В кайма по утвърден стадарт „Стара планина" има 30 % вода, 30% мазнина и 30% целулоза. Това показват пробите от лаборатория на научен институт за изследване на хранителни продукти. Наличието на толкова голям процент целулоза и въобще на целулоза, показва, че освен месо са използвани и неразрешени от стандарта примеси, които нямат месен произход.
Анализът на каймата с целулоза е правен в институт, разполагащ с хичимеска лаборатория и апаратура, годна да установи наличието на такъв примес в месото. Стандартът „Стара планина" буди недоумение сред част от специалистите, извън земеделското министерство. В България има действащ държавен стандарт за мляното месо, а не за кайма. Разликата е огромна, защото стандартът за кайма не уточнява какво месо може да се използва като явно се допускат и обрезки. За разлика от него, стандартът за мляно месо е от 1981 г. е пределно ясен - 100 процента месо, без никакви примеси, като кожа, обрезки и сухожилия.
В стария стандарт се дава възможност в зависимост от вида на месото, водата да се движи от 48 до 62 процента, докато в новия той е 60-65 процента, което според специалисти е значително водно състояние. В стандарта от 1981 г. изрично е записано, че не могат да се използват абсолютно никакви добавки като Е-та, а в „Стара планина" Е-тата си ги има. Друг голям проблем е, че няма контрол върху суровината, качеството и произхода на влаганото месо. Възможно е влагане на дълбоко замразено месо от Аржентина и Бразилия предупреждават и ветеринари. Според тях, проблемът не е в стандарта, а в суровината. Etrud
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.