Скандалът: Пакетирали сирене „Гауда" и му сложили етикет на български кашкавал

 

„Идването на Lidl в България според мен е грешна политика от страна на държавата, защото няма изискване към тях, както е в други държави, да предлагат минимум 70% български стоки. Държавата не регулира това. В други европейски държави това е закон. Търговската верига дори се задължава да има определен процент продукти от конкретна държава в мрежата си в цяла Европа. В България няма защита на родното производство.
Lidl влезе в България с 90% вносни стоки. Колко са качествени, нека преценят клиентите. Продават гръцко сирене. Като цяло продажбите им на млечни продукти са слаби и затова рекламират някакви пудинги. Но лимонадата им направена по химичен път е най-евтината.
Наскоро в една търговска верига имаше следния случай – бяха пакетирали сирене "Гауда" и му сложили етикет на български кашкавал. Клиенти бяха разпознали продукта и имаше голям скандал. В момента в Европа има "Гауда" на много ниски цени, заради залежали количества".

 Собственикът на „Жоси" Симеон Присадашки пред агенция Блиц

 

Големите вериги рекетират фирмите

да си плащат, за да им продават стоката

 

С Lidl не работим, но с тях никой не работи, имат един-двама български доставчика

Симеон Присадашки е един от собствениците на фирма "Жоси", която произвежда сирена и кашкавали. Тя е една първите млекопреработвателни компании, които зареждат с български продукти щандовете на големите търговски вериги.

"Не можем без дистрибуторите, нека бъдем честни, те заемат все по-голям пазарен дял", признава Присадашки. Той обаче признава, че с всяка година инвестициите на фирми като неговата за да влезе и работи с големите търговци нарастват.

