По повод публикацията "Събиращият подписи срещу Лунапарка - обвинен в психически тормоз" 

Познаваме от повече от 30 години Светла Сапунджиева и нейната майка Диманка Христова. Двете живеят на „смени" на седмия етаж. Светла беше детето на входа- години наред тя беше хранена от нас и приютявана почти във всеки апаратамент, докато майка й просто я нямаше, ангажирана с други занимания.
Светла е на 37 години. Но не е самотна майка-има си мъж, македонец и носи неговата фамилия. Има златен син, златна майка, пастрок, природен брат и други роднини. Работи в централата на 112, от която зависи съдбата на мнозина в екстремни ситуации.
Какъв е проблемът на Светла и майка й Диманка? Че „сме ги принуждавали" да си плащат парите за асансьора и консумативи.
От 2009 година влезе в сила ЗУЕС (бел.ред. Закон за управление на етажната собственост). Избрахме Управителен и Контролен съвет, приехме Правилник според този Закон. И както е нормално Общо събрание на входа взема Решения, които се подлагат на гласуване. Светла предложи за домоуправител Пейчо Пашов, а ние единодушно го избрахме. Затова си задаваме въпроса, защо сега Светла е недоволна, а тогава е предложила този „лош" човек?
И преди влизането в сила на Закона, и след това, по Общо Решение плащаме различни суми за асансьор и консумативи на човек, а не на домакинство. Защото смятаме, че е справедливо живеещите на високите етажи, да дават повече от тези на първия етаж.
Към днешна дата живеещите на първия етаж плащат по 1,20 лв месечно на член от семейство. На всеки следващ етаж сумата се покачва с 0,30 лв., като на последния т.е 7-ми е 3 лв. за един календарен месец.
Освен хора в активна възраст, в този вход живеят и вдовици, и съседи, които понякога дълго отсъстват от града. Но всички плащат гласуването от Общото събрание суми. БЕЗ СВЕТЛА! Защото, другаде, не било така.
Никой от нас не се оплаква. С изключение на Светла и майка й Диманка.
Ако двете наистина са проверили в други блокове, колко пари се събират и твърдят, че сумите са от 2 до 5 лева, за какво е спорът? Дали не е само конфликт на лична основа?
За по-малко от две години-от юли 2009 г., Светла дължи 95 лева за ремонти на общите части и 66 лева за консумативи, според Решението на Общото събрание на входа, както изисква Законът.
Многократно сме молили Светла да се издължи. Когато е в настроение, тя обещава да плати на следваща заплата. А когато не е, заплашва с връзки (придобити, според нея от местоработата й).
Откакто действа Законът, направихме много промени. С общи пари ремонтирахме предверието на входа, където се събираме по различни поводи. Подменихме дограмата на всички етажи, направихме си градинка за чудо и приказ.
Всички! Без Светла!
Въпреки, че в началото, тя плати няколко месечни суми, по-късно реши да спре плащанията. Според нас, под влияние на майка й Диманка. И макар да се опитвахме да запазим едни хигиенно чисти отношения със Светла, (а за това се искат две страни), тя , заедно с роднините си, започна една тиха необявена война срещу всички съседи. Но най-вече срещу домоуправителя Пейчо Пашов, който изпълнява нашите общи решения и не получава възнаграждение. И въпреки пропуските в Закона, търси отговори на различни въпроси, поставени от съседите. И понякога се опитва да се бори с вятърни мелници.
Тук е мястото да кажем, че "златната" майка Диманка живя в този апартамент до 2002 г. с предишното и сегашното си семейство. Когато Светла беше малка и ако стените можеха да говорят, на драгия читател щяха да му се изправят косите от семейни скандали, побои, груби нарушения на обществения морал, спокойствието и личния живот на съседите. Което можеше да бъде добър сценарий за латиносериал.
Но има съседи, свидетели на тези скандали и побои, които са простили, но нищо не са забравили. И тогава имаше проблем с плащания. Има и други неща, които можем да кажем за майката Диманка, която освен да занимава медии със себе си и дъщеря си, "правораздава", като съдебен заседател от квотата на най-демократичната партия след промените. Но няма да кажем нищо повече, защото всички познават Светла и майка й Диманка.
И сега семейната традиция на тормоз над съседите продължава. От техния апартамент хвърчат торбички с отпадъци, които после бабите на входа събират и изхвърлят в контейнерите. "Златното" й дете на 10 години, заедно със "златните си приятели", викат тропат, върлуват из входа и се разхождат с асансъора по всяко време на денонощието. "Златното" дете хвърля от 7 етаж пълни с вода торби, за да види дали ще улучи някой съсед. И когато му направим забележка , "златната" му уста изрича псувни .
Сега Светла влиза в блока, когато наоколо няма съседи, за да не й напомнят за онези 161 лв., които дължи от 2 години.
Тя вече не идва на събрания. Идва майка й, която сипе огън и жупел срещу бившите си съседи и ги заплашва със съд, включително и в Страсбург. Но това е реалност от междусъседски отношения в България. Господ здраве да има дава!!!
На 14 май направихме общо събрание и днес ще изпратим протокола от него на кмета на общината инж.Хасан Азис, с искане да се наложат санкции по чл.55 от Закона за управление на етажната собственост. Защото Светла не си плаща задълженията.
Вярваме, че в тази държава има закони и всеки трябва да ги спазва .
Искаме читавите хора в Кърджали да се обединят, да дадем шанс на добрите идеи, като подписката на живеещите край стадион "Дружба". И да опровергаем един известен чех – Константин Иречек, който казва – "Най-великият гений на българите е завистта. За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората за да се преследват един друг и да си развалят един другимо работата".
Според баба Мара на 5 етаж , "човек трябва да има срам от хората и страх от Господ". А дядо Вазов би допълнил – "Пази боже, сляпо да прогледа".


