор по създаването на нова политическа сила у нас с
участието на български изселници в Турция. Година по-късно Кочак получава забрана за влизане в страната. “24 часа” се позовава на информация от дело във Върховния административен съд. От него става ясно, че Кочак е искал от ДАНС да отмени мярката му за забрана за влизане в страната през 2013 г., но му е отказано. Оттогава е версията, че Ялчин Кочак организира покушение над Ахмед Доган, за да изтласка ДПС от политиката със своя партия.
Всъщност Кочак действа в България от 2004 г., когато започва амбициозният му политически проект като алтернатива на ДПС. Той и сподвижниците му у нас посещават няколко града, където правят събрания. Има срещи с активистите и в Турция. Присъствал на една от тях разказва пред офицери от НСС, че се готви
покушение над лидера на ДПС. Случайно или не, оттогава Ахмед Доган е с охрана от НСО, която остава и след оттеглянето му от политиката.
Държавните гардове пазят т.нар. Боянски сараи, където почетният председател на ДПС живее, и го придружават навсякъде. При назначена охрана от службата той няма право да ползва частни гардове.
Сигналът за срещата в Турция е споменат и от премиера Бойко Борисов от парламентарната трибуна през 2011 г., когато отговаря на поредния въпрос за охраната на Доган. Ето какво пише в стенограмата:
“За Ахмед Демир Доган - депутат от 41-ото народно събрание - издадена смъртна присъда от Турска демократическа партия с лидер Адем Кенан. Ахмед Доган отказва охрана. Сигналът е получен от Държавна агенция “Национална сигурност”. През 2005 г. е получена и информация за създаване на бойна група в Истанбул с цел ликвидиране на Ахмед Доган, подкрепяна от отцепили се лидери на ДПС в България (в Истанбул са се провеждали сбирките на Кочак със сподвижниците му). Сигналът към настоящия момент продължава да бъде актуален. От 2006 до 2011 г. - 12 сигнала за заплахи за ликвидиране на Ахмед Доган. Сигналите са изпратени до съответните поделения на МВР и ДАНС за вземане на отношение”.
Че Кочак има нещо общо с атака по Доган, става ясно и от поредния отказ на ДАНС да отмени забраната му за влизане в страната през 2015 г. През 2016-а, когато изтича 10-годишният срок, тя е подновена.
Иначе Кочак е почетен гражданин на Истанбул като бивш депутат от Отечествената партия на Тургут Йозал. Днес се занимава с бизнес в областта на телекомуникациите и строителството. Благодетел е на няколко университета.
Публично известни са и заплахите на бившия депутат от ДПС във Великото народно събрание Адем Кенан към Ахмед Доган. Кенан беше лидер на Турската демократична партия в България, която така и не получи регистрация. Заканите му обаче не са сериозни.
Единственото реално покушение срещу лидера на ДПС е от януари 2013 г., когато Октай Енимехмедов опря пистолет в главата му. На конференцията в НДК Доган обяви оттеглянето си от активната политика. Октай беше осъден, излежа наказанието си в затвора и вече е на свобода.
Както вече 24rodopi.com писа, Ялчън Кочак, който беше съветник на бившия турски президент Тургут Йозал, заяви точни преди две години, че отровата, използвана за физическото отстраняване на Йозал е от българските тайни служби.
В интервю за турската телевизия А Хабер, Кочак каза, че когато е бил в България е получавал информация от отговорника на архивите на бившата Държавна сигурност.
„Имаше един, който се казваше Божидар Бойчев и отговаряше за архива на тайните служби в България. От него сме получавали доста важна информация чрез пари и други средства. За съжаление, по-късно този човек се самоуби въпреки, че психически беше устойчив. Турция се сдоби с много важна информация, благодарение на него”, каза той в интервюто си.
Кочак твърди, че точно Бойчев е предал документацията показваща, че отровата с която е отровен бившият турски президент Йозал е предоставена от българските тайни служби. Кочак не уточни кой е бил получателят на отровата.
Осмият президент на Турция Йозал почина на 17 април 1993 г. След смъртта му се появиха множество версии за убийство чрез отравяне. Припомняме, че вдовицата на осмия президент на Турция твърди, че Тургут Йозал е бил отровен по време на прием в българското посолство в Анкара, където бил във връзка с изложба на български творец.
На 11 февруари 2016 година Ялчън Кочан обявява, че Ахмед Доган е духовният син на Тодор Живков.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/11/18 19:58

    I valeri simeonov i ahmed dogan sa bokluci

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/11/18 22:24

    Agent Sava go pazi rodnata milicia

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/11/18 10:48

    Никой няма право да убива друг .Всевишния му е дал живота и само Всевишния може да му ь взима.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/11/18 10:51

    Защо не пускат в Бг и хората които инвестират в БГ .Преди година един кмет от Истанбул дава пари за джамията в с Кьосево .Джамията се строи с неговите пари и когато трябва да се отвори се издава заповед този кмет да не влиза в БГ и някои кметове от дадена партия отиват и откриват Джамията .Счужди пари правят помен. Поне такива хора на ги гонете . С това само губиме .Същият г-н имал намерения да отвори в Кърджалийско работа за 5хиляди Губиме вместо да пачелиме ЗАЩО

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен7/11/18 18:59

    EBERTIN KYOPE HALKIM KURTULSUN

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен8/11/18 16:30

    Някой ще каже ли по какъв начин като убият Доган ще бъде застрашена националната сигурност.Той не заема никакъв пост.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.