Училищен директор с 38 години стаж в сферата на образованието, от които 27 на ръководната позиция, без провинения в работата си, е принуден да се пенсионира предсрочно, а на директорския пост светкавично е назначен друг човек. Случаят е от крумовградското село Поточница. Това твърдят от Сдружението на директорите в сферата на образованието.
От Сдружението се обявиха в защита на колегата си, а от Регионалното управление на образованието (РУО) в Кърджали заявиха, че са постъпили така, за да спазят законовите изисквания.
Две години и четири месеца остават до пенсионирането на Веселин Генов, директор на ОУ „Иван Вазов“ в крумовградското село Поточница. Въпреки това той е принуден предсрочно да се пенсионира, съобщава радио „Дарик“. "Въпреки моята добра работа, без никаква причина началникът на РУО ме освободи. Начинът, по който ми беше прекратен трудовият договор причини психологически тормоз не само на мен, но и на семейството ми. Имах усещане за безпомощност и гавра с достойнството ми. Нямам думи, аз съм като в изолация, безпомощност. Даже не изчакаха два месеца, срока на предизвестието, за да може да се простя с колектива, да свикна с това, че ще бъда освободен. Така и не можах да разбера защо толкова бързаха", твърди Генов.
В РУО-Кърджали е постъпила молба за заемане на директорската позиция от лице с 10-годишен педагогически стаж. Това е причината Веселин Генов да бъде пенсиониран преждевременно, обясни Гроздан Колев, началник на РУО-Кърджали.
"Той е работил като преподавател в община Крумовград в различни училища. Той е прогимназиален учител, но не мога в момента да кажа точно по какво е преподавал, защото не са пред мен документите. Но той имаше 10-годишен опит и на практика заявяваше желанието да заеме една такава длъжност", твърди Колев. Попитан какво е наложило да се действа в толкова спешен порядък, шефът на РУО казва: "Конкретната молба, която постъпи, беше с определена заявка да бъде заето мястото от 5 февруари, записано е в самата молба".
От Сдружението на директорите в средното образование се обявиха в защита на колегата си. Председателят на сдружението Асен Александров заяви: "Всяко такова пенсиониране, при което пенсионираният си тръгва с болка, разваля климата в училището, което неминуемо води до намаляване на резултатите на учебния процес. Това не са взаимнозаменяеми машини. Всеки човек трябва да бъде изпратен с благодарност, с достойнство".
От сдружението искат законови промени, които да позволяват предсрочно пенсиониране на учители и директори само при тяхно изрично желание или когато се налага заради съкращение на щата, добави още Асен Александров.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

27 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/2/19 14:02

    Директорското място не е феодално имение .

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/2/19 14:04

    Защо само старите "комунистически кадри" реагират така сякаш светът е свършил, отговора е много ясен .

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/2/19 15:17

    Най-жестокото кадруване от 38 години насам. Герб кадрува така, както ДПС и БСП не са кадрували. Министерството на образованието вместо да подпомага финансово училищата в малките населени места, където учителите с месеци не получават заплати, поощрява политически уволнения и назначения които още повече забатачват положението.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен8/2/19 15:42

    Дано народът даде знак на Герб още през месец май, че така не може да продължава.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен8/2/19 16:20

    Идват избори

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен8/2/19 17:26

    Ако аз кандидатсвам ще имали и за мен такова Местенце!!!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен8/2/19 17:45

    Комунистът не иска да пусне кокъла

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен8/2/19 17:57

    До Директорът на РУО Кърджали

    Уважаеми г-н Директор, притежавам 11 години учителски стаж, за съжаление от 1 една година съм безработен. Готов съм да започна работа от 28 февруари като директор, на някое от училищата, чиито директори имат право на предсрочно пенсиониране/ съгласен съм в да започна в кое да е от тях, че дори и като директор на РУО Кърджали/ Считам че молбата ми ще бъде удовлетворена!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен8/2/19 19:58

    Пак някой гербаджийски кадър е трябвало да се уреди...

    ОтговорИзтриване
  10. Мария Делчева8/2/19 20:03

    И кои са тези " комунистически " кадри ? Не ви ли се изприщиха езиците да повтаряте едно и също?Но...анонимно, нали?

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен8/2/19 20:52

    Е тюрдиев, Добрева и вашия край ще дойде доста човешки съдби съсипахте но ще дойде видов ден и за вас края ви се видя. Съсипахте Димитър Мирчев но му изписахте вежди вместо да му избодете очите. Разберете избори с хора като Чолаков в чието село кмета е от ДПС лъжеца Коста и тем подобни боклуци избиратели се ГУБЯТ не се печелят. В таз годишните избори ще се убедите в това но ще е доста късно

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен8/2/19 21:24

    До М. Делчева. Г-жо КАК МОЖЕ ПЕНСИОНЕРИ ДА ЗАЕМАТ И ЗАДЪРЖАТ РАБОТНИ МЕСТА, А МЛАДИ ХОРА ДА СТОЯТ БЕЗРАБОТНИ, ЗАРАДИ ТЕЗИ ПЕНСИОНЕРИ (повечето комуняги)

