Kой готви манджите на премиера Борисов днес? Мълчание! А не трябва, защото Бойко на четири пъти показа жокери. Първо нахрани там културиста Рони Колман, после гощава последователно трима значими премиери - Силвио Берлускони, Ангела Меркел, а тези дни и Владимир Путин.

Знае ли някой, че млад родопчанин бърка гозбите на Бойко Борисов? Това не подозират дори и приятелите на готвача в родния му Рудозем.

33-годишният Съби Минчев не се е школувал в кухните на "Шератон", не е пътувал по света, не познава ресторанти със звезди на "Мишлен". Но пък може да извърти толкова вкусно гювеч, шаран плакия или телешко задушено, че премиерът и пръстите да си оближе.

Като дете на прехода, и Съби опитва да захване това-онова. Работи първо в мандра, но на втората година решава да изкара готварски курсове във Велинград. Учат го традиционна българска кухня, а започва да готви арабски ястия в пловдивския ресторант "Грил". Покрай кулинарните табиети на арабите и Съби се научава да използва много подправки и да ги комбинира коя с коя върви.

След 7 години в екзотичната кухня Съби отваря свой ресторант. Нещата обаче не тръгват и той отново е платен работник - 2 години на морето и 2 на Банско при един и същ собственик. Така лека-полека се изпедепцал в кулинарията. Но любимата му кухня оставала нашенската и особено родопската.

Такъв майстор отивал тъкмо за ресторант "Едно време". Познат готвач там му дава препоръката да започне в кръчмата на езерото "Ариана". На изпита пред собствениците Съби им приготвил няколко гозби от супите до десертите. Те вкусили от едно, после от друго, а щом опитали от телешката глава по родопски, казали - почваш при нас.

След 11 години в занаята Съби може да извърти над 200 гозби. Обича и да импровизира. "Като се чуди някой какво му се яде, решавам на момента и после клиентът остава доволен", казва майсторът.

Чуждите кухни като френската обаче не го влекат. Пък и в "Едно време" ударението е на традиционните български ястия. Съби е най-силен е по родопските манджи - обича всичко от този край.

Смята родопския фасул за много специален. Не го запържва, а само го вари - слага водата, олио и сол и пуска фасула. Лука леко запържва предварително и го слага в тенджерата заедно с боба. Добавя чушка и домат и твърди, че вкусът му става съвсем различен.

Друг негов специалитет е родопският качамак. "Водата задължително трябва да заври с малко сол, краве масло и малко мляко. Като заври, се изсипва царевичното брашно. Не го бъркаш, а го оставяш да се напои с вода. Чак като се сгъсти, го махаш от огъня и започваш яко бъркане, докато от всичките страни тестото започне да се отлепя от тенджерата. Много работа е, бавно става, но пък си струва", заключава Съби.

Той не е правил походи из Родопите да учи стари рецепти. Сготвят ли му нещо по неговия край и му хареса, пита как става. Казват му нещата, пък Съби ги подобрява. "Родопчаните трудно обясняват кое как е, трябва да стоиш и да ги гледаш как сами го приготвят", казва кулинарят.

Така видял от стари майстори и как се прави тиква с дивеч.

За първи път я направил преди 3 месеца, а управителят на "Весело село" още реди оди за нея. "Вземаш месото и го нарязваш на кубчета около 100 г всяко. Задушава се с малко вода, а после се оставя да къкри в тенджерата, като водата нокрива наполовина мръвките. През това време леко запичаш издълбаната тиква. Като стане месото полуготово, се запържва с малко лук и чушки и се слага в тиквата, объркано с черен пипер, сол, дафинов лист и бахар. Налива се и малко вино. С капачето отгоре тиквата се пъха във фурната на 150 градуса за още 45 минути", открехва рецептата Съби.

За бански чомлек пък в гювечетата се слага морков, целина, лук, чушка, месо и картоф. Оригиналната рецепта е с телешко, но ставало и със свинско. Съби не се взема навътре, но и няма паника, ако му кажат: идват двама премиери - Борисов и Путин, трябва да им сготвиш. "Стъписване няма, трябва да разбера какво обичат. Разчитам охраната да ми каже, няма място за притеснения, ръката не трепва, окото не примигва", обяснява майстор готвачът, докато слага да се върти над жарта младо теле. Овкусилго е само със сол и черен пипер, а отвън го маже с краве масло. Да се опече хрупкаво отвън и сочно вътре трябва няколко часа да се върти чевермето и кубик и половина дърва.

И чевермето, което бързо се превърна в специалитет на ресторанта, е по рецепта от родния му край. На Съби му се ще лека-полека да пренесе старата родопска кухня там, където работи. Признава, че се е метнал на баща си, който хубаво готвел вкъщи.

И на Съби му харесва работата, затова понякога или сам избира продуктите, или ще докара направо от Родопите я тънка и шарена тиква, я фасул. Гледа да са български и зарзаватът, и месото, защото са по-вксусни.

И друг контрол е наложил майсторът. Тъй като в кухнята има 10 готвачи, Съби ще опита задължително от всичко приготвено, преди да се поднесе на клиентите. Ако не му хареса, поръчката се прави наново.

Има ли почивен ден - бяга към Смолен или Рудозем. Нито е излизал в чужбина, нито някога е мислил за гурбет. Отсича: "България си е България".

Тъкмо с българските гозби се харесал Съби на Бойко Борисов. Премиерът най обичал манджи със зеленчуци, гювеч със свинско, шаран плакия, телешко и дивеч. Заради наситената програма напремиера понякога от вкуснотиите на готвача в "Едно време" вземат или за резиденцията в "Бояна", или за Банкя.

Николай Москов, 24 часа



-----------------------------------------------------------------
Купи сега Armani, GUCCI, Miss Sixty и други с до 70% отстъпка
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.