- Компании от 14 бранша протестират срещу условията на веригите, от какво недоволствате?
- През последните 4 г. в България навлязоха много търговски вериги и то главно дискаунтъри като Кауфланд, Lidl в момента, Пени маркет преди една година, Карфур. Те са доста агресивни. Всяка нова верига в началото е доста сговорчива с доставчиците. Мине ли периодът на адаптация за стъпване на пазара и разгръщане на мрежата й от магазини, тя става доста агресивна. Публична тайна е, че масово се плаща за влизане във веригите. За всеки доставчик сумата е различна и е въпрос на договаряне.
- Това еднократна сума ли е?
- Има еднократно плащане сума, след това идват други хубави суми, които се плащат за откриване на всеки нов обект.
- От какъв порядък са сумите?
- За всеки производител са различни. При нас в млечния сектор зависи от това къде стоят продуктите ти например. Като изградят магазинната си мрежа, веригите търсят и други форми за "финансиране" – увеличават се бонусите, задължават те да правиш все повече и повече промоции, като всяка промоция се плаща.
За мен най-големият проблем е, че няма равнопоставеност в договорните отношения между доставчик и търговец. Ако на следващата година ти предложат условия, които не можеш да изпълниш, има опасност да излезеш от веригата, а ти вече си инвестирал в нея.
Мой познат работи в сладкарския бранш, произвежда халви, миналата година е дал в "Била" сухи пари над 120 хил. лева - за всеки магазин по 2500 лева. И се оказва, че тази година, тъй като вече няма да разкриват нови обекти и няма да могат да прибират пари по този начин, му поставили условия, от които е на тотална загуба. Но не може да се откаже, защото няма да му върнат парите за влизане във веригата. Ето затова според мен трябва да бъде променено законодателството.
- На какво основание се искат тези пари?
- Измислят се хиляди варианти. Едната е такса за нов магазин. Обикновено пресата пише - тази и тази верига инвестира в България толкова и толкова пари. Но за мен това е йезуитско, защото те действително инвестират, но при отварянето на магазините си възстановяват инвестицията с печалба. И то не от търговия, а само от входните такси.
- Как търговците ви увещават за входната такса?
- Казват ние имаме пазарен дял, ще привлечем толкова и толкова клиенти, изборът да работите с нас е ваш. Идването на Lidl в България според мен е грешна политика от страна на държавата, защото няма изискване към тях, както е в други държави, да предлагат минимум 70% български стоки. Държавата не регулира това. В други европейски държави това е закон. Търговската верига дори се задължава да има определен процент продукти от конкретна държава в мрежата си в цяла Европа. В България няма защита на родното производство.
Lidl влезе в България с 90% вносни стоки. Колко са качествени, нека преценят клиентите. Продават гръцко сирене. Като цяло продажбите им на млечни продукти са слаби и затова рекламират някакви пудинги. Но лимонадата им направена по химичен път е най-евтината.
Наскоро в една търговска верига имаше следния случай – бяха пакетирали сирене "Гауда" и му сложили етикет на български кашкавал. Клиенти бяха разпознали продукта и имаше голям скандал. В момента в Европа има "Гауда" на много ниски цени, заради залежали количества.
- Докъде стигна този скандал?
- Не мога да кажа, че е получил публичност.
- Вашата фирма колко е "инвестирала" в търговски веригите?
- Ами смятайте - работим с търговски вериги от 10-12 г. С Фантастико и с Метро работим от самото им начало, с Била - също, влязохме и преди 6 години я напуснахме заради агресивната й политика. Поискаха ни едни неща, които бяха несъвместими с моментната пазарна ситуация. От тогава сме персона нон грата за Била. След време пуснахме едни продукти, които искахме да вкараме точно в Била, но ни отказаха.
Не работим с Кауфланд, с Била, с Пикадили, защото щом Метро откри магазин, те поставиха условие да работим само с тях, и с Lidl не работим, но с тях никой не работи, имат един-двама български доставчика.
Така че сме инвестирали, но и сме печелили от партньорството си с веригите. Трябва да се направи тънката граница на разумните отстъпки, на разумните бонуси, на разумните промоции. Веригите печелят на гърба на производителя, а той ако иска да съществува и да е рентабилен, трябва да заложи всички тези отстъпки и бонуси в печалбата, тоест на гърба на крайния клиент. Веригите ни пристискат за ниски цени. Ние продаваме ниско към тях, но за сметка на потребителя.
Няма търговска верига, която да работи на загуба. Вярно, имаше случай, когато Карфур пусна кисело мляко по 8 или 16 ст. стотинки. Вземаха на по-висока цена от производителя и го продаваха на по-ниска. Тук трябваше да се намеси Комисията за защита на конкуренцията. Но резултатът е, че с едно кисело мляко вкараха хората в магазина си.
- Как се оскъпява продуктът за крайния клиент?
- Производителите от млечния сектор работят с малки отстъпки. Но знам, че има браншове, които стигат до 40-5о% търговска отстъпка от нетната цена на продукта. Разбирате ли за какво говорим?!
В Европа една трета от стойността на един продукт е производствена база, една трета - дистрибуторска база и една трета- търговска.
- Вярно ли е, че плащате на веригите и такса "Рожден ден"?
- Вярно е, има го, аз вече казах, че не работя с тази верига (Била – бел. авт. ) Тя празнува наскоро рожден ден.
- Какви други такси се събират?
- Събират се пари за челен регал, тоест да бъдеш изложен на челна витрина 20 седмици в годината. Отделно е таксата за участие в брошура и да направиш процент намаление от пазарната цена на продукта. Сумите за брошурата са доста големи и от тях веригите печелят сериозно.
Разговарях с пивовари и ми се видяха доста предпазливи в говоренето си за проблема с веригите?
И при нас го има това. Не искаме да се конфронтираме. Няма да спечелим от това. Затова създаваме сдружение, което да напише правила за влизане в една верига. Да се знае, че когато инвестираш и подписваш договор, той ангажира веригите. А не утре да се яви друг доставчик и цялата инвестиция да остане на твой гръб.
Ето ви един пример – сключил си договор с веригата, тя открива през декември 3 или 5 магазина. На 5-ти февруари ти предлага нов договор и ако не го подпишеш, излизаш. Излиза, че декември си инвестирал, а февруари вече не можеш да присъстваш. Това е недопустимо. Нека има правило – инвестираш в една верига, ако излезеш от нея, да ти върне парите.
- Това за което говорите случва ли се?
- Не. Но това е принцип.
- Вярно ли е, че доставчиците работят без договори с веригите?
- Не. Ако се работи без договор, търговецът няма да дава и пари. По принцип договорите са едногодишни, стандартни.
Тенденцията е всяка година да се отхапва по малко от печалбата на производителя. Те казват: ние ви даваме достъп до широк потребителски интерес, до голям човекопоток, хубаво излагане и т.н., но безплатен обяд няма.
Освен това всяка година срокът на доставките да се увеличава, това е невероятно голямо бреме. В нехранителния сектор се стига до 150 дена отсрочка от деня на доставката. В млечния бранш засега удържаме разумни срокове, за да си получим парите за стоката, но и нас ни натискат.

