Община Момчилград стартира проект за укрепване на южното дере. Във вторник ще се състои встъпителна пресконференция по „Брегоукрепване и възстановяване на пропускната способност на Южно дере при І–ва промишлена зона гр. Момчилград (І –ви етап)L = 200 м от км 0+137,92 до км 0+337,92", който е на стойност 1, 007 млн. лева. Той се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013 г.", с подкрепата на Европейския фонд за регионално развитие. Размерът на безвъзмездната финансова помощ представлява близо 956 хиляди лева. Собственият принос на общината е 5 на сто-50 351 лева.
Община Момчилград подготви проектното предложение, тъй като речното корито на Южно дере е деформирано и в лошо състояние. Бетоновите стени, дигите и дънните прагове на места са разрушени и при силни валежи водите заливат околните площи.
Изграждането и укрепването на съоръжението ще предотврати наводнения, ще развие общинската инфраструктура, ще намали до минимум риска за здравето на хората и ще подобри околната среда. Проектът е одобрен по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG 161РО001/4.1-04/2010 „Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в 178 малки общини".
Той ще бъде изпълнен за 12 месеца. Договорът беше подписан на 1 юни т.г.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.