Единадесет са желаещите тази година да завършат курсовете за водно спасяване в Кърджали, организирани от Българския червен кръст. В родопския град традиционно се обучават спасители, които после се търсят в цялата страна.
„Хубавото е, че в Кърджали имаме клубове по водна топка и тези деца, които минават през тях, са много подходящи за водни спасители. Сега търсенето е по-слабо, но миналата година ни се обаждаха от Пловдив, Варна, Бургас да им пратим спасители“, посочи пред екип на 24rodopi.com Ламбрета Анастасова, специалист „Водноспасителна дейност“ към БЧК в Кърджали.
Курсът по водно спасяване е с продължителност 45 дни. Време, в което курсистите се научават да спасяват човешки животи както във вода, така и извън нея. А фактът, че повечето от тях имат плувна подготовка е голямо преимущество, твърди техният инструктор Тодор Радев.
„Научават много хватки за спасяване във вода. От водната топка са най-добри, това са 17-18-годишни младежи, които благодарение на добрата си подготовка във вода, стават най-добрите спасители. И да ви кажа, на морето се търсят кърджалийци“, отбелязва Радев.
А сред желаещите да станат спасители има и една дама, занимаваща се от години с водни спортове.
„Понеже от малка плувам и тренирам водна топка, това е важно за мен. Много по-трудно е отколкото изглежда. Иначе бих искала да бъда спасител на морето, осъзнавайки, че това е доста отговорно“, заявява Ралица.
За Денислав, именно отговорността на спасителя трябва да отговаря на възнаграждението. „В момента заплащането на спасителите не е ниско. Поради голяма отговорност обаче и естеството им на работа, се надявам то да стане още по-високо“, споделя младият мъж.
В момента заплатата за воден спасител по българското Черноморие е около 1800 лв, докато за басейн варира между 800 и 1000 лв. Поради тази причина морето е предпочитано като работно място.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.