Кметовете на общини и председателите на Общински съвети в област Кърджали за пореден път не се явиха вчерашното заседание на Областния съвет за развитие, съобщиха от областната управа. В тяхно отсъствие бе представен Междинният доклад за изпълнение на Областната стратегия за развитие /ОСР/ - 2005-2015 г. Областният управител Иванка Таушанова изрази разочарованието си, че ръководителите на местната власт демонстрират явна незаинтересованост към приемането на документа, който е важна стъпка от актуализацията на стратегията, тъй като предложената промяна в целите и приоритетите на ОСР следва да бъде отразена и в общинските планове за развитие, допълниха от пресцентъра на областния управител.

Евгений Иванов от консултантската фирма „Евконсултантс" коментира постигнатия напредък през изтеклия период. Стана ясно, че в пълна степен е постигнат само един от индикаторите на стратегическите цели в стратегията, а именно–намаляване на безработицата под 10 процента. Брутният вътрешен продукт на глава от населението в Кърджалийско продължава да е далеч под средното равнище за страната, а коефициентът на заетост е по-нисък от планирания. Изтъкнато бе несъответствието между целите и приоритетите, залегнали в общинските планове за развитие и Областната стратегия и липсата на добра съгласуваност между тях. Налице е неравномерно развитие на общините в областта и невъзможност да бъдат постигнати всички приоритети на областната стратегия. Общините разчитат основно на ресурси от централния бюджет, единствено в Кърджали местните приходи са повече от 15 на сто. За периода 2007-2010 г. общият сбор от бюджетите на седемте общини в областта възлиза на 430 млн. лева или 108 млн. лева средно на година, което изисква максимално гъвкаво и адекватно управление на средствата.  


При актуализацията на областната стратегия се препоръчва като приоритети да залегнат запазването на съществуващите предприятия и изграждането на индустриални зони, логистични центрове, транспортна и ВиК инфраструктура и депа за съхранение на отпадъци, развитие на екоземеделие и животновъдство, културно-исторически и алтернативен туризъм, развитие на човешкия капитал.


Очаква се разпределението на част от средствата по оперативните програми да се извършва на регионален принцип и приоритетно да се финансират обекти, планирани в стратегическите документи.


 


 


 


 

 

-----------------------------------------------------------------
100 лв БОНУС. Най-високи коефициенти Tempobet.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/4/11 19:10

    Абе другарко Таушанова какви под 10% безработица говориш. Ти на Марс ли живееш. Има ли семейство от Кърджали от което да няма поне един безработен или на запад. За какво намаление говориш, какви 5 лева. Слезте на земята или се преселете завинаги в Марс. За да си отдъхнем от вас.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/4/11 19:12

    Безработица под 10% глупости на търкалета,пълни некадърници от ГЕРБ

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/4/11 20:06

    Тази арогантност облечена във власт е най-големия бич за ГЕРБ в Кърджали. Госпожо Караянчева, не виждате ли или се правите че не виждате. Идват избори а вече се отвратихме от тази груба безпардонност.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6/4/11 00:40

    "...като приоритети да залегнат запазването на съществуващите предприятия..." - Нали щяхте да затваряте ОЦК , и пак да попитаме какво правим с 30 тона цианид на 250 метра от редакцията ви.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6/4/11 08:48

    AKO GERB SPRE IKONOMICHESKIQ TERORIZAM NA BYLGARSKITE BANKI I CHASTNITE SYDII IZPILNITELI S DVE RYCE SHTE GLASUVAM ZA TQH....ISKAME EVROPEJSKA BANKOVA SISTEMA....NE MOJE DA OTGOVARQSH ZA KREDIT IZTEGLEN ZA EDIN IMOT SYS VSICHKO KOETO PRETEJAVASH,OSHTE PO-VECHE CHE SAMATA BANKA E PRAVILA TAZI PAZARNA OCENKA...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен6/4/11 09:17

    Видяхме кой спечели благодарение на вас търга за новия парк, хляб ще има за димитровградчани и пр. нашите фирми и хора да го...Нали имаме приоритет, времето на Румен Димитров отново го върнахме нещо а...Да живее новия строй и ГЕРБ.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен6/4/11 20:32

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен6/4/11 20:58

    vie nemate predpriqtiq, vie nemate 4asten bisnes. vie imate samo darjavni luksozni nahalni brutalni marselivi slujiteli i edna jena tuka ni pokazvate vse s neiniq penioar , deto ve4e ni omrasna da go gledame. nema li edin maj tq da i kupi drugo penioar4e, am vse s tova da q gledame.aman de.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен6/4/11 21:28

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.