Отварянето на детските градини на територията на община Кърджали ще започне от 1 юни, като това ще става единствено и само след съгласуване с родителите. Това заяви заместник-кметът Веселина Тихомирова. Тя е провела вече среща с директорите на детските градини. Били са обсъдени детайлно всички мерки, които са необходими за организиране на дейността в градините и яслените групи за възстановяване на занятията на децата. По данни, подадени от директорите, се очаквало към 50 % посещаемост на базата на заявено желание от страна на родителите.
До отварянето на детските градини от 1 юни, ангажимент на родителите е да подпишат и подадат декларация за информирано съгласие, че са запознати и че  ще спазват новите правила за работа на детските заведения. „В тази връзка отговорността за решението за посещаване на  детска градина остава изцяло за родителите, доколкото към момента няма мярка, която да гарантира напълно безопасността на децата, които ги посещават. Още повече, че физическият контакт  в ежедневието и при часове общуване между децата и с персонала,който се грижи за тях е неизбежен”, коментира Тихомирова. 
Тя подчерта, че е препоръчително децата,  за които има възможност да се грижи възрастен, да си останат вкъщи. „Това важи в още по-голяма степен за децата живеещи в едно домакинство с възрастни хора и с такива от рискови групи, както и в случаите, когато за придвижването до детската градина или ясла се изисква ползването на обществен транспорт”, каза Тихомирова. По думите й анализът на ситуацията  в момента показвал, че опасността съвсем не е преминала и ако родителите могат да намерят друго по-безопасно решение, да не изпращат децата си в детската градина.  
Родителите трябва да знаят и още нещо важно, а то е, че няма да се изисква представяне на медицинска бележка за здравословното състояние на детето при подновяване на посещенията в детската градина, нещо което е задължително в нормални условия при по-дълго отсъствие, каза Тихомирова.
В момента се извършват всички противоепидемични мерки за привеждане на градините в съответният вид за работа в условията на пандемия. Освен дезинфекция на сградите, се работи и по откритите пространства на дворовете, където вече е окосено. Предстои и обезпаразитяване. Децата ще бъдат приемани в детската градина след като им бъде премерена температурата. Ако дете   с наличие на един или повече симптоми, като кашлица, задух, висока температура, то ще бъде изолирано незабавно в предназначени за целта помещения, докато бъде изведено от детската градина и осъществена връзка с родителите.
Контролираното възобновяване на дейността на детските градини в община Кърджали ще бъде извършено при стриктно спазване на мерките  за организиране на дейностите в детските градини  и детските ясли.
Зам.-кмета припомни, че в края на май пък изтича срокът за подаване на заявление за прием в детските градини за новата учебна година. Той бе удължен с един месец поради извънредното положение, но последната възможна дата да се направи сега е 29 май.
24rodopi.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/5/20 11:46

    Положителна проба за коронавирус в ясла в Кнежа molq zapowqdajte chakame wi

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/5/20 14:43

    Кви 50%, аз един родител не съм чул да каже, че няма да си пусне детето. Всички ги чакат като топъл хляб. И защо от 1 юно като казаха, че могат да работят още от другата седмица?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен23/5/20 12:45

      Ако толкова ви пречи вашето дете ,закарайте го от следващата седмица може пък да направят компромис за вас и да го вземат веднага .....явно ви пречи!!!!!

      Изтриване
  3. Анонимен22/5/20 20:09

    Значи/половината.родители.садлъжни.даходят.наработа.купили саапартамент.в.града.само.мъж.и.жена.нямат.близки.родители.задаги.оставят.на.тях.нямат.платена.отпуска.сигурно.имат.сметкиток.вода.телефон.кабелна.разходи.заколагориво.но.да.жертваш.малко.дете.нариск.за.лична.изгодаа./казвам:-ОООХХААА.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/5/20 20:10

    Значи/половината.родители.садлъжни.даходят.наработа.купили саапартамент.в.града.само.мъж.и.жена.нямат.близки.родители.задаги.оставят.на.тях.нямат.платена.отпуска.сигурно.имат.сметкиток.вода.телефон.кабелна.разходи.заколагориво.но.да.жертваш.малко.дете.нариск.за.лична.изгодаа./казвам:-ОООХХААА.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен22/5/20 23:20

      Оха ще казваш на село на добитъка , и се научи да пишеш

      Изтриване
  5. Анонимен22/5/20 21:00

    Аре Гледай си детето и си затваряй човката

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/5/20 10:40

    Pravqt.5-6detsa.i.nema.koy.da.gi.gleda.i.gi.puskat.v.gradinata.v.selata.glupatsi.mislqt.samo.za.s_s.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.