Измененията в ландшафта ще бъдат необратими, възможни са свлачищни процеси, се казва в доклада за ОВОС

 

Петър КАЛЧЕВ

 

В златодобива на Ада тепе няма да се използват цианиди, но измененията върху ландшафта ще бъдат преки и районът ще изглежда като лунен пейзаж. Това заявиха за „24 х 7 Родопи" от „Зелени Балкани".

Това било отбелязано и в доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционното предложение за „Добив и преработка на златосъдържащи руди от участък Ада тепе на находище "Хан Крум" в Крумовград. Анализът е направен през декември 2010 година и приет от екоминистерството в началото на тази година.

„Измененията по същество ще бъдат необратими, тъй като след приключване на

експлоатацията, ландшафтът на територията на инвестиционното предложение ще

остане в изменено състояние.

Поради оформянето на дълбок котлован е възможно да се провокират до известна степен ерозионни и свлачищни процеси, но само в границите на рудника", се казва в доклада.

Той ще бъде представен за обществено обсъждане в Крумовград и околните села. Очаква се това да стане през март.

При първия опит да спечелят крумовградчани на своя страна, от компанията „Дънди" срещнаха отпор. 9 700 човека се подписаха срещу златодобива. Подписката се съхранява при председателя на Общинския съвет Метин Байрамали.

„По време на експлоатацията при стриктно спазване на предвидените в

инвестиционното предложение технологии, при които съдържанието на вредни

вещества във въздуха и водите ще бъде в рамките на пределно-допустимите концентрации, не се очаква негативно въздействие върху флората и растителността в съседните на инвестиционното предложение територии", се казва още в доклада приет от МОСВ.

 

Четете всичко по темата - в печатното издание на "24 х7 Родопи"

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/2/11 22:16

    Да си носят груха онези които го правят и техните семейства- разбира се!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/2/11 16:32

    Жалко за трудолюбивите и мирни хора на Крумовград!Отнеха ни и последното-въдуха и водата!Да ни са честити новите екологични чисти чушки и домати, та и тютюн!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.