Средната смъртност в Източните Родопи е 74,5 години

 

 

 Докато едни обикаляха по домовете да допреброят гражданите и селяните на България, други навестиха гробищата и внимателно минаха с молив през числата на статистиците, пише „24 часа". За да броят не живите, а мъртвите.

 

Какво установиха

 

Оказа се, че гражданката с косата си има регионални пристрастия. На нея най-много й харесва да върлува из Северозападна България, всъщност по-конкретно във Видин и видинските села. За последните 10 г. Видин е неизменно начело на черната статистика.

Докато в този район умират най-много хора, в Кърджали, Благоевград и Смолян те са най-малко, сочат данните на Националния статистически институт.

Проверка в погребалните бюра на Видин и Кърджали установи, че във Видин погребват средно по 4-ма на ден, в Кърджали дневно се пада по един покойник. Всъщност, за да сме точни, "по 1-1,5 покойници на ден", както е изчислила директорката на обредния дом Моника Атанасова.

Освен този факт преброителите на мъртвите забелязаха, че най-висока смъртност е имало през Жан-Виденовите години (1994-1996) и две години след това.

 

Експертите: Спазват старите традиции, затова живеят по-дълго

 

Какво е обяснението на картата на смъртта?

Видин е обезлюден район със застаряващо население, а в Кърджали раждаемостта е доста по-висока. Това е всичко, което можем да заключим статистически, казва Красимира Кръстева, началник на сектор "Статистика на населението и демографските процеси".

Статистиката обаче показва и друго - че докато в първия град средната смъртност е 72,17 г., във втория тя е 74,5 г. Тоест в Кърджали не само се раждат повече деца (за последните 10 г. тенденцията е тя да расте, докато във Видин цифрата на новородените си остава малко или много стабилна), но и хората умират по-стари. Основна причина за смъртността в цялата страна са заболяванията на кръвоносните съдове - инфаркт и инсулт. А това е съвсем пряко свързано със стреса, затлъстяването и неприродосъобразния начин на живот, обяснява д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на многопрофилната болница "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали.

В този смисъл се изказа и шефът на обредния дом във Видин Стоян Костов. Най-често младият покойник е дебел, казва човекът, през чиято служба минават всички покойници в града и околните села.

Видинската ясновидка Богдана заяви почти същото. "Не се спазват старите традиции и добродетели. Нередовният живот, пиянството и наркоманията скъсяват живота на видинчани", обясни тя.

 

 

Мюсюлмански гроб в Кърджали - 115 лв., стар християнски - 153

 

Мюсюлмански гроб - 115,37 лв., нов християнски гроб - 126,90 лв., стар християнски - 153,77 лв. Такъв ценоразпис има в обредния дом в Кърджали, където на месец погребват по около 40 мъртъвци. Работата по мюсюлманския гроб е много по-малко, затова е и разликата в цената.

В Кърджали костите на старите покойници се премиват с вино преди да се приберат в торбичка и да се заровят в краката на новодошлия. Тукашно поверие повелява да се строши буркан и да се закове пирон в дома, където е издъхнал някой.

Смъртността тук е една от най-ниските в страната, въпреки проблемите с бълващия отрови Оловно-цинков завод и въпреки бедността населението. Дори въпреки това, че в тютюнопроизводителния регион по традиция се пуши много. Селата са отдалечени, труднодостъпни, няма почти никаква профилактика на заболяванията.

Специфична болест за региона е ендемичната гуша.

От друга страна раждаемостта е доста висока, а в детските градини дори няма свободни места, съобщи зам.-кметът по въпросите на младежта и спорта Елисавета Кехайова.

В региона се спазват старите традиции - те обработват земята, засяват и правят всяко нещо според календара, наследен от прародителите им. Животът им е предначертан, тоест лишен от стрес, обясни шефът на МБАЛ д-р Черкезов. Поради това, че планинският живот е и по-суров, хората се хранят оскъдно, съответно са по-малко затлъстели от други области в страната. В региона има 3-ма столетници.



-----------------------------------------------------------------
100 лв БОНУС. Най-високи коефициенти Tempobet.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/4/11 09:30

    "гражданката с косата"?!? .....

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/4/11 11:24

    Първо пребройте колко сме и после вижте, колко от нас умират.И още нещо, тази баба е била на 30 години,когато е изграден ОЦК, а сега ние на 30 години сме развалини, ако не сме умрели вече.Разликата е много голяма.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/4/11 13:08

    oooooooooo, tova se dalji na olovnata fabrika - merci.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/4/11 14:03

    ah, tova e zasluga na tutuna

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен5/4/11 16:09

    kak se kasva balgarkata - stoletnica ot snimkata - ima li adres, telefon? klub stoletnici ot ob6tina Burgas jelaem da pokanim damata na sre6ta s drugi stoletnici v hotel Evropa prez mesec uni.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен5/4/11 16:28

    Умират най-малко в нашия край, просто защото от тук масово се изнася народ, който не остава да умира тук, а отива да живее другаде. Това е причината, никаква друга.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен5/4/11 17:50

    В КЪРДЖАЛИЙСКО ХОРАТА УМИРАТ ОТ ГЛАД,БЕДНОТИЯ И МИЗЕРИЯ ОТ 20 ГОДИНИ!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.