17.05.2011 / от живеещите в блок 8 , вход Б, на ул."Стадионска"

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

33 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/5/11 18:03

    abe tosi lunapark, znaete li kolko dobre 6te e da go ustanovite v svobodnite tereni mejdu kmetstvoto i policiata , da slojite peiki i da stane hubav plo6tad tam za uveselenie s hubava musika i igri ne samo vatre v sgradite , ami i otvan, ta da svetne radost v grada otvsqkade... hem i slujitelite ot darjavnite slujbi v po4ivkite da ima kade da si poigraqt s decata si ili s tesi na kolegite si...hem i s vas da si poigraqt na koli4kite, hem i kato idvat gosti na grada da pravqt oborot na mestnite targovci ot lunaparka... da se vdignat pe4albite im ...i .... danacite posle... s radost, igra i merak

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/5/11 18:08

    hora, koito ne jelaqt da izpalnqvat ob6tiq red v kolektivna sobstvenost, da si otivat...otnema im se sobstvenostta ili gi prinujdavate da se iznesat ottam... vsi4ki kato iskat da jiveqt v dobra harmonia i dobro sasedstvo s drugite hora, takiva gi izhvarlqt.normal v eu.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/5/11 18:11

    v jili6tni kivartali podobni 6umni zabavleniq sa nedopustimi - ama pred kmetstvoto i policiata nema nikoi da jivee i nema na kogo da pre4i - tama sa samo slujbi denem, hem ima i pe6ehodna zona

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/5/11 18:13

    snimaite s video kak hvar4at buklucite i pra6taite v neta kak barso reagirat policaite i drugite vi slujbi

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/5/11 18:15

    i za6to vse pri kmeta za vsi4ko otivate?
    nemate li sadii, policai, prokurori? ili gi imate samo za dekoracia na gradinkite - vmesto cvetq , dekorativni hrasti i darveta?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/5/11 19:07

    haide , smenete mqstoto na lunaparka... do kmetstvoto i policiata go slojete . te i bez drugo tam 4inovnicite ve4e kandisaha na edna i sa6ta sku4na musika ot gradskia 4asovnik. mislete malko 4ove6ki za tqh - pusnete im malko i na tqh hubava musika da slu6at i da rabotqt s merak :"sto patrona...", "kaji mi...laji me...", "vetrove", i po tehen repertoar puskaite...koito pora4va musikata , da pla6ta...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен17/5/11 19:37

    На проблема с асансьора има решение-слага се ключалка вместо копче на 1-ия етаж и в асансьора и който има ключ се "вози",който няма ходи пеша.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен17/5/11 19:58

    Подкрепям автора на статията.явно и тук проблема е като на всякъде-тези които не е.ават да плащат са с най-големи претенции, държание присъсщо на циганите но явно някои българи бързо се изучиха

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен17/5/11 21:49

    За събиране на парите за ремонти и консумативи има заповедно производство. Нека да се намеси адвокат и парите, заедно с хонорарите да започнат да се удържат от заплатата и от 600 лева в тел.112.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен17/5/11 22:48

