Реакцията

След публикацията ни „Войната „ИАРА-Бракониери" влезе в Youtube. ИАРА лови скумрия в яз. „Кърджали", в редакцията дойдоха част от така нар. „бойци срещу бракониерите". Те представиха документи, от които е видно, че хората от Изпълнителната агенция по аквакултури и рибарство в Кърджали работят активно и постигат успехи срещу групите, които бракониерстват в районите на язовирите „Кърджали" и „Студен кладенец". Те пишат актове, които издържат съдебните тестове.

Предлагаме ви един от случаите, от които е видно, че в завадения в залива Енчец продават бракониерска риба.

 

300 лева глоба за „Моби Дик"

На 17 октомври началник на сектор "Рибарство и контрол"- Кърджали към Регионален център- Пловдив на ИАРА- София е наложил наказание „Имуществена санкция" в размер на 300 лева на „Моби Дик"ЕООД, представляван от Ангел Д. А.,  за извършено нарушение на чл.49 от Закона за рибарството и аквакултурите на 12.08.2011г.

Недоволен от така наложеното наказание е останал жалбоподателят Ангел Д. А. , който чрез адвокат поискал от съда да отмени изцяло наказателното постановление. Посочени били следните съображения:

1. На посочената дата 12.08.2011г. не била продавана риба „уклей" в ресторант „Моби Дик";

 2. От акта и наказателното постановление не ставало ясно къде и кога било извършено нарушението, в обжалваното наказателно постановление не се сочело в какво се изразявало нарушението, налице било разминаване между съдържанието на констатациите в констативния протокол и акта, не било ясно фискалния бон по какъв начин бил иззет.

 В съдебно заседание жалбоподателят се представлява от адвокат, който поддържа жалбата и в ход по същество моли съда да я уважи.

Административно наказващият орган се представлява от началника М. Я., който оспорвал жалбата. В ход по същество настоява глобата да бъде завишена на 600лв., тъй като деянието било извършено в период по-малко от 1 година от извършването на още едно деяние. Моли съда да потвърди наказателното постановление като правилно и законосъобразно.

 

Случаят в рибарската кръчма

На 05.10.2011г. свидетелят С.С.-служебно лице, въз основа на касова бележка от ресторант „Моби дик" от 12.08.2011г., според която бил таксуван артикул 1 брой Уклей по 4.50лв., извършил проверка за наличието на предлаганата риба и по-конкретно за рибата „уклей" дали има съответните документи. За целта този ден отишъл в ресторант „Моби дик", намиращ се на язовир „Кърджали" до село Енчец,  където се срещнал с управителя Ангел А.. Поискал от него документите за произход да риба „уклей" или фактура, но такива не били представени по време на проверката.

На место свидетелят С. съставил констативен протокол. На 10.10.2011г. управителят на фирмата жалбоподател се явил в офиса на ИАРА- Кърджали и отново не представил документи за рибата „уклей". За това същият ден на место бил съставен акт за установяване на административно нарушение срещу „Моби Дик"ЕООД- Кърджали за нарушение на чл.49 от ЗРА в присъствието и на свидетеля П.Х., който жалбоподателят подписал без възражения. На база на така съставеният акт било издадено атакуваното наказателно постановление, с което е наложено административно наказание „имуществена санкция" в размер на 300лв.

 

Решението на съда

Административнонаказващият орган е издал обжалваното наказателното постановление за нарушение на чл.49 от Закона за рибарството и аквакултурите, според който „В заведенията за обществено хранене и в търговската мрежа се забранява доставянето, предлагането и продажбата за консумация на риба и други водни организми без копие от декларация за произход или документ за първа продажба, в които е вписан и ветеринарният регистрационен номер на обекта, от който те произхождат", което е подвел под санкционната норма на чл.85 от ЗРА. Тя казва, че „Който доставя, предлага или продава за консумация риба и други водни организми в нарушение на чл. 49, се наказва с глоба, съответно имуществена санкция в размер от 200 до 1000 лв.".