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен8/2/19 21:47

    99,999 процента от стотиците коментари под поста на Асен Александров(председателят на Сдружението на директорите в сферата на образованието)подкрепят вече бившият директор на ОУ „Иван Вазов“ с. Поточница. И няма как да е иначе, фактите са си факти, справедливостта и законите трябва да се спазват, наглите и дърварски политически уволнения и назначения нямат място в образователната ни система. Обясненията на директорът на РУО Кърджали са смехотворни и неадекватни. Покрай изцепките му, хиляди българи поне научиха къде се намира с. Поточница, както и че съществувало основно училище там:)

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен8/2/19 22:10

    17:57, подай си молба за директор на училището в село Нановица, Момчилградско. Сигурен съм, че ще те назначат веднага, хем и директорът там вече сигурно е забравил откога е пенсионер.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен9/2/19 05:03

    Зла комунистка, подлога на пендьото Тодор Живков /Яшар/ !

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен9/2/19 05:56

    Нищо ново под небето - случаят с Атанаска Мешелиева се повтаря и в това училище. И тя подала молба на 27 юли да стане директор от 1 август и й освободиха директорско място. Така, че подавайте молби! Нищо друго не е нужно, за да заемете чуждо място.А, впрочем, ще ви трябва голяма доза безочие и лакомия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен9/2/19 14:53

      Лакомия като на Чорбаджийска и Петрова ли?

      Изтриване
  17. Анонимен9/2/19 05:57

    Нищо ново под небето - случаят с Атанаска Мешелиева се повтаря и в това училище. И тя подала молба на 27 юли да стане директор от 1 август и й освободиха директорско място. Така, че подавайте молби! Нищо друго не е нужно, за да заемете чуждо място.А, впрочем, ще ви трябва голяма доза безочие и лакомия.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен9/2/19 14:19

    Едва ли Гроздан Колев е казал пред Дарик само 30-35 думи. Това, че с цитирани две изречения някой се стреми манипулативно да насочи нещата, чрез спестяване на контекста е в нечия услуга и против истината. Познавам Гроздан Колев и знам, че никога няма да се отнесе неуважително към когото и да било и никога няма да пренебрегне законова норма!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен9/2/19 14:51

    Познавам Гроздан Колев и знам, че никога няма да се отнесе неуважително към когото и да било и никога няма да пренебрегне законова норма!

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен9/2/19 17:03

    Toz duvar koi go razbi? Tea jeleza na ko miazat? Kav direktor e toz? Uuuuuuuu, teroristi daskali i terorist direktor!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен9/2/19 21:14

    На проверка от страна на МОН и оставка или уволнение на шефа на РУО Кърджали, като че ли отиват работите. И съвсем правилно!

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен10/2/19 08:54

    Директора си направи имането него мислете.Нека дадат път на младите!!! Защо изпада в транс...или далаверите му вече свършиха!Той никога нее бил достоен за този пост.Поради липса на кадри си царуваше!А колкото до Чолаков-всички му се подмазвате ама иначе го плюете!Евалла на вас помаците!!!Номер едно сте-взаимно ще се самоунищтожите!Хайде попътен вятър но новия директор!

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен10/2/19 09:04

    Ama za6to nesa go sijelili.Nee 4estno.Sega direktora kide stee see tyutyuna??? YAZIK ZA DIREKTORA!!!MALEE TI YA HORA NEKA DAGO SIJELYAT 4OVEKA-TOY EDNO PERDE NE SMENI..GODINI NARED V OB6TINSKI BLOK JIVYA AAAA ZABRABMVIH IMOTI PO PLOVDIV KUPI? NEGO PENSIONIRAYTE-NEKS SE SBOGUVA S KOLEKTIVA SI😁😁😁😁 AMI JENA MU-BOJKEEE SEGA TOY U4ILI6TETO BESE MEJDU DRUGOTO!EY ALLAH VELIK SI? ZABAVYAS NO NE ZABRAVYAS!! NYAMA GERB-NYAMA DPS -IMA PRAVOSIDIETO NA ALLAH!!!

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен10/2/19 14:37

    На кои млади да се направи път, на членовете на ГЕРБ ли? Вече се видя колко струват, аман от калинки, при това нагли и прости...

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен10/2/19 14:49

    Свободните работни места би трябвало да се обявяват в страницата на РУО Кърджали, както и в бюрото по труда, какви са тези назначения под сурдинка и без конкурс? Подадат ли се десетина кандидата молби, калинката няма да успее да кацне..!...МОН, спите ли? За смях ставаме пред България и Европа!

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен15/2/19 17:13

    Марчев го съжалявам. как ще спи спокойно не знам? Как ще гледа в очите бивши и настоящи колеги? дано не съм лош пророк. Човек кандидатства за вакантно място или за таково, заето от пенсионер(напр в Странджево, като толкова си умрял за директорско място, мухлю
    ьо от класа)

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.