    Ееееее, най-после стана ясно за какво става дума. Защо беше нужно бе Светле да се представяш за жертва и видите ли ти "самотната майка" трябвало да плащаш сметките на съседките си пенсионерки? Явно сега те плащат твоите сметки и то в продължение на години.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен17/5/11 22:48

    Абе Светле, я не се излагай и вземи да си платиш дължимите суми - те както става ясно не са чак тооолкова големи - щом за две години са 161 лв. и за ремонти иза консумативи. Сега чак ми светна на мен - кой в същност е тормозен в този случай - явно това са бабите-пенсионерки, които хем ти чистят боклуците хем ти плащат сметките!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен17/5/11 22:50

    ЗАСРАМИ СЕ БЕ СВЕТЛЕ!!!!! - НИКОЙ НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ПЛАЩА ТВОИТЕ СМЕТКИ - СЛЕД КАТО ИМАШ СИН - ЩЕ ПЛАЩАШ И ЗА НЕГО! ИЛИ ТИ ТРЯБВА НЯКОЙ КОЙТО ДА ПОЕМЕ ИЗДРЪЖКАТА ЗА НЕГО?

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен17/5/11 23:11

    Има и друго решение с подписи от входа нищо,че са собственици могат да ги преместят другаде.Имаше такъв случай наскоро и собствениците бяха преместени в друг блок.Тази Светла беше доста известна преди години в града,но не като миска.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен18/5/11 08:01

    Ееее Пейо аре спри да се изявяваш и като драскач из коментарите на сайтовете бе!Мислиш че не се сещаме че си ти ли. строил си там цялото домочадие плюс родата и айде давай да драскаме срещу това момиче.Ма ти на заплатата от 600 лв. ли и завиждаш или какво? Ми изнеси се ти от входа бе народът зад гърба ти говори не те понасят. Чувал ли си ги? Понеже аз живея в един от Просторите та често като минавам ги чувам.Как ще докажеш че хвърляла торби? Дума срещу дума ли? И как смееш да обиждаш и да се ровиш в личния живот на хората? Повтарям ЛИЧНИЯ! Кой си ти? За какъв си се взел? И впрочем кой ти написа писмото признай си защото ти нямаш толкова акъл да измислиш подобно нещо. Това момиче Светла ли е Метла ли е веднага да сезира де що има орган. От полицията до обществения посредник ако трябва не кмета ами зад кмета да иде. Иначе тоя ще я смачка. А той това и цели. Избива комплексите си за малоценност като се пъчи в гърдите че ръководи стадо баби и безропотен народ който само и само да си няма проблеми с него мълчи. Ако трябва съдете го!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен18/5/11 08:03

    Домоуправителят говори думи.Да снима касовата книга да я покаже публично за да видим кой какво е плащал и докога.Нека го докаже.Издава ли той няккакви документи или касови бележки или каквото и да е там срещу платената сума или остава просто на ръка всичко?

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен18/5/11 08:25

    "Пази боже,сляпо да прогледа" е от Алеко Константинов , а не от Вазов.Нека бъдем точни, когато цитираме.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен18/5/11 08:55

    тя да не си мисли, че като работи в 112 е кой знай какво, тя е просто една телефонистка

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен18/5/11 09:01

    А какво значи предишното и сегашното семейство? Мисля че майката има голям вече син от втория си брак което ще рече че е женена втори път поне от 15 години.Някакъв морален съд ли е това?Трябва де се отчитаме явно за браковете и личните си неща на този домоуправител.Пази боже ако Лиз Тейлър живееше във входа му. Сигурно щеше да я изкара парясница номер едно на града:))) Че то даже не е обидно то е смешно.А това за дядо Вазов направо ме накара да прихна от смях.Домоуправител трябва поне да е ходил на училище и да прави разлика между Вазов и Алеко.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен18/5/11 09:03

