С решение на Шуменския районен съд 32-годишният Хюсеин Акифов си върна името Валентин, което носел през 80-те години на ХХ век. Още през април т.г. младият мъж подал документи за преименуване.

Мюсюлманин по рождение, Валентин живее с християнката Теодора. Двамата имали неприятности заради "разнопосочните" си имена и клеймото "смесен брак" се оказало спънка дори за 4-годишния им син. Сега щастливата двойка се надява, че огорченията остават в миналото. И други турци в Шумен връщат българските си имена по сходни причини.

Този четвъртък бе най-необикновеният за един 32-годишен мъж от Шумен. Той се беше събудил с името Хюсеин Акифов, а заспа със съдебното решение, в което му позволяват да се нарича Валентин Ананиев.

"Няма по-щастлив от мен. Върнах си името, удовлетворен съм...", реди младият мъж и не откъсва поглед от напечатания лист хартия, донесен току-що от призовкаря. В 19,30 ч пратеникът на съда Емил

лично връчи препис

от решението в дома на ищеца, както е по закон. Съпрузите Теодора и Валентин не можеха да се нарадват на хубавата вест.

Оказва се, че шуменската фамилия чака от години този миг. Двамата, тя - християнка, той - роден мюсюлманин, нямат нищо против да разкажат за перипетиите, през които са преминали. Сигурни са, че у нас има стотици двойки като тяхната - много влюбени и мъничко различни.

Битката им за щастие започнала преди 8 години, когато съдбата ги срещнала и открили, че са един за друг. Близките им обаче не мислели така. Двамата и до ден-днешен живеят щастливо, но понякога преглъщат горчилка.

"Щом си кажем имената, и реакцията е очебийна. При 95% от срещите е така. Вече сме свикнали и още по погледа на човека разбираме какво мисли за нас", обяснява Теодора. Нейните роднини продължават да са резервирани, въпреки че двамата от 4 години са и

родители на лъчезарно момченце

за което избрали победоносното име Алекзандър. Само бащите им приемат нещата по-разкрепостено.

Валентин уточнява, че именно неговият татко, 59-годишният Акиф, е причината да си сменя името за четвърти път. Когато се родил през 1978 г., го кръстили Хюсеин, много скоро обаче през 80-те години се наложило да бъде преименуван при възродителния процес. Баба му избрала името Валентин и малчуганът си го харесвал. Децата в махалата му казвали Вальо и досега го знаят така. През 1990 г. обаче, без да пита сина си, таткото решил да го преименува през лятната ваканция.

Тогава родителите били разведени и бащата настойник набързо върнал своето име и на момчето, което записал пак Хюсеин. "Викаха ми Хю. Обръщах се, но в съзнанието си носех българското име. Представях се, както съм по документи", обяснява сега шуменецът и помни, че винаги произнасял турското име предпазливо и усещал реакцията на хората.

Заради нескончаемите промени другарите от детството и по-новите познати го знаят с две имена. Приятелите му изпадали в комични ситуации, когато си приказвали за него, защото не можели да се уточнят дали наистина говорят за един и същ човек. Съпругата му пък знаела, че не харесва да му казват Хюсеин и само два пъти в годината, като се посдърпат, си позволявала да му подвикне така. Иначе издава, че се обръща с гальовното "жабче" и двамата се заливат от смях.

Вальо бързо си връща сериозния тон и разказва, че заради турското име трудно си намирал работа, макар че е завършил 5-годишен икономически техникум.

"Отивам на интервю, харесват ме и като чуят името, си сменят изражението. Казват любезно да изчакам обаждане и повече не ме търсят. Много врати са ми се затваряли заради името", споделя шуменецът. Само упоритостта му помагала да не остане без препитание, но и досега не е работил във финансовата сфера.

Признава, че най-много му докривяло

когато отказали да приемат сина му в детска градина. С това чашата на търпението му преляла. Алекзандър трябвало да постъпи в целодневната градина "Брезичка", където с предимство отивали всички малчугани от неговите ясли. Директорката обещала прием на работещите родители, но непрекъснато ги връщала. Питала ги знае ли детето езика, или ще се "блещи", като го питат има ли пиш. А истината е, че Алекзандър и досега не знае думичка турски.

Най-накрая педагожката изрекла думите, които Теодора не може да забрави: "Съжалявам, но детето ви е от смесен брак и ще бъде лош пример за деца и родители." Младата жена ревнала. "Почувствах се унизена и омърсена. Всичко съм чувала от хората. Даже, че вече съм почнала да мириша като турците, но това адски ме обиди", обяснява Теодора.

