10-килограмов сач за Бойко Борисов изработи 22-годишен майстор в кърджалийското село Воловарци,съобщава Plovdiv24. Керамичният съд е бил поръчан на занаятчията за подарък на премиера и съвсем скоро ще поеме към дома му.
Подобни поръчки за сачове с нестандартни размери не са рядкост за Ислям Али. Той е единственият майстор в Южна България, който може да изработи керамични съдове с форма, различна от кръглата.
Ислям спазва вековните традиции и не използва никаква техника. За разлика от пресованите сачове ръчно изработените са по-дълбоки, а стените им са завити навътре. Много по-здрави са и дори може да се използват за готвене на газов котлон.
"Правя всичко с ръцете си и спазвам традициите на старите майстори", твърди младият мъж. Той е шесто поколение майстор в рода си, който се занимава с избработка на сачове от поне 200 години.
"Тайните ги откраднах от дядо си Харун. За да си добър майстор, трябва не да ти дадат занаята, а сам да го откраднеш", казва Ислям.
Той направил първия си сач още 15-годишен. Завършил е строителния техникум в Кърджали, но добитата там професия не го влече. "Керамиката ме тегли, обичам да си играя с калта като децата", казва Ислям. Въпреки че спазва традиционната технология, младият майстор не изработва само стандартните кръгли съдове.
Хит тази есен са елипсовидните сачове, в които се приготвят цели риби, най-често шаран. Размерите също са най-разнообразни.
"Имал съм поръчки и за сачове с диаметър от 50 сантиметра до 1 метър", казва майсторът. Той не знае за какво се използват толкова големи съдове и допуска, че вероятно се поръчват от търговци и заведения за реклама.
"Мога да направя до 1000 сача за месец, стига да има мющерии", твърди младият мъж. Не се оплаква от липса на работа. Дори признава, че няма време да се занимава с пласирането на продукцията. "Продавам на клиенти, които идват на място, и имам само един дистрибутор. Знам, че моя стока се продава в Сърбия и Македония", казва Ислям.
"Внукът ми стана отличен майстор, идва му от сърце", хвали го 86-годишният бай Харун. Той е практикувал занаята 60 години. Продавал е направените от него сачове в цяла България.
"Първо карахме стоката с магарета в Асеновград, Пловдив и Карлово. После вземахме железницата и стигахме чак до София. Слава на Аллах, добре поменувахме. Със сачовете храних семейството си, изучих децата и каменна къща направих", разказва старецът.
"За изработката на сачове по старата технология наистина се изисква сила и издръжливост", признава Ислям. Усилия се изискват още за ваденето на хумата и глината, които са двата основни компонента на сачовете.
"Двата вида пръст се смесват в точни пропорции, които всеки майстор определя сам", казва майсторът. Според него омесването става най-добре с крака.
"Пробвах да меся с машина, но така сачовете не стават достатъчно качествени", твърди Ислям.
Той слага върху гладка повърхност безформена топка хума и глина. За броени минути тя се превръща в грубо подобие на сач. Оставя се да му се дръпне водата, после се дооформя и се чака да се изсуши.
Следващият етап е с грубото отнемане на ненужното от сача. Ислям поставя съда между краката си и сръчно започва да стърже с голям нож. Идва ред на финото оформяне с парче шкурка, при което се събира падналият прах. Той се пресява и смесва с вода, за да се получи каша. Тя е необходима за полиране на изделието.
В кашата се поставя парче плат, с което съдът се минава многократно. Гланцирането е поверено на майката на Ислям Емине. Тя обяснява, че първо трябва да се запълнят малките неравности, а след това да се заглади цялата повърхност. После сачовете отново отиват в ръцете на Ислям. Той довършва полирането с гладък камък, който движи бързо по повърхността.
"Не знам откъде е камъкът, аз го имам от дядо, а той от неговия дядо. Затова ми е много скъп. Казват, че такива камъни се намирали много рядко", твърди младият майстор.
Последната операция в обработката на керамичните съдове е изпичането им. То става в специален улей, в който предварително се слагат дъбови клони.
Сачовете се нареждат с отвора надолу. Дървата се палят и се оставят да изгорят напълно. "От пламъка съдовете първо почерняват, но след това жарта ги изчиства", обяснява Ислям.
"Сачовете на батко ми са с гаранция 50 години, ако се ползват както трябва", казва 18-годишната сестра на майстора Етем. Според нея всяка домакиня трябва да "закали" керамичния съд с олио, преди да го измие и да го използва.
"Ако сачът не е поел достатъчно мазнина и се намокри, започва да се рони заради хумата", обяснява момичето. " Няма значение какво ще приготвиш на сача - дали катми, зеленчук или месо, винаги става вкусно", твърди Етем.
Тя обаче признава, че слабост й е приготвянето на ястия в подница. Това е сач с керамичен капак, наричан връшник. "Продуктите се слагат в сача, а върху него се поставя капакът, чиито краища са намазани с тесто. Подницата се заравя с жар и гореща пепел и се оставя между 2 и 6 часа в зависимост от това какво има вътре. Ястията стават невероятни", казва Етем. Агнешко в подница било любимото ядене на младия майстор. Иначе нямал особени претенции към храната, стига да е приготвена в негови съдове.



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/11/11 12:53

    Eline saglik usta

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/11/11 16:13

    iste emegini tastan çikaran insan buna denirkeske boyleleri daha çok olsa ne mutlu bilgine,gonlune ve ellerine saglik kardes basarilar.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/11/11 19:16

    хеййййй - хейййййййй майсторе ,майсторе....хейййййййй- хеййййййй златни ти ръце.....

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/11/11 20:15

    майко мила жив да не бях! това момче незнае каде се намира не знае БГ азбуката неможе да говори на Българси език дори незнае защо живее а излезнал тук шоу да прави еййй Ислямчоо много си прост брато много парво се направи една профилактика на външният си вид и махни пикучна миризма който се усеща от 10 метра и наистина иди научи бг и малко общо знание като основните Физика География и много ама много социялизъм и тогава идвай тоест след 50 години.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/11/11 21:55

    До горния анонимен
    Човек ти да не си конкурент на този младеж, кой те е ядосал така? Или си поредния фашист съдещ хората по имената им?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/11/11 08:57

    Aferin usta, ekmeğini taştan çıkartabiliyorsan ne mutlu sana bu memlekette kafası çalışana ekmek var.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/11/11 09:45

    До 20:15
    Лицето ,който се прави на умен.Ти на майстор Ислям казваш, че е неграмотен и не знае азбуката обаче май ти не знаеш. Виж само как си пискал "първо" ( парво ).Ти като си "учил" Физика, География да не би да правиш по хубави сачове от майстора Ислям. Съжалявам, че в България всичко оценяваме по външния си вид.

    ОтговорИзтриване
  8. Na momcheto sirtseto i ritsete sa zlatni,i vsichko napraveno e proizvedenie na izkustvoto.A fizikata ne e ot golyamo znachenie.No tideto si ot 20.15 v dushata si mrisen,itryabva da znaesh che mrisnoto se izchistva no mrisna dusha nikoga.Da si jiv i zdrav Islyame za da mojesh s trud i chest da si izkarash hlyaba.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен14/1/12 21:29

    20:15
    ot koga pocnahte da unijavate horata koito rabotyat i izkarvat parite si sis svoya trud zatova Balgariya e na tova nivo

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен17/9/16 21:59

    До умния не съди човек който си изкарва хлябът с труд честно и почтенно

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.