„Търсенето на правата по съдебен път все още не е достатъчно използвано средство в българската действителност. С парите от едно спечелено дело срещу нанесени вреди от използването на цианидна технология може да си платите проекта за парк „Арпезос-Север". Това каза на среща с кмета на Кърджали Хасан Азис и общински съветници в местния парламент евродепутатът от гръцката Зелена партия Михаил Тремопулос. Той бе на посещение в региона във връзка с проблемите в околната среда и качеството на живот на местното население. Тремопулос бе запознат с опасенията на кърджалийските общинари за здравето на гражданите във връзка с добива на злато посредством цианидна технология в региона. Общински съветници споделиха с евродепутата, че нямат никаква информация относно случващото се в предприятие „Горубсо"-Кърджали. По думите им след издаване на комплексно разрешително на завода за извличане на благородния метал от рудите, им е отказана всякаква информация дали добивът е започнал. Тремопулос заяви, че екологичните проблеми на България засягат пряко и Гърция и Турция. Той пое ангажимент всичко това да стане достояние до парламента в Брюксел.
Тремопулос е единственият „зелен" депутат от региона на Балканите, който е в групата на общо 55 представители в ЕП. Той обобщи, че до момента „зелените" са отправили 20 питания във връзка с екологичните проблеми в Съюза, като един от тях е въпросът със забраната на цианидните технологии. По думите му се осъществява голям натиск от страна на минното лоби в институцията, поради което Европейската комисия бави излизането на съответната директива.
След срещата с местната власт, Тремопулос се включи в скромен протест пред сградата на „Горубсо". Малко по-късно той отпътува за Крумовград, където да се запознае на място с подготвяния златодобив край Ада тепе.

На снимката: Евродепутат и софийски еколози се снимаха за спомен пред "Горубсо"
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/2/11 18:12

    На първата снимка: Софийски еколози си направиха снимка за спомен пред кърджалийско предприятие : )))))))))))))))

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/2/11 18:29

    Сега е момента граждани от града да подкрепят протеста, ако искат да живеят на чисто.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/2/11 21:29

    Явно някои много ни мразят щом ни третират, като опитни зайци.Жалко, много жалко.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.