Спасителят Христо Кънчев, на 20 години, от Ловеч:
 „Чух сервитьорката да вика: "Ицо, давят се." Хукнах от кухнята към склада, в който държим стари стирки и метли. Грабнах ги, защото знам, че удавник с голи ръце не се спасява. Взех и няколко празни туби от минерална вода вместо шамандури.
Когато отидох до мястото, двете момичета бяха увиснали безпомощно на скалите. Третото вече беше по-навътре в морето. Тъкмо стигнах до момичетата, и морето ги дръпна отново.
Имаше огромни вълни. Хвърлих няколко дръжки от метли. Момичетата отново успяха да се хванат за скалата. Тогава се протегнах и хванах едната за косата. Държах я така няколко секунди, преди да я измъкна.
Тя беше в шок, плачеше и пищеше за приятелките си. Издърпах я на безопасно място и се върнах за другата. Тя на 2 пъти се изпускаше от скалата, защото, като се отдръпне вълната, под краката й оставаше пропаст. Момичето успя да се хване и започнах да я дърпам. Като се приближи достатъчно, ме хвана за крака. Извадих и нея. Беше ужасно, страшно, но гледах да окуража момичетата, да съберат сили.
Преди да се удави, момичето, което беше по-навътре в морето, също успя да се хване за дръжката на една от метлите, но после я изпусна. Всички очаквахме бреговата охрана. Когато катерът на Гранична полиция пристигна, момичето вече се беше обърнало по корем и се носеше по вълните на 30-40 м навътре от брега."
Едно въже, само едно дълго въже ако се беше намерило, момичето нямаше да се удави.
Щяхме да я издърпаме. Докато вадех приятелките й, непрекъснато виках: "Намерете ми въже, намерете." Моят колега преобърна целия склад, но ние сме заведение, не намери въже. Тук има толкова рибари, морски хора, никой не донесе въже. А докато дойде бреговата охрана, момичето се удави.
Имаше много зяпачи на скалите, никой не помогна, освен един непознат мъж с вишнева риза. Той се осмели да слезе надолу до скалите и ми подал ръка, когато вадех момичетата.
Само този човек ми помогна. По едно време дойде един плувец по бански, позамисли се дали да скочи, но като видя огромните вълни и силата им, се отказа.
Цяла нощ не съм спал от този кошмар. Едва тогава се замислих какво можеше да стане. На няколко пъти за малко да ме завлече и мен вълната. На това място скалите са много коварни, защото имат един специфичен черен мъх. Намокри ли се, става като пързалка. Момичетата са се озовали върху шейна. Въпреки 4-метровите вълни девойките слезли до най-отдалечените скали, за да направят по-ефектни снимки".

Директорката на Езиковата гимназия в Кърджали Йорданка Чавдарова:
"77 ученици от две кърджалийски училища бяха на лагер в почивната база в Приморско. Решихме да посетим Созопол, след като 2 дни морето бе бурно и не ставаше за къпане. До 14,30 ч разгледахме църквата "Св.св. Кирил и Методий", където са мощите на св. Йоан Кръстител. След това групата от 37 деца, които бяха дошли в Созопол, се раздели. Една част отидоха в Историческия музей, а друга - да пазаруват сувенири. Определихме сборен пункт в 17 ч след инструктаж.
Малко преди 16 часа една от възпитаничките подаде зловещото съобщение: "На края на полуострова сме, 3 момичета паднаха в морето". Тръгнахме веднага. Морето бе като пералня.
Едно от момичетата - Радослава, бе с одрани ръце, а другото - с рани по краката. Сервитьор в съседно заведение успял да спаси двете бедстващи, но не и Едит.
Зловещата ирония бе, че предприехме екскурзията именно да опазим лагеруващите от бурното море в Приморско. Целта ни бе безопасността, а то…
Определено чувстваме вина за станалото. Прибрахме се в лагера и решихме да го прекратим предсрочно 2 дни.
На следващата сутрин имахме среща с бащата на Едит - д-р Николай Симеонов."Каза ни: "Вие нямате вина".
Едит беше красиво, жизнерадостно дете, умна и амбициозна.

