Общинските гробари обявиха война на частниците в бранша, страхувайки се, че ще бъдат изместени, пишат по темата и колегите от „Кърджали инфо".  Управителката на общинското предприятие „Обреден дом"  Моника Атанасова е подала жалба до комисията за защита на потребителите срещу конкурентната й „Ритуал" ЕООД.  Както вече 24rodopi писа, в жалбата се твърди, че частникът използвал заблуждаваща реклама, обявявайки, че цените му са най-ниски.  Според информация на комисията в случая става въпрос за опит за привличане на клиенти чрез прилагане на нелоялна заблуждаваща търговска практика. Председателят на КЗП разпореди на търговеца да премахне заблуждаващите надписи на входа на обекта си. Освен това нарушителят ще плати и глоба.

„Написала съм възражение срещу решението на комисията, а ако трябва ще обжалвам и в съда", заяви управителят на „Ритуал" ЕООД Мария Георгиева.  Тя е категорична, че проверката е опорочена и тенденциозна, защото комисията е сезирана не от физическо лице, потребител на стоки и услуги на „Ритуал" ЕООД, а от служебно лице, ръководител на стопански субект, основен конкурент на „Ритуал" ЕООД на пазара на траурни стоки и услуги.  Взаимоотношенията между конкуренти се регулират от Закона за защита на конкуренцията, а не от Закона за защита на потребителите, са категорични от частната фирма.

Появата на конкуренция създава доста притеснения на общинското предприятие, твърдят запознати с пазара на траурни услуги в Кърджали. За по-малко от година „Ритуал" ЕООД извършва над 60 процента от  погребенията в Кърджали. Според общинари общинското предприятие е в патова ситуация и е твърде възможно скоро да се стигне до намаляване на заплати и съкращения.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/2/11 22:20

    Най-нормалното нещо на света е конкуренцията. Я вижте колко баничарници и дюнери има в града. Добрите ще оцелеят, а другите ще си сменят попрището. Каква е тази трагедия не мога да разбера. От конкуренцията печелим всички ние, потребителите. За всеки влак, ама здрав и в движение пътници ще се намерят. Другото - за старо желязо и толкова...

    ОтговорИзтриване
  2. запознат23/2/11 09:21

    Изнесената информация във вестника и вчера и днес е абсолютно неверяна и тенденциозна!!!!
    За изтеклата 2010 г. общинско предприятие "Обредни дейности" има над 70 % пазарен дял в обслужването на траурните ритуали в града.Говорим за пълно обслужване:от изкопаването на гробното място, до извършване на всички услуги и предоставяне на всички стоки. Няма услуга по тъжен ритуал, която общинското предприятие да не извършва за клиентите си!
    Ако иска да отрази обективно проблема, уважаемата редакция би следвало да потърси мнението и на ръководството на общинско предприятие "Обредни дейности", а не само и единствено да отразява изказванията на "Ритуал" ЕООД! ТАКА СЕ ПОСТИГА ТЪРСЕНАТА ЗАБЛУДА!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/2/11 09:26

    Какво реве Моника, я вижте що народ се мотае при нея. В частните фими с 4-5 човека вършат това което обредния дом прави с 20 човека. Вярно, че гробищния парк е към нейната фирма, но освен да копаят и зарявят те друго не правят. Да сте видели да са почистили пространството между гробовете от треви и боклуци, или да са окосили тревите поне през лятото? Не това не се е случвало.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/2/11 13:31

    Служители от "ОБРЕДНИ ДЕЙНОСТИ" спрете с писането на глупости.Директорката г-жа Моника да се заеме с нещо полезно.Завиждате на частниците.Постарайте се и Вие да работите като тях.Гробищния парк е в треви и отпадъци.Почиствайте го редовно.Най лесния начин е събирането на такси,интересно къде отиват те,като получавате средства от Общината. Намерете начин да отпаднат тези входни такси, тогава можем и Вас да поздрави.Оставете тези млади хора да се развиват.