Безспорно от свидетелските показания на С.С., а и по делото не бяха представени други гласни или писмени доказателства които да ги опровергават, се установи, че по време на проверката на датата 05.10.2011г., както и по- късно на 10.10.2011г., жалбоподателят не е представил Декларация за произход на риба уклейка, която продавал в стопанисвания от него обект на 12.08.2011г. Обжалваното наказателно постановление е издадено по повод извършване на деяние, което осъществява състава на чл.85 от Закона за рибарството и аквакултурите, тъй като жалбоподателят е извършил деяние в нарушение на чл.49 от ЗРА, поради което административнонаказващият орган законосъобразно е ангажирал отговорността на жалбоподателя. При определяне на административното наказание е отчел всички относими по делото обстоятелства и е наложил наказание към предвидения минимален размер от 300лв. С оглед на това следва обжалваното наказателно постановление да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.

По отношение на доводите на защитата на жалбоподателя настоящата инстанция намира следното: твърдението, че на датата 12.08.2011г. не била продавана риба „уклей", бе опровергано с фискален бон от 12.08.2011г.; не следва да се обсъжда евентуално наличие на разминаване между съдържанието на констатациите в констативния протокол и акта за установяване на административно нарушение, тъй като производството по установяване на нарушение започва със съставянето на акта, а констативния протокол стои извън това, поради което е ирелевантен за спора.

За пълнота на изложението следва да се добави, че искането на  административнонаказващият орган за увеличение размера на наложеното наказание е недопустимо, тъй като това е правомощие единствено и само на наказващият орган. Според чл.63 ал.1 от ЗАНН съдът може само да потвърди, измени или отмени наказателното постановление, но не и да изземва функциите на ответната страна и сам да налага административно наказание.

Ето защо, Съдът

Р Е Ш И:

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 10089/ 17.10.2011г., издадено от Началник сектор "Рибарство и контрол"- Кърджали към Регионален център- Пловдив на ИАРА- София, с което е наложено наказание имуществена санкция в размер на 300,00лв. на „Моби Дик"ЕООД, представлявано от А. Д. А. за извършено нарушение на чл.49 от Закона за рибарството и аквакултурите на 12.08.2011г., като правилно и законосъобразно.


 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

43 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/12/11 10:07

    ИАРА е най-добре работещата държавна институция в Кърджали. Техните наказателни постановления вече не падат в съда. В случая с Ангел също трябва да се отбележи, че ИАРА работи и не търпи хора, която разправят "СЕГА ЩЕ МИ ДОЙДАТ ЕДНИ ГЛАДНИ ЧИНОВНИЦИ ДА МИ ПИШАТ АКТОВЕ ЗА РИБАТА, ЗА ТОАЛЕТНАТА, ЗА СЕРВИТЬОРИТЕ, ЗА КАКВО ЛИ НЕ, АМА АЗ ЩЕ ГИ НАХРАНЯ И ТЕ ЩЕ ЗАБРАВЯТ ЗА ВСЯКАКВИ ГЛОБИ"

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/12/11 10:08

    Ангеле върни се в ОЦК

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/12/11 10:43

    бълха го охапала Ангел.При цен 4,50 за порция акта ще го избият 67 порции.Толкова се продават за2-3 дни.Така и вълка сит и агнето цяло.Ангел си печели а ИАРА отчитат дейност.Чак и в съда обжалвал Ангел.Това ако не е наглост здраве му кажи.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/12/11 11:07

    Ами ХЕИ защо спят , как е възможно на самия понтон-(заведение и садки за отглеждане на риба) на гърба на кухнята му да има КУЧКАРНИК...СЪБУДЕТЕ СЕ ХЕИ-то,или сте лапачи???

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/12/11 11:43

    Браво Миро!
    Змията хапе, когато я настъпеш.Не се притеснявай от провокациите на бракониерите- разумните хора те подкрепят!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/12/11 14:03

    всички крадци разбойници и сводници са се събрали на зслива енчец тука данс трябва да проверят

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен25/12/11 14:22

    Те пишат актове, които издържат съдебните тестове.
    Този текст не важи за Студен кладенец.Това лято хванаха двама в лодка до язовирната стена взеха им мрежите , после четохме във вестника НЕИЗВЕСТЕН ИЗВЪРШИТЕЛ.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен25/12/11 14:32

    Абе кви са тия глобички от 500-600лв.,то това му е оборота за половин ден,а да не говорим по никулден продаваха рибата по 6-7 лв./кг. и се сещай те каква му е печалбата.Персонала не знае кво е това осигуровки,мизерия пълна,хигиена нулева и най-смешното и процент за обслужване от сметката...Вдигнете глобите десотократно та да видим дали ще "бракониерстват".Крайно време е да се завишат глобите във всички сфери,та да влезнат кинти в хазната...