Даниела Стефанова, БЛИЦ

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

22 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/2/11 22:13

    a drugite stoki na pazara neshto razlichno li sa ot himiq?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/2/11 23:25

    Айде, айде и от твоето топено сирене жоси съм купувала и върху принцесата се изпича и разтопява толкова, колкото стърган домашен сапун

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/2/11 00:03

    ostana li nesto bez himiq ......

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен8/2/11 00:08

    умряхте си от мъка че народа ходи сега там ама защо ходи ,на който не му оттърва и не харесва
    асортимента има и друга верига откадето да си купиш по скъпо ис кеф да си го изядеш

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен8/2/11 00:09

    Българското 'Derby' да не е натурално бе хора?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен8/2/11 07:26

    Ами той човека Пристрастен.....Все едно фен на Левски да свии мача с ЦСКА и да очакваме да е обективен

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен8/2/11 09:03

    Lidl развали рахата и сметките на много "еснафи" /търговци/.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен8/2/11 09:12

    Лидъл извърши предварително преброяването на населението в графите "Мизерници". Чудя ви се на акъла защо протестирате срещу ОЦК, а не се сещате, че няма такива цени на сирене, кашкавал, шоколад и какво ли още не, каквито са в Лидъл. Вие ядете ГМО, глупаци!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен8/2/11 09:34

    Какви са тия коментари,нямат връзка изобщо със спецификата на темата.Що за българи сте вие,като предпочитате чуждите боклуци,не своите?Кой производител ви дава работа,кой плаща данъци в тази държава?Какво лошо има в това един производител да иска от държавата си адекватни закони защитаващи собствената си икономика?Ама трябва да се помисли малко,но мисленето е творчески процес и не се удава на всеки!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен8/2/11 09:47

    а ти като си умен никой не те задължава да ходиш в Лидъл.Всеки си има право на избор от къде да си пазарува.Ако влезниш в кварталните магазини те също продават такива стоки само че на много по високи цени,а БИЛА продава сирене на 2,99-то какво е.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен8/2/11 10:31

    Няма да се извинявам за грубия израз, който ще последва по адрес на любителите на вносните евтинии- то да е к.р да ви го навре човек, ама акъл не можем да ви вкараме...Яжте си боклуците и викайте Да живее Лидъл! Не знам до отварянето му дали изобщо сте яли нещо.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен8/2/11 13:21

    o kvartalaniq balkarski magazin iskat da kupim sashtite bokluci za 2-no 3-no visoki ceni a stokata kakto v Lidl taka i taka vsicki sa bokluci zashto da davame poveche ako ista da kupim bilgarski stoki da gi namalqt malko Za 240lv minamalna kolko skipi bilgarski produkti mojesh da si pozvolish dobre che ne umirame ot glad!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен8/2/11 14:21