    ОтговорИзтриване
  5. Цоко С.23/2/11 15:04

    Общинското предприятие и коси и чисти гробищата. Анонимните драскачи дори не искат да знаят, че има Наредба за гробищните паркове, която задължава всеки собственик да си почиства откупеното гробно място, както и окологробното пространство. Това не е работа на ОП-то.
    Входните такси за МПС няма да отпаднат! Има ги навсякъде - минимум 1 лв. Ще ги има и тук, а на който 0.50 лв. са му много-да не влиза с кола.
    А къде отиват таксите - ами примерно за закупуване на откраднати от вас канелки, за изграждане на изпочупени от вас чешми, за откраднати и накълцани огради, за вода и ремонт на инфраструктурата, за поставяне на нови кошове...толкова нови неща има на гробищата. Ееее да, слепците като вас нищо не виждат - те единствено могат да плюят и критикуват.
    Директорката достатъчно полезни неща е направила за малко повече от година и половина и продължава да си гледа работата, заедно с целия си екип от професионалисти.И така ще продължава занапред.
    А що се отнася до частниците - хей ти анонимния, кой си ти, че да даваш акъли и препоръки кой как да работи?! Ама че глупости!

    ОтговорИзтриване
  6. Цоковица23/2/11 16:02

    Благодаря за изчелрателния отговор,това е версията за пред хората. Смешно...........
    Погледнете се какво правите. Не бях се сетила да си взема нов кош от гробищата. Добре че хората могат да приценят на кого да се обадят. Много жалби има да подава тази госпожа Гробарката. Сега даже и входа за пешеходци ще затвори. За друго май не я бива.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен23/2/11 20:06

    Гробарката Моника да не плаче, а да видят с какъв персонал може да се върши същата работа.
    Конкурения трябва да има. Магазин "БИЛЛА" НЕ СЕ ОПЛАКВА, че има и други магазини.Лесно се работи , когато няма НИКАКВА конкуренция.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен23/2/11 21:50

    Моника преди време каза: С Ленко ще ..., в ДПС ще вляза, но шеф ще стана. Докато болни хора от болните си амбиции се водят- оправия няма да има!

    ОтговорИзтриване
  9. гражданин24/2/11 12:42

    Гробари от ритуал няма ли вече да си затворите мръсната уста. Три дни изливате мръсотията си по всички вестници! Пожелавам ви най-високия праг на глобата да ви бъде присъден, а цялата простотия да ви се върне обратно върху главите!
    Оня дето се канеше да става шеф, пък не стана сега ще пукне от злоба.Много ти приляга да си гробар, но нищо повече не става от теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен24/2/11 21:43

    до Моника.
    Пишещите нямат нищо общо с фирма "Ритуал", а само защитават правото на всеки да работи, а Вие да не се изживявате ,като единствени в този бранш , Утре може да има още няколко такива фирми. Срещу всички ли ще воювате?

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен8/3/11 19:08

    Правилно, нека утре да има поне 5 /пет/ такива погребални фирми в Кърджали.
    Обаче единствено ще бъде общинското предприятие до услугите на които ще прибягват всички частни погребални фирми, защото просто са посредници на пазара!
    А правото на работа е на всеки, но никой НЯМА ПРАВО ДА ЛЪЖЕ И ДА ОСТАВА НЕНАКАЗАН!
    Освен това при некоректни търговски практики, каквито са тези на "Ритуал" ЕООД защо си мислите, че тези фирми ще просперират.
    Ееейй Красимире идва и Видов ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен9/3/11 09:32

    Моника,от 19:08,до твоите деликатни и харизматични "услуги", са прибегнали не и двама,затова и си ПОСРЕДНИК между хората и ДПС,в качеството си на Директор,нищо повече.Всяка търговска дейност е вид посредничество-туристически агенции,фирми за преводи,адвокатска дейност,магазини и мн.други,но ти, тъй като се вживяваш като МОНОПОЛИСТ,няма как да го проумееш.Ако беше по-умна и по-малко злобна, щеше да проумееш, че усилията ти са отчаяни мерки,да спасиш жалкия си пост.Дано да съумееш да запазиш по-дълго време гръмкия си пост, защото специалисти по злоба,доноси и жалби, се търсят малко..