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен25/12/11 14:44

    A pojarnata kade e 6to niki ne proverqva zakonnosta ma tozi i sasedniq ponton.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен25/12/11 17:41

    Кучкарник, ресторант,плюс кенеф и кухня в допълнение,садки. На едно място. На една плаваща платформа.НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен25/12/11 18:08

    Нито една контролна институция не си върши работата, не само незаконните понтони а и незаконните кръчми и магазини в града си работят без да се притесняват.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен25/12/11 18:23

    Чудя се как така Ангел Помака не е успял да купи ИАРА. Много интересно е това - или в ИАРА работят некорумпирани хора или във всички останали - ХЕИ, Агенция по храните и т. н. са много гладни щом кандисват на няколко порции риба за рушвет. И то правена на старо олио. В този понтон работата е 2 в 1 - ресторант и кучкарник.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен25/12/11 18:31

    да ви еба и държавата и крадливия народ що за боклуци сте има ли още една нация като българската дивашка и крадлива нация по света защо отивате в тоя така наречен понтон или кучкарник сигурно лайната на кучетата в манджите ви харесват да ви еба мамата лайнари такива.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен25/12/11 20:21

    защо проверяват и пишат само за Моби дик?Мишо Царя да не е изряден?там са лайната и разврата-гнусотия!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен25/12/11 20:50

    при мипшо за разлика от ангел маргото поддържа чисто

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен25/12/11 21:24

    На мишкара никой нищо не може да му каже да му е.а .... :)

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен25/12/11 22:39

    ami kade sa dvsk i hei!za toaletnite i 4iniite?sigurno imat zabranitelna zapoved za proverki!?

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен25/12/11 23:33

    DVSK hahahahaha ne sa prai na Okumush be Pred poslednia Ne znaesh kakavo e DVSK tragnal da govori palyacho

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен26/12/11 06:21

    na tozi qzovir vsi4ki vili i restoranti sa nezakonni no uvi ni6to kervan si varvi ku4etata si laqt,,,,,,,sega s pove4ko ru6veti 6tesi gi uzakonqt i,,,, valka cql agneto sa6to,v Kardjali vinagi e bilo taka i taka 6tesi prodalji,

    ОтговорИзтриване
  20. инспектор жуф ни чул ни видял26/12/11 09:25

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  21. инспектор жуф ни чул ни видял26/12/11 09:40

    чували сме ги браво миро браво иара честните хора ви подкрепят сега станаха разумните на колко местта на язовира да отидете ще намерите километри мрежи но те гонят двама трима на които миро има зъб селяните в сухово пускат през деня а и на миро баща му не е от свенливите нали си има ангел хранител наи крадливата инспекция в българия е тук в к ли

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен26/12/11 09:44

    разбрах че скоро ще има продължение на филма със скумриите само че този път ще е акула и летящи риби от амазонка ивсички ще бъдат със произход така че миро стягаи се за челюсти 4 и за джедаите във форма на летящи риби плъх бракониерски те те плюят а ти си мислиш че те мият всички коментари в полза на иара си ги пускаш ти и после им се кефиш ...... ....

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен26/12/11 09:52

    на тъстта ти кръчмата след 100год няма да е по добра от мобидик бе мишок

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен26/12/11 09:57

    С ИАРА-та обикалят и ченгета.Така че ако трябва да се плаща,на доста хора трябва да плаща Ангел.

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен26/12/11 10:53

    ангел е в пъти по читав от миро а във трифон зарезан кръчмата на тъстта му уклея е със произход от марс наи вероятно

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен26/12/11 11:33

    знаеме кои са ти и боиците срещу браконерите шаиката която не закачате а хубавите мрежи които вземате отиват при тях а рибата при тъстта ти в трифон зарезан рим берлин токио е схемата

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен26/12/11 13:29

    Че без далавера,кой върши нещо в нашата държава.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен26/12/11 15:12

    за ква далавера говориш копеле нещастно ако не е тъстта ти още щеше да си гребец на перо и колчев но и дядо ти ще те изрита скоро като те види каква скумрия си

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен27/12/11 09:56

    ха ха ха до боиците с браконерите купете си хеликоптер ще ви потрябва да гоните летящите риби барабар с мрежите а пък кои знае миро може да изфабрикува обвинение на господ за незаконен улов пък и в съда да го вкара те и без това като го видят там почват да припадат от страх

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен27/12/11 11:15

    За бракониерите студена вода по коледа и много се радвам на жалките им коментари.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен27/12/11 11:17

    Бракониери, идете да работите в Титан жалки словописци. Там ще имате по-добри доходи.