    В Лидъла има толкова много хора, и защото е евтино, но и защото българинът е безнадежно и неизлечимо болен от ЗАВИСТ. Като гледам пишещите и възхваляващи Лидъл от тях струи завист към собственика на квартално магазинче, който си изкарва хляба и много често там работи цялото му семейство. Пълнете джоба на никому неизвестни инвестиционни чужди фондове, които са собственици на лидъла и билата и така още повече ускорявайте обедняването на всички в страната. Българинът трябва да се стреми да потребява основно български стоки родно производство. Защото като няма производство и българска търговия къде ще работите??? Но явно хората не осъзнават, че е по-добре да купят нещо от кварталния магазин па макар и с 4-5 процента по-скъпо, отколкото да се набутат в билата или лидъла. И не плюйте така по българските стоки. Има и качествени стоки, които успешно се изнасят и за чужбина - не всичко произведено тук е лошо. Но това е и нашия манталитет - всичко чуждо е супер, а щом е наше е боклук. Да, българинът от всичко мрази най-много себе си и след това и комшията. Чипа ни е тотално повреден ...

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен8/2/11 17:01

    Феновете на Лидъл да обърнат внимание на един факт-вижте цените на българските стоки в другите магазини и в Лидъл. Тогава кажете къде е по-евтино. Онзи ден си купих лютеница от там на цена 4.89 лв. Същата струва с 10 стотинки по-евтино в кварталното ми магазинче

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен8/2/11 19:17

    abe samo turci i mangasari v toq propadnal sklad we

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен8/2/11 23:57

    Аз пък предпочитам да си купувам вносни европейски стоки, така съм сигурен, че там производителите си плащат реални данъци, щото там няма хънта-мънта като при нас. Освен това част от тези данъци, платени там от тях - идват при нас - под формата на парички за европроекти. Макар че, не ми се говори колко хора тук се нагушиха от тези пари. И ония ни вярват ли, вярват и дават парички...

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен13/2/11 13:26

    ей, родолюбци, как да си купя българска стока, като знам че тя само е пакетирана в БГ, а вложеното в нея е внос евробоклук на евроцена, а аз получавам БГ заплата.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен14/2/11 08:18

    към 08.02.11 14.21,това за зависта към собственици на кварталните магазинчета,най-малкото е смешно,тук на хората все им се струва,че им завижда цял свят,да не са брунейски шейхове да им се завижда!А що не пишете,как прекупуват зеленчуците от гореспоменатите вериги и ги препродават,и на това ли да завиждаме,айде,след малко ще ми избият и сълзите към робският им семеен труд...На кой продават,или по-точно препродават-на безработните си съседи.Всеки сам решава,къде да си оставя парите,ако располага с такива,разбирасе.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен24/2/11 21:35

    Стоката в ЛИДЪЛ е по-скъпа от другите магазини.
    Само плодовета на промоция са евтини. Не се подлъгвайте. Същите стоки в Германия , в ЛИДЪЛ са доста ПО-ЕВТИНИ.
    А всички знаем, какви са заплати получават там.
    Съжалявам за наивноста и не информвираноста на пенсионерите, на които им обират пенсийките в този магазин. Жал ми е.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен9/3/11 20:57

    gospod nprisadashki zashto vie ne zadovolite horata finansovo zadavi kupuvat vashiteskipi boklytsi

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен15/3/11 14:13

    nie sme redovni klienti na Lidl v EU - v vsi4ki pove4e ot 20 strani v EU kogato patuvame iz tqh. v Lidl.bg ne sme kupuvali o6te ni6to. v EU klientite, kogato ne sa dovolni ot stokata, q vra6tat v magasina i si polu4avat parite obratno bez problem sre6tu kasov bon.mnogo ot stokite imat 3 godini garancia.BG produkti sa moje bi s lo6o ka4estvo i zatova Lidl.bg ne iska da gi prodava.v EU gledame po tv kanali rubriki s publi4ni testove na stokite ot razli4ni magasini- ka4estvo i ceni .stokite Lidl sa dobri, cenite sa niski i uspeha na Lidl e izvesten v EU. eto ve4e e izvesten i v BG.Kristalina D.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен24/3/11 12:22

    hallo , lidl. bg - Ravno pole, liebe Grüsse von Jolinesse Pantys! lidl.ch.at.es.de

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.