Тя хукнала да прибира малкия от яслите, а той, щом я зърнал, я засипал с въпроси. Накрая сам обявил: "Мамо, толкова ли съм лош, че не ме искат?" Оттогава татко Вальо нямал мира, бил категоричен, че Алекзандър Хюсеин ще е с еднакви български имена и никой вече няма да го смята за различен.

Събрал всички документи и през април внесъл молба в Шуменския районен съд. Чакал цели 5 месеца да насрочат делото му и на 20 септември се явил пред съдията,

готов да излее душата си

Говорили обаче само двамата му свидетели и адвокатката. Съученикът му Дамян, с който се знаят от 4-годишни, бил категоричен, че цял Шумен го знае с българското име. Турското било само на хартия, а шуменецът не го получил по своя воля. Съпругата му Теодора не скрила, че искат синът им да е с българско презиме, заради "манталитета на хората у нас". Освен това у дома говорели само на български.

Съдията Калин Колешански можел да се бави с решението цял месец, но се произнесъл за дни и сега фамилията го благославя. Иде им да запалят свещ за здраве за всички, които досега са ги подкрепяли. Вальо вече няколко пъти го е правил за семейството си в църква, защото вярва в "една обща сила, която има власт над всички". А съпругата му добавя, че "Аллах или Христос, Бог е един". И двамата не ходят в джамия, но Теодора се сеща, че именно ходжа е спасил момченцето им от тридневен плач като бебе. В дома им има място за всички празници от християнския и мюсюлманския календар. Теодора умее да прави и баклава, и баница. Най-много тачат 14 февруари. От години на тази дата

празнуват именния ден

на Вальо. Честват и годишнина от влюбването си и Теодора напомня, че тя е била инициатор да се свържат. Вдигат и наздравици за Трифон Зарезан. Нищо чудно идната година на този ден да сключат и граждански брак, въпреки че и без подписи връзката им е желязна.

Може да си подарят само екскурзия до Турция, но не биха останали да живеят. Две години работили там като масажисти в приказния туристически град Алания, но си харесват повече старата бабина къща на крайна уличка в Шумен. Обясняват, че "където и да отидеш, каквито и хубости да видиш, сърцето ти винаги ще е в България", макар че тук е пълно с проблеми. Синът им расте и вече обикалят заедно историческите места от родината. Родителите са спокойни, че ако един ден малкият реши да пътува в чужбина, наплашените от атентати там няма да го гледат подозрително заради смесеното име.

И са категорични: "Ако има други двойки като нас, да не се плашат. Да се хванат за ръцете, да се гледат в очите и да вървят напред. Никакво връщане назад." Първата стъпка на мъжа с новото старо име е последна смяна на всички документи. "Не ме е страх от опашките пред полицията и бюрокрацията", казва Вальо. Досега нито един човек не го е упрекнал за смелото решение.

Бехра ще се казва Биляна

Бехра Етем (48 г.) от Шумен е майка на три деца. Дъщеря й и единият син вече са се преименували. 25-годишната Емине сега се казва Емилия, а Бюлент (24 г.) тази седмица е получил решението на съда, според което става Невен. Неговият брат близнак Левент също ще си връща българското име. И тримата млади са женени за християни.

Бехра не крие, че едната й внучка не могла да постъпи в ясли, където обяснили на родителите й, че "вземаме децата само на големци". С трудности се сблъскал и съпругът на Бехра - Ерол. Той е отличен готвач, но му се наложило да си търси работа чак по морето и блъска за 500 лв. в Бяла.

"Тук не го искат и май е заради името. От 5-6 години стана така, преди сякаш не се деляхме. Казвам му на мъжа ми, че ако си сменим имената, ще сме по-добре. Аз ще се казвам пак Биляна. Какво лошо има. Хората все Бети ми викат, както и да се запиша", обяснява шуменката.

Тя работела като санитарка, сега е пенсионерка по болест заради онкологично заболяване. Затова от опит казва, че здравето е най-важното. Но в България сега май важно се оказва и името.

"Дневен Труд"

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

42 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/9/10 09:46

    не Валентин, а Вихрогон да се кръсти, това си е негова работа. Дори може в съда да заяви, че на дърги години открил, че истинският му биологичен баща и най-големият атакист в селото. Но когато казва, че не приемат детето му в градина, а на него му отказват работа, това вече е работа на прокуратурата и Агенцията за закрила от дискриминация. Защото този Хусьо петни името на България, а тази тема е благодатна за Ройтерс и скоро пащ ще ни сочат като индианци по света - видите ли, българите пак провеждат скрит Възродителен процес.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/9/10 09:49

