10 жители на община Смолян ще навършат столетие през 2011 година, което е уникално за общината и се случва за първи път. Това обяви кметът на Смолян Дора Янкова, която поздрави първата за годината столетничка – Бисера Станчева.

Баба Бисера доказва, че и на 100 години човек може не само да съществува, а и да бъде здрав, да работи, да бъде полезен и да се радва на живота. Родена и е живяла в Родопите – гнездото на дълголетниците.  Нейната житейска мъдрост, която я е крепила в продължение на един век е, да има доброта и разбиране между хората. "В живота всичко минова – и драго и бално. Най-важното е хората да се погадат. Ага видя да се карат близки, все едно сърцето ми се къса".Бисера Станчева е родена в смолянското село Стойките. На 19 години се е омъжила, след 12 годишен брак, съпругът й починал и останала съвсем сама. Деца нямала. След известно време при нея пристигнал с надежда Димитър Станчев също вдовец, но с четири невръстни деца и я поискал за жена. „Съгласих се да го взема заради дечинките", казва баба Бисера. Тайната на дълголетието е позитивната мисъл, моралът и трудът. „Всичко съм работила – и жънала, и орала...единствено не съм косила.", казва баба Бисера. И до ден днешен не престава да се труди. Изумителното е, че и сега плете на една кука. Истински произведения на изкуството излизат от ръцете й.

Сега баба Бисера живее по няколко месеца последователно при децата си. Така те показват своята грижа и признателност, към жената, която ги е отгледала и ги е дарила с цялата си майчинска обич. „Научи ни да бъдем добри и всички да се уважаваме", казва една от дъщерите й Мария Калайджиева.Баба Бисера Станчева получи като подарък от община Смолян цветен телевизор и пожизнена добавка от 50 лв. върху пенсията. Лекарствата, които ползва също се поемат от общината. А в знак на уважение и благодарност към всички гости, вдигна наздравица с чаша ракия.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/1/11 19:32

    Браво на тази жена. Ето живо доказателство, че не е важно кой е родил дете, а кой го е отгледал и възпитал.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/1/11 10:39

    ami otsega go cestityavame mu rojdeniya mu den do godina do amina i oste da jiveya

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.