Първите дипломати на САЩ и Норвегия бяха гости на региона днес. До късния следобед те обикаляха общините Кърджали, Момчилград и Черноочене. най-доволни бяха на Перперикон, където видяха как са готвели в глинени съдове траките преди векове.

До края на 2011 година или началото на 2012 година норвежкото правителство ще отпусне средства за съхраняване на скалния град Перперикон, съобщи посланичката Тове Скарстайн. Тя стъпи на скалния град заедно с посланика на САЩ Джеймс Уорлик посетиха скалния град Перперикон. Визитата им бе продиктувана от покана на археологът.

Джеймс Уорлик и Тове Скарстайн бяха очаровани от откритието на покойния вече Иван Балкански. Археологът Николай Овчаров отново приписа откритието на себе си.

Перперикон е една добра база за привличане на туристи от САЩ и Норвегия", посочиха дипломатите.

„България има толкова богата история и нищо не демонстрира това повече от Перперикон. Това е изумително и магическо място", каза посланикът на САЩ Джеймс Уорлик пред журналисти. Той си пожела да види американци, които да идват на Перперикон и изрази убеденост, че те ще останат също толкова впечатлени, колкото и той.

"Не съм виждала разкопки с подобен мащаб никъде другаде по света", сподели норвежката посланичка Тове Скарстайн. Според нея България става познато място за гражданите на други държави благодарение и на европейските програми. По думите й обаче на Перперикон има още какво да се желае като посетителски център, например, подобряване на инфраструктурата, тоалетни.


Снимка:Павел Тенчев, Дарик
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/11/10 17:09

    Ниязи от Средновековието си беше дошъл за байрама от Измир. Защо не казахте на Овчаров да запознае посланика с едно от "откритията" си. Няма по-голямо падение за археолога да бие тъпана, че открил сензациенен надпис отпреди векове, а това да е надпис на местен чобанин отпреди няколко години, който от скука изчукал с желязо името си върху скалата.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/11/10 17:26

    Овчаров не е сериозен, а вестникарски продукт. В гилдията и в БАН разказва вицове за глупостите му. Но и с него и без него Перперикон си е Перперикон, но да му мисли Първанов, ако си мисли, че Овчаров може да му събере един файтон хора в Кърджали за новата партия АБВ

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/11/10 18:49

    Ами нормално, какво да кажат, все пак са дошли на гости и са дипломати най-вече.Аз ще повярвам като започнем да виждаме норвежци и Хамериканци н района дошли да разгледат Перперикон.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/11/10 10:46

    Ако си мръднете задниците ще видите колко много хора идват на Перперикон, а вие дали плюете или не Овчаров няма значение защото ще си останете завинаги мижетурки

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/11/10 12:57

    Сензация! Сензация! сензация! Учени от БАН разгадаха защо в края на ноември 2010 година температурите са летни: Боговете се събрали на съвещание и решили да продължат лятото, за да може Николай Овчаров да открие другия надпис, който чобанинът Ниязи издялкал с металното колче за връзване на магарето в скалата в северозападния край на скалния комплекс "Перперикон".

    Моля, администратора да види в електронната поща цялото писмо. Поместете го. кандидастваме за хонорар в рубриката "Вашата новина"

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен20/11/10 18:52

    Овчаров е голям кр...ц, к...е даже от парите на селяните, които помагат в разкопките.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.