    ОтговорИзтриване
  13. знаещ9/3/11 18:37

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен9/3/11 18:57

    Болни сте от "Ритуал" боооолниии! Не че иначе ставате за нещо!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен9/3/11 19:04

    Какво общо има ДПС с провала на "Ритуал" ЕООД, хахаха, плюеш като камила, където ти падне...ха дано уцелиш нещо или някого!
    Много долно и мръсно поведение!
    Пък то за злобата, доносите и жалбите..."Ритуал" е ПЪРВЕНЕЦ - но САМО и ЕДИНСТВЕНО В ТОВА!

    ОтговорИзтриване
  16. Моника Атанасова17/9/12 19:26

    Частните погребални фирми извличат само дивиденти
    Все още няма коментари

    Частните погребални фирми извличат само дивидентиПо повод изнесената на 12 септември пресконференция от Красимир Димитров, Управител на „Агенция Ритуал” ЕООД, и Атанас Аргиров, Председател на Управителния съвет на Съюза на погребалните фирми в България (СПФБ), бих искала да изясня следното.

    В никакъв случай проекто-наредбата не противоречи на Закона за здравето, Закона за местната власт и местната администрация, Закона за гражданската администрация, както се твърди от частните погребалните агенти напълно тенденциозно. Стопанисването и управлението на общинските гробищни паркове, на сградите и съоръженията общинска собственост в гробищните паркове е местна дейност, която може да се извършва САМО от структура, звено на общината на бюджетна издръжка, каквато е Общинско предприятие „Обредни дейности”. Тук не говорим за МОНОПОЛ, а за регламентирано от Закона за общинската собственост положение. Какво би станало, ако всяка частна погребална фирма започне да копае гробни места, да определя деня, часа, парцела и т. н. за извършване на погребение в общинските гробищни паркове, да развежда клиенти в гробищата, да им търси и предлага гробни места по желание?

    Провеждането на обредната траурна дейност, превоза на покойници също следва да бъде регламентиран. При положение, че всяка фирма влиза и прави каквото си иска, следва хаос! В такъв смисъл регламентирането на дейността е приоритет на община Кърджали, която го е вменила по Наредба на общинско предприятие „Обредни дейности”. Средствата за ремонти, почистване, косене, ограждане, разход на вода и благоустрояване на гробищните паркове също идват от общинския бюджет. Никоя частна погребална фирма не заделя средства за тези дейности, а извлича само печалби на гърба на общинската услуга и на потребителя – близките в частност.

    Затова всички частни погребални фирми се стремят да имат равни права с общинските структури в общинските гробищни паркове и обредни зали, когато се касае за погребална и обредна дейност. От тази дейност частните погребални фирми извличат само дивиденти. Същевременно гробищата и всичко в тях се поддържат със средства на общините!

    Грубо нарушение на основния Закон на РБ, открито дискриминационен е проектозаконът за погребалните дейности, предложен от Съюза на частните погребални фирми. Изцяло лобистки закон, пълен с пропуски, неточности, преповтаряне на други закони или нормативни актове. Той обслужва интересите само и единствено на частните погребални фирми, а общините и техните структури, стопанисващи и управляващи гробищните паркове, са оставени извън законовата рамка.

    По този проекто-закон следва да има сериозни дебати в Народното събрание от всички заинтересовани страни и особено от Националното сдружение на общините, което логично ще го отложи във времето. Сдружението на Обредните домове в Република България също е депозирало своето становище до комисиите в парламента.

    Моника АТАНАСОВА

    директор на Общинско предприятие „Обредни дейности”към община Кърджали

    ОтговорИзтриване
  17. Нашия скромен коментар от Погребална агенция Хефес е че това е България.Конкуренцията е нещо хубаво но при условие че има корупция тя не-работи! Затова и изпадаме в подобни казуси.Най лошото е че страдат фирмите които са изрядни и коректни всички са поставени под един общ знаменател ЖАЛКО.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.