    Хусене, Хусене, като си решил да идваш в нашия отбор, поне да беше си избрал по-модерно християнско име. Нещо като Христофор, Хулио, Хорист, Хъкълбери... А ти в това Валентин направо се молиш да ти викаме Нов Помак.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/9/10 09:51

    Ba anasini siktimi haini. Gyaur Hyesein mutlu mu sun

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/9/10 10:03

    Подготовка за нов ,,Възродителен процес" на управляващите го наричам аз.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/9/10 10:10

    Разбрахте ли сега как се чувстват българите в Кърджали. За Джебел да не говорим, там е страшно за българите. Там трябва Иван да стана на Хасан, за да намери работа.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/9/10 10:16

    срам и позор за всички турци.нов помак ,но поне помаците не са си избрали съдбата,а този сам.....нямам думи колко жалко за този човек

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен25/9/10 10:21

    колко жалко.предател м.......ен.Ние истинските турци се срамуваме от такива предатели,горди сме да се наричаме турци.със нищо повече българите не са повече от нас

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен25/9/10 10:21

    Да, прав си Анонимен от 25/9/10 10:10, само че за това никой не пише и не се коментира в медиите

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен25/9/10 10:28

    BU MU DEMOKRASI BIZE ...HAYIRLI OLSUN O ZAMAN

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен25/9/10 10:39

    Прост народ-слаба държава. Аз лично не вярвам, че в Шумен може да се случи нещо подобно. Ами че бащата може да е арабин и да носи мюсюлмански имена, кой е този държавен чиновник, който ще посмее да каже на родители, че понеже детето им е от смесен брак, то е лош пример за останалите!? Ами ако детето се казваше Алекзандър Чойс, нямаше ли да е пак дете от смесен брак!? И родителите ме изумяват. Вместо да вдигнат на балон директорката на яслата, Хасан предпочел да стане ...Валентин. Това можеше да го направи и без някой тъпанар да му го подсказва щом му идва отвътре и предпочита да носи християнско име.

    ОтговорИзтриване
  11. Хюсейне ти си пълен пе**раст. ако някой те обича заради тебе самия, а не заради името ти. ако някой те уважава нека те уважава заради теб самия, а не заради името ти.А това роден мюсюлманин какво значи, не искаш да си такъв? Ми прекръсти се и си готов, и не казвай роден мюсюлманин.Или си такъв или не си, това е :)

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен25/9/10 10:48

    Husein Giotverenov kayip olan gyaur halkina giot satmis kimbilir ne saniyor kendini.

    Orospu cocugu !

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен25/9/10 10:53

    Хюсеин не ви е виновен, яростни депесари. Вие знаете ли колко от вашите лидери и създатели носят паспорти с български имена. А собственикът на създадената от ДС и захранвата от ДПС строителна фирма "Ардастрой" се е казвал Садък знаете ли кога? Преди повече от 25 години. Нищо, че говори български като развален багер, медек с ужасен акцент и бъркане на родове, той гордо носи българското име Александър. Не се нахвърляйте на Валентин, той иска само спокойствие и работа за 500 лева, що не питате Садък Българина, а?

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен25/9/10 10:54

    И Хюсеин и жена му, която бе проститутка в Холандия са с средновековни разбирания.
    Промити мозъци. Хубаво, че няма повече да ни срамят.

    Тези с турски имена щели да ги считат за терористи.

    Ха-ха-ха.

    Оставете ги тези загубеняци да живеят с чипа си от 19 век.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен25/9/10 11:17

    Самото заглавие е тенденциозно-"страхът от дискриминация направи от................."
    И се изреждат куп измислици за детски градини работа и т н
    Аз например, специално за детски градини, знам случаи, в които турци които са малцинство в даден град нямат никакви проблеми при записване на децата си в детска градина, за разлика от българите
    Кой е по дискриминиран а ?

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен25/9/10 16:14

    Хюсеин, няма да е лошо и да се одупиш на попа.Но, не ти гарантирам дали тогава пак няма да те нарекат помак и няма да ти се подиграват.За всеки случай все пак опитай с един път педераст не се става.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен25/9/10 17:49

    Zadnik...da si zalepi i onova par4e ot onaya rabota,ta belkim stane hristiyanin,kolko e sme6en

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен25/9/10 17:54

    Ай, джанъм, дори се снимал с усмивка за вестник. Като че ли направил кой знае какво, решил проблем от значение за националната сигурност, може би.
    Хюсеине, знай, че човек се ражда с едно име и с една вяра. Тръгне ли да залита, си плюе на сурата и нито своите, нито чуждите го уважават.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен25/9/10 18:05

    БСП, АТАКА, ВМРО, ДПС и темподобните комунисти- забрана за тях!!!
    А тоя валю педерасов, да направи една с....а на тоя лумпен болен сидеров!
    Шибайте се тъпи расисти!
    Поздрави от един турчин-демократ!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен25/9/10 18:27

    избора си е негов не го хулете

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен25/9/10 19:00

    Валентин Калтаков, е най-подходящото име и фамилия.Тогава може би вече няма да дискриминарат педерунгел Хюсеин.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен25/9/10 19:02

    Вальо, на такива като тебе народа им вика "ороспу чоджу".