    От лекция на доц. д-р Момчил Баджаков, преподавател по "Теория на политиката" в департамента по Политически науки на НБУ:
    „Принципът на мнозинството е фундаментален принцип на всяка демокрация. Но той е толкова фундаментален, че при определени условия може да доведе демокрацията до нейната противоположност. Това означава не просто вземане на погрешни решения, но и завземане на властта на мнозинството от едно малцинство. Съответно принцип сам по себе си е недостатъчен, че той не винаги работи в полза на демокрацията. Още френският мислител и историк Дьо Токвил забелязва, че дори в САЩ в първата половина на 19 век, където по онова време съществува най-широка политическа демокрация, се достига до т.нар. "ДИКТАТУРА НА МНОЗИНСТВОТО”. Тя се изразява в абсолютизирането на волята на мнозинството, до извода, че мнозинството е винаги право и следователно останалите в малцинство граждани са по принцип "грешници", които следва едва ли не да се покаят. Нека припомня и че в древната атинска демокрация приложението на така разбрания принцип е довел до съдебното отравяне на Сократ, само защото мнението му не съвпадало с мнението на властващата посредственост, избрана от мнозинството атински граждани. Едно мнозинство е демократично само тогава, когато са защитени и гарантирани правата на малцинството. От друга страна властта на мнозинството, при съответни условия, може да се узурпира от човек или група хора до такава степен, че той или те директно да осъществяват власт от името на мнозинството като го лишават от възможността да влияе върху решенията им. На тях, на собствените им избраници.”

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен18/5/11 09:06

    внимавайте при такива ремонти на блоковете.наскоро и ние изживяхме нещо подобно.домоуправителя направи събрание,реши се за ремонт.самия той си избра позната фирма,която извърши само нещо оределено.гушна си парите.вероятно възстанови на домоуправителя сумата/личната му за ремонта/и изчезна без да извърши всички ремонти за които бе взето решение на общото събрание.
    внимавайте!!!!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен18/5/11 09:10

    Пък баба Мара е на 4 тия етаж.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен18/5/11 09:41

    НЯМА ДА КОМЕНТИРАМ ПОВЕДЕНИЕТО НА СВЕТЛА И МАЙКА Й.ВСЕ ПАК ТОВА СА ЛИЧНИ НЕЩА И НЕ ЗАСЯГАТ НИОГО ИЗВЪН СЕМЕМЙСТВОТО ИМ. А НА МАСТИТИЯ ДОМОУПРАВИТЕЛ ЩЕ КАЖА САМО ЕДНО-ПАШОВ, ОПИЧАЙ СИ АКЪЛА И ВНИМАВАЙ КАКВО ПРАВИШ.ПРЕСТАНИ ДА СЕ ИЗЖИВЯВАШ КАТО КОМУНИСТИЧЕСКИ ЛИДЕР СРЕД БАБИТЕ ОТ ВХОДА-ПРОСТО НЕ ВЪРВИШ. ВРЕМЕТО ТИ ОТДАВНА Е МИНАЛИ, АМА ТИ НЕ МОЖЕШ ДА ГО ПРЕГЛЪТНЕШ. КОЛКОТО ДО КОМЕНТАРИТЕ ТИ КОЛКО ПОЛУЧАВАЛА СВЕТЛА-АКО БЯХ НА НЕЙНО МЯСТО ЩЯХ ДА ТЕ ОСЪДЯ, КАКТО И РАБОТОДАТЕЛЯ Й. ЗАЩОТО СЕГА(А НЕ ПО ВРЕМЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ, ЗА КОЕТО ПАШОВ ТОЛКОВА МИЛЕЕЕ, ЗАЩОТО МОЖЕ БИ Е БИЛ НЯКОЙ...ИЛИ ПЪК НЕ)ТРУДОВОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ Е КОНФИДЕНЦИАЛНА ИНФОРМАЦИЯ И ВСЕКИ СЛУЖИТЕЛ Е ПОДПИСАЛ ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ. тАКА ЧЕ ИЗНАСЯНЕТО НА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЗАПЛАТАТА НА СВЕТЛА ИЛИ НА КОЙТО И ДА Е ДРУГ Е ПОДСЪДНО. КОЛКОТО ДО ПАШОВ-ЗА НЕГО СЕ ЗНАЕ МНОГО ОТ КЪРДЖАЛИЙЦИ-ГАФА С РЕКЛАМИТЕ И ЗАПАСНИТЕ ОФИЦЕРИ И Т.Н.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен18/5/11 10:10

    ako jili6nite vi blokove prili4at na bombardirani i sa tolkova potro6eni i otvan i otvatre...koi 6te gi popravi i s kakvo - samo s usmivki i drankane na dalgi prepirni i prikazki ne stava. iska barzi i re6itelni deistviq

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен18/5/11 10:40

    Пашов ти като работеше в МВР колко заплата взимаше? А сега работиш ли някъде? Колко заплата взимаш? Що пък не направим таксата за входа като процентно съотношение спрямо доходите на всеки отделен човек? Жена ти в МРВ ли е още? Тя колко заплата взима?ецата си как ги издържаш?Те колко плащат там където живеят? Домоуправителят им знае ли техните заплати? Ти с жена си никога ли не си се карал и никога ли не си имал скандали? Изобщо Пашов 21 век говори ли те нещо? А Пашов?