Шефът на ОД на МВР в Бургас Милен Димитров
„Това е един трагичен инцидент, причинен заради неправилно преценена ситуация от страна на момичетата. Полицията е направила възможното, което може да се предприеме в подобен случай.
Полицаите са действали адекватно и няма нужда да се оправдаваме заради изказани мнения на случайни граждани".
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

45 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/9/11 10:12

    директорката трябва да си подаде оставката тя е най голямата виновница тя за да печели пари ида почива безплатно е организирала екскурзията моля най после прокурорите в българия да си свършат работата

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/9/11 10:19

    бащата на момичето е в шок затова все още не осъзнава какво се е случили затова казва че директорката нямала вина той ше се съвземе след време и ще потърси отговорност от учителите или така наречените убийци на неговата дъщеря

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/9/11 10:38

    И аз като майка на 2 деца учили в гимназията,смятам,че Чавдарова трябва да подаде оставка.Тя е тази,която организира/разбирай взима комисионни и летува безплатно/от години,така че трябва да си понесе последствията!Крайно време е!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/9/11 10:43

    Аз също отдавам коментарите на бащата като неадекватни.Ще му трябва време за да разбере какво се е случило. В момента той не е на себе си.Но дори и да остане на същото мнение, прокуратурата трябва да си свърши работата, ако има държава.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/9/11 10:43

    Двамата анонимни горе да не бързат да съдят когото и да било за да не ги съдят и тях някой ден. Никой, абсолютно никой не е застрахован от нещастен случай като този. Учителите и директорите като организират подобни екскурзии едва ли го правят за да калкулират печалби някакви, да не говорим, че са достатъчно възрастни за да преценят отговорността, която поемат. Ама щом нещо се случи по време на летуване или в училище непременно обвиняваме учителите-къде били, защо не са си отваряли очите на четири и т.н. Ами децата да не са на по2 или 3 години бе уважаеми пишещи горе. Нима не могат сами да преценят къде,какво, кога? На 15 години изглежда в тази държава само циганите са готови за живота - раждат деца, женят се, вършат разни злини...Тях пък ги обвиняват, че това се случва защото не искат да се интегрират и не ходят на училище. Нашите деца посещават учебни заведения и като се случи беля - давайте да разпънем на кръст даскалите. Ами къде са родителите, бе? Насила ли тези деца са заведени на летуване? Трябва ли децата някой непрекъснато да ги пази? Като саксийни цветя ли трябва да се грижим за тях? Жалко за това хубаво дете, мир на праха й, но не приемам и обвиненията срещу учителите и директорите по този начин. Ако трябва да ги забранят тези пътувания и децата да обикалят с родителите си докато се заженят за да могат да бъдат предпазени от нещастия. Айде със здраве на всички които пишат без да мислят!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/9/11 10:47

    Стига с тази злоба, хора, опомнете се....
    Не използвайте тази трагедия за да разчиствате лични сметки!
    Йорданка Чавдарова, директорката на ГПЧЕ е изключителен професионалист и администратор.

    ОтговорИзтриване
  7. пенсионер, бивш учител1/9/11 10:53

    За пореден път се убеждавам, че учителското съсловия в този град е болно, много болно.
    Случилото се отприщи таени страсти, злоба и завист.... повръща ми се от вас колеги

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен1/9/11 11:00

    На 15 години човек трябва да е научен да се пази сам, да преценява обстановката.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен1/9/11 11:07

    Аз като майка на едно дете завършило гимназията мисля, че Чавдарова е професионалист и се справя успешно с ръководството на училището. Стига вече с тия глупости за комисионни, ще рече човек че организаторите на екскурзии са останали под пари.Отговорността им е много по-голяма и стресова от да речем, стотината лева които я някой е взел, я не.Винаги съм пускала детето си на летувания, пътувания и т.н. първо защото с малката сума, която се плаща при организирани групи ние като родители не можем да си заведем децана никъде. Второ, децата трябва да се научат да се грижат за себе си когато не сме наблизо. Трето, За тях винаги е по-хубаво времето, прекарано със съученици и приятели, отколкото с родителите. Ами който го е страх от мечки, да не ходи в гората...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен1/9/11 11:16

