Голяма работа; добра приватизационна сделка на екипа на Расим Муса; Кърджали ще има най-луксозния хотел в Южна България… Първо бяха фанфарите. После съмненията: „На безценица ще лапнат хотел, супермаркет, ресторант…“, „другарчето на ченгето ще плати 10 % и после ще видите както ще стане“.
Един от известните кредитни милионери на България се появи в Кърджали като ортак в приватизацията на хотел „България“ и даде интервю, в което обеща хотел-бижу с панорамни външни асансьори, фонтани…
Приватизацията на общинското търговско дружество “Хранене и подслон” АД в Кърджали е осъществена на два етапа. Купувач и по двата приватизационни договора е „България” 98 ООД Кърджали. Договорът за продажба на 80 % от капитала на дружеството e подписан на 26.11.1998 г., при следните параметри:
Цена в размер на 967 300 лева;
Начална вноска в размер на 10 % от цената, равняваща се на 96 730 лв., платима към датата на сключване на договора;
Остатъкът от цената в размер на 870 570 лв., разсрочен за изплащане за срок от 7 години с едногодишен гратисен период;
Инвестиции в размер на 570 600 лв. за период от 3 години;
Работни места - 137 бр. за период от 3 години;
Задължение за изкупуване на неизкупените от лицата по чл. 5, ал.2 от ЗППДОбП/отм./ акции от 20 на сто на достигната на преговорите цена за 1 акция.
В активите на дружеството са включени хотелски комплекс „България“ (хотел със застроена площ 2 768.50 кв.м., сладкарница с площ 626.20 кв.м., ресторант с площ 1311.60 кв.м., дневен и нощен бар с обща площ 289.40 кв.м., търговско помещение с площ 35.30 кв.м., трети етаж с площ 250.40 кв.м., и две стаи от четвърти етаж с площ 30.30 кв.м. от административна сграда на ул. „Иван Вазов” № 2 гр. Кърджали.
За обезпечаване на разсрочената част от цената по сделката в размер на 870 570 лева в полза на общината е учреден залог върху закупените акции по реда на Закона за особените залози).
По-късно е сключен и договорът за остатъчния пакет от акции, представляващ 20 % от капитала на дружеството. Сделката е на стойност 241 862 лв. и е сключена при следните условия:
10 % от цената в размер на 24 186 лв. са изплатени при сключване на договора;
Остатъкът от цената в размер на 217 676 лв. е разсрочен за плащане за срок от 10 години с едногодишен гратисен период. Разсрочената част от цената е обезпечена със залог върху закупените акции в полза на общината.
Залогът на акциите за обезпечаване на разсрочената част от цената и по двата договора е вписан в Централен депозитар - София.
Проблемите по сделките са започнали след 2001 г., когато купувачът е преустановил плащанията по договорите.
Контролът по сделките е бил изключително затруднен от водените съдебни дела между съдружниците на дружеството и смяната на управляващите ръководители.
Проблемите с плащанията по приватизационните сделки са били обсъдени на заседание на Общински съвет, който със свое Решение № 104-б /19.09.2002 г. е дал правомощия на кмета на общината за предявяване срещу купувача на съдебни искове, обявяване в несъстоятелност, включително разваляне на сделката и нищожност на сделката.
На 10.12.2002 г. Община Кърджали внася в Окръжен съд – Кърджали искова молба за обявяване в производство по несъстоятелност на купувача по сделката “България-98” ООД гр. Кърджали.
С Решение 38 от 06.06.2003 г. на Кърджалийски Окръжен съд дружеството е обявено в несъстоятелност. Тези действия от страна на общината не са довели до положителен резултат. Активите на приватизираното дружество са продадени на публична продан от съдия изпълнител въз основа на записи на заповед, издадени на трети лица от изпълнителния директор на “Хранене и подслон” ЕАД, за сключени договори за наем на обектите на комплекс “България” и договорени неустойки за неизпълнение на ангажиментите по тях в големи размери – от порядъка на 910 000 лв. От Управителя на “България-98” също са били издавани записи на заповед.
С тези си действия управителите са задължавали приватизираното дружество с огромни парични средства.
За действията на ръководителите на дружествата, Община Кърджали с няколко поредни писма е сигнализирала Районна прокуратура - Кърджали.
Към настоящия момент акциите на дружеството са без покритие, тъй като активите на дружеството са продадени, отбелязват след години експертите в Общината. Реално изплатените от купувача суми и по двете сделки възлизат в размер на 282 813 лв., включващи лихви и неустойки от 16 802 лв. при договорена цена 1 209 162 лв. Остатъкът от цената и по двете сделки е на стойност 943 151 лв., без лихви и неустойки.
При осъществения следприватизационен контрол, относно изпълнение на останалите ангажименти по договора - за инвестиции и работни места е установено, че към 2001 г. от купувача са инвестирани средства в размер на 221 722 лева при поето задължение общо от 570 600 лева, и са разкрити 33 работни места, при поет ангажимент за 65 работни места.
Начислените неустойки за неизпълнение на инвестициите към 2001 г. в размер на 14 107 лв., и за работни места 7 326 лева, са изплатени от купувача.
Днес - 17 януари 2019 година, хотелът вече има други собственици, които нямат нищо общо с екипа, участвал в сделката, наричана от кърджалийци "далавера". 
Следва: Как бе продадено дружеството „Търговия - К“
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/1/19 08:47

    Целия престъпен демократичен преход на бандитската разбойническа десетоноемврийска демокрация премина и продължава по същия начин .Спасението -Ревизия на приватизационния/Разграбената , окраденета държава / преход и възстановяване и възраждане на държавата чрез национализация на разграбеното през прехода и чак тогава държавата ще стъпи на крака ,в противен случай само анализи ,констатации ,съжаленвия и тюхкания без никакъв ефектза подобряване жизнения стандарт на бг гражданин

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/1/19 08:47

    Целия престъпен демократичен преход на бандитската разбойническа десетоноемврийска демокрация премина и продължава по същия начин .Спасението -Ревизия на приватизационния/Разграбената , окраденета държава / преход и възстановяване и възраждане на държавата чрез национализация на разграбеното през прехода и чак тогава държавата ще стъпи на крака ,в противен случай само анализи ,констатации ,съжаленвия и тюхкания без никакъв ефектза подобряване жизнения стандарт на бг гражданин

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.