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен27/12/11 11:18

    Време е и бракониер да влезе в затвора, за да осети рибата и отзад.

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен28/12/11 08:24

    като те изритат от иара после и жена ти маи отново ще загребеш само че кои те види ще си гаси цигарите по задните ти части а може и в титан да почнеш там ще ти ходи на манталитета боклуко

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен28/12/11 08:57

    Ангеле, идват НАП, ХЕЙ, ИАРА, ОУПБЗН, РНСК, ОДБХ, стягай се - бая рибка трябва да изпържеш...!!!

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен28/12/11 14:02

    ти на чужд гроб не плачи малоумнико когато започнеш да ме стигаш обади се ха ха ха а може и някои паламуд на шията да ти окачим ама маи новия шеф ще те изрита дотогава мишко клета

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен28/12/11 21:21

    миро толкоз си прозрачен като влезеш тук че няма кои да не те познае защо се криеш като анонимен и без това си отиваш как ще живееш в този град дори и циганите са ти приготвили клада некадърнико не виждам къде ще се скриеш във града няма кои да не те мрази и не си мисли че всички които те мразят са бракониери някои може да харесват теб или жена ти

    ОтговорИзтриване
  37. Анонимен29/12/11 19:56

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен29/12/11 20:14

    КЪМ 21:21 И ТИ СИ ПРОЗРАЧЕН.НЕ СЪМ МИРО.УТОЧНЯВАМ.НО ТИ КАТО БРАКОНИЕР МИШО ,АНГЕЛ ИМАТЕ ЛИ ПОНЕ ЕДНА ФАКТУРА ЗА РИБАТА,КОЯТО ПРЕДЛАГАТЕ НА ПОНТОНИТЕ.ЗАБОГАТЯХТЕ ЗАЩОТО КРАДЯХТЕ ОТ НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО И СЕГА ВИ ИДВА ТАШКЪН.НИТО МИРО ВИ Е ВИНОВЕН НИТО ИАРА.МЯСТОТО ВИ Е В ЗАТВОРА.

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен29/12/11 20:36

    КЪМ 28.12.11/21.21 крайно време е специалните служби вкл.иДАНС ДА ТЕ ОТКРИЯТ ЗА ТЕЗИ ЗАПЛАХИ КЪМ СЕМЕЙСТВОТО НА МИРО И ДА ТЕ ПОДВЕДАТ КЪМ ОТГОВОРНОСТ.НЕ Е ТРУДНО. АЗ ДОРИ СЪМ СИГУРЕН КОИ СТЕ.ЕДНА ЧАСТ СТЕ ОТ ВЕСЕЛЧАНЕ. УТОЧНЯВАМ ,ЧЕ НЕ СЪМ МИРО ИЛИ НЕГОВ ЧОВЕК. ИМА СРЕДСТВА И НАЧИНИ И ЩЕ ТЕ ОТКРИЯТ!

    ОтговорИзтриване
  40. Анонимен29/12/11 22:31

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=202068326550244&set=a.197632740327136.47201.127283340695410&type=1&ref=nf

    ОтговорИзтриване
  41. Анонимен29/12/11 22:49

    ще ми пръднеш на хея плъх браконерски а това че не си ти го обясни на данс да го туря аи да не ти кажа ама от баща пожарникар и маика някоя си се получаваш точно ти нещастнико

    ОтговорИзтриване
  42. Анонимен29/12/11 22:56

    предупредих те че си прозрачен сега ти казвам че си и тъп като гъза на слона

    ОтговорИзтриване
  43. Анонимен30/12/11 20:29

    ТОЯ ОТ 29/12/11 22:49 е веселчански пиандурник и комплексар.той не може да пишеи да мисли.убеден съм,че майка му и баща му са брат и сестра.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.