Решения на съда – прегазени, институции, които са безсилни… Един баща не може да върне детето си въпреки, че законът е на негова страна, въпреки че законът се е произнесъл.
България, 2019 година.
„В момента детето е в Кърджали, не ходи на училище, крият го както от мен, така и от институциите. Не мога да осъществя контакт с майката и нейните близки. Не успяват и институциите да разговарят с нея. Уведомени са полиция, прокуратура, съдебен изпълнител. Изпращат се призовки след призовки и няма резултат. А тя трябва да си е в Кърджали!“. Така започва разговора си с екип на 24rodopi.com един притеснен баща.
Началото на историята му е през 2018 година, когато въпросният баща - И. Ф., и съпругата му Н. Ф., се развеждат по взаимно съгласие. Правата над 7-годишната им дъщеря са дадени на бащата, заради доброволното съгласие на майката. За да няма пречки за жената да вижда детето си, бащата избира свободен режим на виждане. Т. е., ако няма учебни занятия или извънкласни форми на обучение, могат да се виждат по всяко време, когато майката пожелае.
Бащата заминава за София, тъй като започва работа в столицата. По думите на И. Ф., предлага на бившата си съпруга да дойде, да й помогне с намирането на квартира, за да може по-лесно да се вижда с детето, но тя отказва. Бащата и 7-годишното момиченце отиват да живеят в София, детето дори тръгва на училище. Твърди още, че въпреки поканата бившата му съпруга да присъства на първия учебен ден на детето, тя така и не отива.
„Никога не съм пречил детето да общува с майка си, видеоразговори, телефонни разговори, а и аз сам пожелах свободен режим на виждане. Никога не съм говорил против майка му каквото и да било“, категоричен е пред екипа ни бащата.
В края на м. г. майката завежда дело за родителски права.
На 26 юли тази година, когато е датата и на експертизата по делото, бащата, според споразумението, предава детето на майката и се уговарят в края на август, то да му бъде върнато. Това така и не се случва. До ден днешен детето не е предадено на бащата, въпреки, че този отказ е в разрез със съдебното решение. През това време излиза решението и на второто дело - то отново е в полза на бащата. Този път свижданията са предвидени да са всяка втора и четвърта събота и неделя. Започва новата учебна година, но детето не ходи на училище. Майката е подала молба да изпратят отпусното от училището в София в едно от училищата в Кърджали, но на този етап това няма как да се случи.
„В момента детето е в Кърджали, не ходи на училище, крият го както от мен, така и от институциите“, възмущава се бащата. Убеден е, че детето му е в риск. Уведомил е всички възможни институции, но няма резултат.
„Майката и нейните близки са изключително агресивни хора. Живял съм с тях. А след развода дори имаше случай на нападение от тяхна страна.Убеден съм и че са настроили детето срещу мен. За последното дори имам съдебно-психологическа експертиза“, допълва още И.Ф.
От редакцията на 24rodopi.com направихме опит да се свържем с майката на детето, но телефонът й бе изключен. Успяхме да се свържем с бабата /от страна на майката/, която отговори така: „Кажете на бащата на моята внучка да си гледа работата!“.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.