Тези дни в Ардино и селата край града се носи упоритият слух, че в района на скалното тракийско светилище „Орлови скали“ е забелязана мечка. Това се коментира по улици, по кафенета и сладкарници…
Реших да потърся за мнение и информация писателя Христо Красин, който като музеен уредник при Общинския музей пряко отговаря за стопанисването и експлоатация на този древен исторически обект.
Открих го на обичайното му работно място в подхода към древното светилище.
-Г-н Красин, има ли мечка в района на „Орловите скали“? Питам Ви и като музеен уредник, отговарящ за обекта, но и като писател, който единствен в Кърджалийско в последните две десетилетия е на книжния пазар по искане на издателства, т. е., Вие творите заради търсенето на книгите Ви, а не се занимавате с копи-пейст продукция, самиздат, сборници и т. н. Една мечка на „Орловите скали“ би отприщила вдъхновението Ви за нов роман!?
- И аз чух тази мълва преди няколко дни. Тъкмо се прибирах след работа у дома. Съседи ми поставиха въпроса за мечката. Бях изненадан, запалих отново колата и се върнах обратно на Скалата… По вътрешните обходни пътеки обиколих няколко пъти самия обект и по-далечния район около него. Озъртах се, взирах се мълчаливо между дърветата и дебнех да зърна истинска мечка или поне някакъв мечи силует… Но…за съжаление - нито мечка нито силует.
- Може би отговаряте като отговорник за този посещаван от туристите обект? Ами ако има мечка?!
- Ако открия и мъничка следа, ще бия тревога. Писателят в този случай е на заден план, имам достатъчно сюжети. За два от романите ми има предложение да напиша продължения. Нека оставим това за друг разговор. Разберете, мечка няма.
Хората са впечатлени от официалните информации и снимки от мечи набези, от мечи пакости из селата в съседната ни област Смолян. Това провокира фантазиите им да „привиждат“ мецани и из нашият регион. Преди години бях чувал, че е забелязвана мечка в района на римския „Дяволски мост“ и близкото село Латинка. Това е на територията на нашата община, но е твърде далече от общинския център. А и не съм сигурен дали и тази информация е била вярна. Или е била просто мълва, като днешната за мечка в района на Орлови скали, която е само на два и половина километра от града. Няма сигурни данни, че на територията на общината ни някога е била реално забелязвана мечка.
-А какви животни сте забелязвали в действителност в зоната около древното светилище?
- Сърни, често се забелязват сърни. Пробягват през шосето докато пътувам с колата си или пък на малки полянки край шосето или край светилището, където пасат. Виждал съм ги като единици, самотни, а не на стада. Елените също са интересни. Лопатарите се притайват между дърветата и те наблюдават. Но са много плахи, по-страхливи са от сърните - още като забележат, че си ги видял, веднага се извръщат и потъват в гората. Докато сърната може да те наблюдава и не се страхува, въпреки че и ти я гледаш. Само ако направиш по-рязко движение, и тя бързо изчезва в храсталаците. Пробягват често зайци. Диви прасета все още не съм виждал на живо в района, но често забелязвам следи от копитата им. Имат си свои пътеки, по които изглежда се движат само нощем.
- Вече сме в сезон в който гостите са рядкост.
-Не е вярно. „Орловите“ скали са си любимо място за ардинчани от десетилетия насам. Те редовно си правят излети, разходки, пикници, кросове или велопоходи. Вече са рядкост външните посетители. И така ще бъде до старта на новия сезон, започващ от началото на месец март.
-А дотогава? С какво се занимавате в зимния период?
-Музейната работа, грижата и поддръжката на едно такова древно светилище като нашето, нямат свършване. Сега продължава поддръжката на вътрешната инфраструктура, на пътеките около светилището, чрез които гостите достигат до него и го разглеждат. Това са пряката туристическа пътека, еко пътеката и обходните на Скалата пътеки. Ерозионните въздействия върху терените през зимата са много по-силни отколкото са през останалият период. Порои, дребни свлачища, сипейни свличания и други нанасят щети. И тези щети трябва да се преодоляват, да се отстраняват, за да се поддържат пътеките в състояние, подходящо за ползване. От ветровалите и вихрушките падат сухите борове, препречват подходите, пътеките. Те трябва да се премахват. Туристическата маркировка излинява -трябва да се възстановява. Не са рядкост и пакостите, извършени от злосторници. Повреждат се или се унищожават указателни табели, чупят се кошчета за смет, нанасят се грозни петна със спрей и други средства.
Ардинчани си обичат Скалата, но и те не са достатъчно прилежни стопани. Споменатите поразии се нанасят от местни хора - млади момчета и момичета, подпийнали или дрогирани. Не се спазва и желаната хигиена, изхвърлят се книжни и пластмасови отпадъци извън кошчетата определени за това, чоплят се семки и се плюят обелките им безобразно по земята, по асфалта, по беседките, по скалата… грозно! Трошат се стъклени бутилки от алкохол и така се създават рискове от наранявания на други посетители. Поддръжката на обекта зимно време е много по-трудоемка и ангажираща работа отколкото през активния период.
-Наистина много работа. Оказват от общинското ръководство нежното съдействие? Сега имате и нов кмет.
-Без съдействието на Общината трудно би могло да се поддържа такъв мащабен обект с всичките му съпътстващи проблеми и необходими действия. Предишното ръководство беше силно съпричастно към тази дейност. С новия ни кмет инж. Изет Шабан и по-рано, в качеството му на заместник кмет, сме водили дълги разговори по проблемите на културно-историческия бизнес като сектор в местната, общинска икономика. Инженер е по образование, но определено изпитва слабост към културата и историята в техният бизнес аспект. Петимен е да се работи в тази насока и определено дава големи надежди. Мисля, че това направление на стопанска дейност тепърва ще бележи висоти в Ардинска община.
Интервюто е предоставено на 24rodopi.com от Руди СЛИВНЕВ

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/11/19 06:07

    "Българинът мами държавата." А държавата не го ли мами?
    Ако българинът наистина гледа на държавата като на чуждо тяло, както обясни един министър, причината трябва да се търси тук: прави го, защото разбира, че управляващите гледат на нея като на своя бащиния.

    ОтговорИзтриване
  2. Защо са толкова мръсни беседките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христо Красин20/11/19 12:10

      Петте беседки по асфалтовия път от Ардино до паркинга в предверието на Орловите скали / края на асфалта/ са в отговорностите на Танер Чобанов, който също е уредник към Общинския музей! Хигиената в и около тези бесетки са неговоэ служебно задължение. Той отговаря и за ремонтите по целоста на тези иначе прекрасни съоражения. Задайте въпроса на Танер Чобанов!

      Изтриване
  3. Анонимен20/11/19 08:27

    Има твърдение че около село Дъждовница облас Кърджали са видели Мечка със малкотоси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христо Красин20/11/19 12:12

      Възможно е! Но в Ардинска община за сега мечки не са срещани! Спокойно посещавайте Орловите скали!

      Изтриване
    2. Анонимен20/11/19 12:20

      тилутлиси?

      Изтриване
  4. Анонимен21/11/19 15:30

    Кой е тоя Чобанов музея в ардино работи ли. Миналата година ходих с жената и децата беше заключено. Помислих че са го закрили. И при беседките е хаус няма грижа.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.