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен18/5/11 13:50

    Всички плащат еднакво, от първия до последния етаж. Какви са тези изгъзици. Това са ОБЩИ части, и издръжката е обща и по равно. При вашите условия първите етажи не трябва да плащат нищо, нито за чистене нито за асансьор нито за ремонт на покрив. Променете си решенията . Но тогава други ще са недоволни.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен18/5/11 14:15

    Ако и така активно коментирахте проблема с оцк до сега да са го решили. За клюки и прочие сте малейййй, ама за някакъв общоградски проблем сте се свили като какавиди. Дано един ден да еволюирате.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен18/5/11 14:36

    Пашов на тебе май всичко ти пречи!Защо не видиш
    твоето семейство ами се ровиш в другите.Като
    изневеряваше на жена си и имаше скандали!
    Ами и другите от входа те не са ли имали скандали.Вход който има тавански стаи и мазета
    плащат равни такси сигурно първите етажи летят
    до таванските си помещения.Имате ли фактури за
    всичко или са написани на компютър
    Вече изгонихте две семейства от входа и сега се
    саморазправяте със Светла.Целият град ви знае.
    ЗАСРАМЕТЕ СЕ!

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен18/5/11 15:07

    ДО ПИСАЛИЯ В 13,50 ЧАСА. - МНОГО СИ ПРАВ! И ТОВА Е ТОЧНО ТАКА - ЗА РЕМОНТИ СЕ СЪБИРАТ ПО РАВНО ОТ ВСИЧКИ АПАРТАМЕНТИ И СУМАТА Е В РАЗМЕР НА 5 ЛВ. МЕСЕЧНО. ТУК СТАВА ДУМА ЗА КОНСУМАТИВНИ РАЗХОДИ -ТЕ ОБАЧЕ СА РАЗЛИЧНИ - СПОРЕД ТОВА КОЙ КАКЪВ ДЯЛ ИМА ПРИ ТЯХНОТО ФОРМИРАНЕ. НЕ ПОЛЗВАШ АСАНСЬОР, ПЛАЩАШ ПО-МАЛКО, ПОЛЗВАШ - ПЛАЩАШ ПОВЕЧЕ. ТАКА Е СПРАВЕДЛИВО!

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен18/5/11 17:11

    Pa6ov ,Pa6ov lo6o e ve4e da niama6 vlast!!!Bravo!!!tazi li4na harakteristika na Svetla si q pisal sigurno o6e po komunisti4esko vreme.zaradi takiva mi6ki kato teb strada naroda sega!a tvoite sasedi da se zamisliat dali i za tiah niama6 ne6o v arhiva!!!

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен18/5/11 19:00

    Тази госпожа ако е толкова безотговорна и несериозна и към работата си мисля,че мястото й изобщо не е на 112.Нека работодателя й да се замисли и то добре!!!Що се отнася до заплатите те бяха публикувани още като се набираха кадри така,че не са били тайна.Вече ако не дай Боже се наложи да звъня на 112,ще се замисля дали да не звъня на право на другите 150,160 или 168-на тях май по може да се разчита!

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен18/5/11 20:17

    а бе колещи и бесещи,оставете жената на мира,нейният проблем няма нищо общо с работата която извършва.Нека дойде някой пък в моята работа да ми се меси от воле го давам на съд.Пашов тебе само съдът ще те оправи мой човек.Толкова си жалък че искаш подкрепата на съседите за такъв нищожен случай.Госпожо Светла дайте го на съд бе кво го търпите.Оставка господин директореееееееее

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен18/5/11 20:22

    ей тва работещите в 112 нямат ли право на личен живот и на собствено мнение,или ти си някой кандидатствал неодобрен. Е то не може всички да са там,тежко им ако трябва да спасяват хора като теб.

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен19/5/11 01:12

    ey pasov ste ti izyam usite da znaes

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.