В Кърджали вече няма нито един заразен с коронавирус. Разбира се, това не е гаранция, че няма да „внесем“ още. Но това не е повод за отчаяние. Казахме ви го още в началото - когато вярата е в сърцата, а не в седалищните мускули, нещата винаги стоят другояче.
Вярно, цитирахме апокалиптичните прогнози на хората от Националния оперативен щаб и други, но акцентът ни бяха най-важните неща, относими към COVID-19 - Дистанция, Дезинфектанти, Дисциплина. И, да не счупим икономиката, защото генералът често си мени мнението!

Помните ли, когато Кърджали отбеляза първия си заразен. Настана такава паника, че е трудно за обрисуване. Всъщност, едва ли знаете, освен ако не сте я почувствали. Но редакцията на 24rodopi.com бе залята с въпроси от читатели - кой е, къде живее, защо е ходил назад-напред?
Знаехме много, но премълчахме. Вместо това решихме да вдигнем духа на хората, заради които работим, буквално денонощно. Нито за миг не закрякахме в общия мисирски хор. След дописките - цитати за „трупове, морги, чували, камиони с мъртъвци“, винаги публикувахме заряда на вярата, който носим в себе си, за да подкрепим и вдъхнем увереност у всеки един от вас.
Защо? Защото това е мисия. Не мисирщина. Мисията на отбора, който винаги е рамо до рамо и в най-тежките моменти.
Предлагаме ви отново посланието ни след като бе установен първият заразен с коронавирус в Кърджалийско (публикацията е от 27 март):

Ходите на джамия и църква. Предполага се редовно. Или само по празници. Ходите, кланяте се, палите свещи, но по навик? По убеждение, по догматиката на поколения вменени традиции, или със сърце?
Отговорете си на този въпрос.
Вярвахте в билетчетата и в бързата печалба. В „оправянето на живота“ с търкане на изпочупения и с бактерии по него нокът. Вярвахте на беззъбите милионери с чековете от телевизора.
А сега нямате вяра и за пет стотинки.
А харчехте последните си монети за химери.

***

На 13 март обявиха извънредно положение заради вируса, който „сее трупове“ из целия свят. И се панирахте. Ограничиха ви свободата и се свихте като охлюви в черупка.
Какво си помислихте? Че от 00,00 часа на 13 март положението вече е страшно? Че вирусът броди и иска да ви изтръгне душите от телата?
Мислите ли, че един вирус спазва дати?
Тази зараза циркулира, най-вероятно, от месеци наред в страната ни. През декември се върнаха гастарбайтерите ни. От ноември м.г. ни тормозят грипни епидемии. Тогава никой не говореше за коронавирус. А в Китай вече имаше жертви. Глобалният свят дишаше дълбоко и поемаше всичко в дробовете си. Всеки ходеше навсякъде.
Вирусът, от който треперите, със сигурност има „бг гражданство“ още от месеци. Но тогава паника нямаше.
Предполага се, че много нашенци са го прекарали на крака още по време на грипните епидемии през февруари. Нямаше тестове, нямаше паника, нямаше страх. Просто поредната грипна вълна.
Хиляди гастарбайтери се върнаха по празниците и заминаха.
Вероятно и хиляди се заразиха, но не го осъзнаваха.
И това премина.
Гурбетчия не значеше „прокажен“.

***

Петима заразени в Смолян, един в Кърджали и… неистова паника.
Ама как се казват, къде живеят, къде работят???
И на шестимата състоянието им е добро. Трима от тях са в болница, но добре. И ще оздравеят. Убедени сме.
Защото имаме вяра.
Защото, когато ни кажат от телевизора, че камиони ще ни носят труповете, ние все пак сме длъжни…
Длъжни сме, въпреки всички и въпреки всичко, да успокоим хората. Защото това е нашата сила. Защото това е нашата мисия. Защото това е нашата… вяра.
Защото сме хора и трябва да бъдем хора.
Защото страхът мож да бъде победен от две неща. Интелект и вяра!
Мили читатели, мислете и вярвайте!
И когато всичко това премине, ще осъзнаете колко по-силни сте станали. И колко силни всъщност сте били.
Мислете и вярвайте!

От екипа, който винаги е до вас и винаги е бил на вашата страна!

24rodopi.com

***
Това беше преди два месеца, това е и днес.
И не забравяйте 3-те D - Дистанция, Дезинфектанти, Дисциплина!

От екипа, който винаги е до вас и винаги е бил на вашата страна!
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.