    Предстоят номинациите за Почетен гражданин на Кърджали. Предлагам на Чавдарова да напише предложението на учителския колектив и да предложи за званието спасителя на другите две момичета Христо Кънчев от Ловеч. Той е истински герой и не бива да бъде забравен никога.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен1/9/11 12:41

    bravo na tova momche zaslujava goliama nagrada ako znam v koy restorant raboti dogodina na liatnata vakansia shte ida i shte go pozdravia i pocherpia lichno

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен1/9/11 12:44

    Премахването на казармата тепърва ще дава лоши резултати. Мъжете се изнежиха повече от жените дори, интересуват се само от визията си, модни дрешки и къде да ги демонстрират. Истинските мъже вече се броят на пръсти.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен1/9/11 12:54

    Дълбок поклон пред това момче от Ловеч!Приятелче,бъди жив и здрав и много,много щастлив!!! Ти си истински герой! А по една случайност си от града на най-якия отбор Литекс /Ловеч/ Пожелавам ти успех и дано по скоро преудолееш стреса който си получил по време на подвига който извърши! /Един българин от Кърджали/

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен1/9/11 13:06

    Виновни са най-вече учителите, престанете да ги защитавате! Те са тези, в чиито ръце поверяваме децата си по време на екскурзии и разчитаме, че ще ги пазят дори повече от нас, защото моят син когато аз го посъветвам нещо относно дисциплина, внимание и т.н. казва: "...да, мамо, ама Госпожата каза така..."
    Направете си тогава извода скъпи ми учители, вие сте огледалото на децата ни, защото повече време те прекарват в училище с вас , а не в къщи при родителите си...
    Ами ако Едит беше отишла до скалите сама след колко време щяха да разберат за трагедията учителите, навярно улисани в сладки приказки по това време?
    Чавдарова трябва да си понесе всички последствия относно смъртта на това оставено без надзор на съвсем чуждо място невинно дете.!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен1/9/11 14:01

    На по-горните. Не пишете простотии и не защитавайте учителите. Щом организират групи, било за почивка или екскурзия те поемат отговорност и трябва да я насят. Носят я и според закона. Тези деца са на 15 години и са непълнолетни. Те не носят отговорност за техните действия, а такава носят техните родители - в случая попечители. Така, че прокуратурата би следвало да се самосезира, ако друг не е направил това. Защото, ако това днес не се е случило с Вашето дете не сте застраховани. И нека всеки си понесе отговорността, без значение в момента какво казва бащата на детето.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен1/9/11 14:12

    Първата и най-голяма отговорност е на родителите щом пускат децата си с учителите. Питам аз като ги пускат на дискотеки ако не дай си боже стане беля като тази в София снощи-15-годишна паднала от тераса в НДК пияна, кой ще е виновен? Защото особено петък и събота дискотеките са пълни най-вече с непълнолетни, ама родителите не ги е еня много-много. Сега понеже били с учители дайте да ги разпънем на кръст в центъра на Кърджали защото те носели отговорност за децата, които все пак са на цели 15 години и не са преценили риска на онези скали. Ако учител ги беше завел на скалата - да, търсете им отговорност, но в случая...Аз мисля, че е по-важно да се предприемат адекватни мерки такива нещастия да не се случват в бъдеще, отколкото да се искат оставки и наказания за ръководителите на учениците.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен1/9/11 14:22

    Като са на 15 години и според Вас са толкова големи, защо са НЕПЪЛНОЛЕТНИ?!!!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен1/9/11 14:54

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен1/9/11 15:01

    Към 14:12. Чавдарова трябва да си подаде оставката. Ако беше им забранила, нямаше да се случи такова нещо. Те били на 15 години! И какво от това? Просто учителите ги боли онази работа за чуждите деца. И Владева тръгнала да защитава тази директорка. Трябва да си подаде оставката, но мисля, че това е за достойни хора. Не за нея.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен1/9/11 15:15

    Към 15.01 Кое да им забрани Чавдарова, че не става ясно!? Нима децата са й казали - отиваме на скалите да си правим снимки за фейсбука!? Каквото е трябвало в този момент съм убедена, че Чавдарова и ръководители са направили-инструктаж е проведен. Това че не всичко може да бъде предвидено е друг въпрос. Нима при положение, че пътуването до Созопол е било именно заради високите вълни и децата не можело да влизат в морето на нея й е минало през ум, че децата ще отидат някъде на опасно място за екстремни изживявания? Аре стига простотии. На тази възраст и родители и учители провеждат един и същи инструктаж, ако ти имаш деца го знаеш, а ако ли не - ще се научиш. Никой обаче не може да предвиди някоя неразумна постъпка на дете. Пък дори и да се беше сетила и им беше забранила, тогава стой та гледа колко повече деца щяха да направят именно това което са им казали да не правят.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен1/9/11 15:28