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен25/9/10 19:09

    Браво на Вальо. Нека всички разберат, че българските турци са си българи.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен25/9/10 19:14

    Утре и братята роми също като гьотверена Хюсеин/Вальо/ ако се сетят за корените си, какво правим тогава ?

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен25/9/10 19:38

    zasto se snimas

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен25/9/10 19:54

    В България има много чалгализирани хора ,като този педераст. В Америка ги наричат "white trash"- белият боклук.

    Този Хюсеин след акто се оженил за проститутката от Холандия, която никой не преди него не я взимал и той вземал та станал проститутка.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен25/9/10 22:24

    Извинявайте, ама това е пълна идиотия! Не може да се стига дотам хора да си сменят имената, ЗАЩОТО ГИ ДИСКРИМИНИРАТ!

    Без значение, дали са турци или някакви други. Това е по-зле от формален "Възродителен процес." Ако ти е скимнало да се казваш еди-как си, добре, твое право. Но да си сменяш името, защото детето ти не го вземат на детска градина?! Боже мили. Все едно живеем още във Византия.

    Ало, българската нация и гражданското общество, така ли третират граждани на републиката без да са някакъв вид престъпници? Такива новини и статии никак не са повод за радост!!!!

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен25/9/10 22:54

    Колко жалко,който се срамува да се нарича ТУРЧИН още утре да си смени името,да си зашие и онази работа.Този мръсник е срам за турския народ.Аз не искам да съм анонимен казвам се Мухаррем Хълми Али.Мааа...м...ка...ти боклука ти мръсен боклук.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен26/9/10 08:55

    bole TURK'U biz kardesimiz zaymayiz SIKEYIM HEPISININ ANASINI .GYAVUROTSANI TERK ETMEYE RAZIYIM ADIMI DEGISTIRMEM

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен26/9/10 08:56

    SENIN HUSEIN OLDUGUN DA GARANTI DEGIL AMINA KODUMUN OROSPU COCUGUU,KIM BILIR ANAN HANGI GYAVURLARA DURUVERDI....

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен26/9/10 08:57

    ANANIN AMINI SIKEYIM SEN HUSEIN GIBI ...

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен26/9/10 08:58

    HUSEIN DEN HUYKO KOYSANDINA ANACINI SIKTIMIN YA .ANANIN GOTUNU SIKEYIM ...

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен27/9/10 00:26

    Вече слава богу всеки сам може да си избере как да се казва
    Тъй че и да скачате и да псувате не може да му попречите на човека

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен27/9/10 00:31

    Orospu çocuğu avradını sikeyim de paraya ihtiyacın olmasın her gün sana 10 lev getirir.

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен27/9/10 02:03

    SEREFSIZ PIC....

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен27/9/10 20:04

    Валентин Ораспъев, ако те опънат арабите Арабин ли ще ставаш пак ?

    ОтговорИзтриване
  37. Анонимен27/9/10 20:24

    Валентин е един калтак !

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен28/9/10 10:22

    Ben bu Huskanin koyundenim. Bu pederas yav. Bu oglan ondan deyil. Koyun muhtarindan.

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен28/9/10 19:41

    Абре много злобеете бе Уж казвате че сте широко скроени хора пък толкова да изребнявате
    Да не би да завиждате на момчето защото и вие искате ама ви е страх

    ОтговорИзтриване
  40. Анонимен29/9/10 14:40

    Всеки е свобден да прави каквото иска! И аз не разбирам нищо от новините на турски по националната телевизия,ама търпя.Да млъквате всичките бейове и като не ви харесва марш до един в Турция.Намирате се в Р.БЪЛГАРИЯ и не забравяйте това!!!

    ОтговорИзтриване
  41. Анонимен30/9/10 10:38

    до анонимен 29/9/10 14:40

    За какви бейове става въпрос бе аспарухов мангал?! Шибан, тъп, бай ганя! Не забравяй и ти това: като мангал си се родил и като такъв ще гушнеш букета, боклук такъв!

    Поздрави от един турчин- демократ

    ОтговорИзтриване
  42. Анонимен30/9/10 20:47

    Я, турчин пък демократ. Вай вай вай

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.