    Чавдарова ти ли си? Ако тези родители хванат един добър адвокат, ще ви разнищят. Не е било правилно да са без надзор децата. И понеже не можете да направите нищо по въпроса с дисциплината на им, ще ги погребвате на 15 години. Нека сме наясно. И това вече е факт. Няма ли го детето? Няма го. Каквото и да ми говорите от тук насетне, са празни приказки, купешки. Аде делегация! Лично моето мнение е това трябва да има строго разследване и да се накажат виновните, не проформа, а доста сурово. Учители!!! Не ви е срам, и да защитавате тези авантаджийки, сигурно са били и с внуци и синове и дъщери на лагера. Нали е безплатен за тях? Що трябва да се изпуска? Другите деца кучета да ги ядат.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен1/9/11 15:38

    Вече да си учител не е призвание, а просто майтап. Няма до оня учител, който наистина ще те научи, какво и как да го направиш, ако нещо се случи. Учителя искаше да научи ученика на нещо, сега просто всички са занаятчии. Децата нямат интерес да ходят на училище, защото няма кой да ги накара да им е интересно. Така даскала изгражда своя несериозен образ пред учениците. Каква тежест има един учител пред един 15 годишен ученик?
    ЦИТАТ:
    "Пък дори и да се беше сетила и им беше забранила, тогава стой та гледа колко повече деца щяха да направят именно това което са им казали да не правят."
    КАКВО ВИ ГОВОРИ ТОВА?
    Учителя не го вдига пред ученика, защото е смешен в очите му. Няма респект, няма ниво. Това е плод на усилени 20 години упадък на държавата.. Даскала е с 400 лв. заплата, и казва "За толкова пари, толкова от мен. Каквото ще да става" И става, ровим ги в черната земя на 15 годиниииии. Факт!
    Директорката трябва да си понесе отговорността, трябва най-малко да напусне. Надяван се да е достоен човек. А в съда останалото.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен1/9/11 15:40

    Не, не е Чавдарова. Родител съм на дете завършило при нея Езиковата. Нямам никакви забележки и тогава децата ходеха на море и екскурзии. Я поискаъйте справка от Чавдарова откакто тя е директор на училището колко такива пътувания са проведени и колко инцидента са се случили и тогава говорете. Сега изказванията ги приемам просто като злобни защото по принцип българите не обичаме успелите хора. Чавдарова е доказвала многократно професионализма си, така че...Факт е, че едно дете си отиде, но това не означава непременно, че човек е виновен за тази загуба. Има непреценени обстоятелства, които самите деца не са преценили. Не трябвало да са без надзор децата...Вие вашето дете непрекъснато под око ли го държите, бе? Като тръгне по магазините с приятелки вие влачите ли се с тях? Като отиде да пие кафе някъде и вие ли сте там? Аре, делегация, както вие казвате. За това, че не си възпитаваме децата както трябва сме си виновни единствено ние!

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен1/9/11 15:41

    Към 15:15 гледай внимателно тези рожби на комунистическото обучение.

    http://www.youtube.com/watch?v=48PpDKCy0Xw&feature=player_embedded

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен1/9/11 15:44

    Ясно, чавдарова си. Пиша чавдарова с малко "ч" защото тя за мен вече е бита карта, безотговорен човек. Няма да занимаваме хората с нас. Дано Бог да пази децата ни, а не такива бездарни, самозабравили се ментори и васали на училища.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен1/9/11 15:56

    Не, не е Чавдарова. Ама вие дето си мислите, че е тя май нямате много акъл. Как си я представяте да седи пред компютъра и да пише, когато й се пече яйце на задн.ка!? Вие тази жена май я имате за някакво супер чудовище! Казах и по горе-аз родител на дете завършило същото училище!!! И помнете друго - ако човек сам не се пази, Бог няма да го опази!!!!!

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен1/9/11 15:56

    всички които пишете сте много гадни не сте били там незнаете

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен1/9/11 15:58

    всички които пишете сте много гадни не сте били там незнаете

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен1/9/11 16:05

    Епа,светни ни де щом си бил или била там

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен1/9/11 16:10

    Значи, най-малко си учителка. 300% личи.

    ЦИТАТ:
    "Ама вие дето си мислите, че е тя май нямате много акъл."

    Само една мъчителка със 13-15 години стаж в училище /мъчилище/ може да използУва такива срамни словоизлияния от българския език. За това децата ни ви се смеят в лицата. Голям го вадиш како ама мек. Беги леги някъде се скрий.


    P.S.
    Не ме ли познахте? Пише ви Иванчо, толкова много вицове има за мен с вас даскалите. А не разбраха, че съм ваше твoрение.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен1/9/11 16:11

    К'во да ни святка? Ще напише за некадърните даскали, и за ченгетата дето си запалили по цигара и гледали как си отива детето. Мръсници долни.

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен1/9/11 16:19

    16.10!

    Ще ти го напиша по друг начин, явно възпитаното ми отношение към теб е срамно. Кух си като коркова тапа, нито съм учителка, нито имам нещо общо със системата. Децата ви се смеят повече на родителите си, отколкото на даскалите, но си живей в твоя илюзорен свят, ако така ти е по-удобно. И не се прави на софийски дришльо, защото личи на 300 %, че си нашенски кюллия!!!

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен1/9/11 17:15

    моля прокуротурата да не мълчи а да изпълни задилженията си незабавно да почне да разследва случая и виновните да си понесат отговорността.Виновниците са ясни -организаторите на мероприятието учителите придружаващи децата на морето и най много директорката тясама трябва да си даде оставката си ако има капчица морал

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен1/9/11 17:18

    В цялата тази трагична история има вина не само уважаемата г-жа Чавдарова, а и другите учители, които са били там!Общо колко са били? 5 а можеби и повече!? Те неможаха ли да се разделят, така че във всяка отдела групичка от ученици да има поне и по 1 учител?Толкова ли много акъл се иска за да се направи това!? Най-малкото наказание, което заслужават всички /учителите + директорката/ е да се махнат от Езиковата гимназия!

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен1/9/11 19:12

    Защо в "Хелиос" където са били на лагер децата охранителният режим към русначетата е завишен и за тях всичко се прави както трябва и на ниво,а за българските лагеруващи деца режима е "пълна анархия".Не носят ли и те наква отговорност наравно с учителите,служителите и полицаите имащи отношение към случая.Или е важно едните да вземат парите,другите да почиват безплатно а третите просто да си вземат заплатите.

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен1/9/11 22:20

    Аз мисля, че трябва да си ходи ръководителя на лагера. След което прокуратурата да се заеме и да накаже всички виновни по силата на закона, който надявам се е еднакъв за всички. Ако е Чавдарова виновна, нека като един достоен човек си подаде оставката и да се започне разследване за изясняване на обстоятелствата, допринесли за гибелта на това наше младо дете. Срамно ще е за нея, ако наистина не напусне поста си. С това поне за сега доказва, че не е достойна за какъвто и да е пост в системата на образованието.

    ОтговорИзтриване
  37. Анонимен1/9/11 22:29

    КЪМ РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ЛАГЕРА:

    Вижте очите на това дете, добре ги вижте! Винаги ще ви преследват. Справедлив съд!

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен2/9/11 10:17

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен2/9/11 16:09

    Това е мой коментар:
    "Аз също отдавам коментарите на бащата като неадекватни.Ще му трябва време за да разбере какво се е случило. В момента той не е на себе си.Но дори и да остане на същото мнение, прокуратурата трябва да си свърши работата, ако има държава".
    И сега въпроса ми е към 10:43 от 01.09.2011г.

    г-не или г-жо, когато ние си изпращаме децата на екскурзия, разчитаме и вярваме на учителя/ръководителя. Ако Вие когато си пуснете децата на екскурзия или лагер РАЗЧИТАТЕ НА СЛУЧАЙНОСТТА ДА СЕ ВЪРНАТ ДЕЦАТА ВИ ЖИВИ И ЗДРАВИ, ТЕЖКО ВИ! ВСЕ ПАК ТЕЗИ ДЕЦА НЕ СА ТРЪГНАЛИ ОТ КЪРДЖАЛИ САМИ НА МОРЕ ЗА ДА НЯМА ВИНОВНИ?

    ОтговорИзтриване
  40. Анонимен3/9/11 09:38

    Щом децата са се разделили на групи за период от време повече от 2-3 часа,обезателно с тях е трябвало да има учител или друг по-възрастен човек.Созопол е известен курорт,посещава се от какви ли не хора и извратени типове, и е трябвало да се предполага,че на сами момиченца може да им се случат какви ли не неприятни неща....И този който носи пряка отгворност може би щеше да бъде по-активен в търсене на начин да се спаси Едит!

    ОтговорИзтриване
  41. Анонимен3/9/11 16:56

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  42. Анонимен3/9/11 19:00

    Много ми е интересно какво е имал впредвид шефът на полицията в Бургас с думите-"Полицаите са действали адекватно...".На този човек(дълбок поклон пред него),който е спасявал момичетата никой не му е помогнал(освен един човек с вишнева риза по неговите думи),а полицейският шеф говори, че подопечните му мухлъовци били действали адекватно!Срам,голям срам,господин охранен полицейски началнико!Ясно е,че вълните са били доста големи и че и полицайте като всички нормални хора ги е било страх да влязат в морето,но поне можеха да помогнат на човека,да намерят някакво въже или нещо друго,с което да бъдат поне малко от полза на борещото се за живота си дете!Действали били адекватно!Боже Господи,ти поне пази нашите деца!

    ОтговорИзтриване
  43. Анонимен5/9/11 18:12

    Като чета какво е казал началник Милен Димитров за действията на полицаите, разбирам защо по разните форуми му викат Корумпето.

    ОтговорИзтриване
  44. Анонимен6/9/11 15:53

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  45. Сега, много дрънкате ама напразно! Опитайте се да разграничите двете понятия вина и отговорност. Те вървят заедно понякога, но никога не означават едно и също. Излишно е да се хапете и да се плюете, резултат няма да има никакъв. И децата и учителите в случая имат вина. Но за всичко което се е случило отговорност носят разбира се учителите (възпитателите), на тях това им е работата в случая на лагера, не са там на почивка. Броят на учителите трябва да е събразен и с броя на децата за които ще отговарят... нали? И очите им трябва да са на четири... нали? Били ли са достатъчно възрастните които да наглеждат децата или някой е блял някъде? Видял ли ги е някой какво правят или не? Ако ги е видял защо не ги е спрял? Ако не ги е видял, защо по дяволите не ги е видял? Значи нещо в организацията е сбъркано! Не са били достатъчно на брой възпитателите или не са били достатъно отговорни? ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЧАИ от училището НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ПОНЕСЕ ОТГОВОРНОСТТА за този инцидент и причините трябва да се разследват внимателно за да не се допускат в бъдеще такива организационни дефицити. Да, случват се инциденти, но не може да се оправдаваме така! Зад всеки инцидент стои някакво недоглеждане или подценяване на обстоятелства и ситуации. Казано иначе ОРГАНИЗАЦИОНЕН ДЕФИЦИТ! Омръзна ми в тази наша държава всеки да бяга от отговорност!
    Питам се още... по такива места по крайбрежието където е възможно да се случи нещо такова защо няма нито едно въже и нито един спасителен пояс! Може всяка сграда да е бъкана със средства за защита от пожар и сигнализации, но никъде по крайбрежието няма средства за адекватна реакция в подобни случаи! Какъв би бил проблема за една община или държавата да осигури в близост помощни средства и сигнализация за опасност? Или просто трябва да приемем факта, че живеем в България? Навсякъде безхаберие и липса на мисъл!
    Някой по-горе спомена за ефекта от липсата на казармата... да има нещо такова. Едно време в училище имаше и НВО. Не знам сега какво има в училищата, но нещо такова задължително трябва да влезе в училище в адекватен за съвремието си вариант... нещо като бой скаутите в щатите, където младите да могат да се обучават за справяне и оцеляване в природата извън обичайната природа на нощните заведения и градския живот!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.