158 000 лева е общата субсидия за 20-те читалища в Ардинско през настоящата година, съобщиха от Общината.
Съгласно Закона за народните читалища, предвидените по държавния и общински бюджет средства за дейността се разпределят между учрежденията от комисия с участието на общината и председателите на читалищните настоятелства. Със заповед на кмета на община Ардино Ресми Мурад е сформирана комисия за разпределението на годишната субсидия.
Финансовите средства се разпределят по методика и натурални показатели – любителско художествено творчество, изяви на местно, общинско, областно, национално и международно ниво, библиотечен фонд в томове, организиране на културни прояви, издръжка за сградата и щатният състав. Критериите целят адекватно да подпомогнат читалищата, които наистина работят активно, мотивирани са и имат нужда от средства, информират още от местната администрация.


Натоварена програма, „малък старт" още в Истанбул

През настоящата година в Програмата за развитие на читалищната дейност в общината са включени много културни мероприятия. През месец май в Ардино под патронажа на кмета Ресми Мурад ще се проведе Третият международен литературен форум „Братство". Литературното събитие ще се съчетае и с втората премиера на
документалния филм „Утринна звезда" за родения в Ардино световноизвестен турски писател Сабахаттин Али. Снимки за филма бяха направени и в Ардино. Първата премиера на документалния филм ще бъде на 2 април в Истанбул.
През май след десетгодишно прекъсване ще се организира и Общински преглед на любителското художествено творчество. Също така ще се проведе и пленер за художници, а организатор на проявата ще бъде читалище „Родопска искра".
В Програмата са включени още традиционните селищни празници на селата Млечино, Горно Прахово, Боровица, Бял извор, Жълтуша, Падина и др. През септември в рамките на Есенните културни празници предстои и отбелязването на 60-годишнината на твореца Саффет Ерен.
Гюнер ШЮКРИ

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/3/12 16:22

    "158 000 лева е общата субсидия за 20-те читалища в Ардинско."


    А-а-а-а, Асане, не си прав! Как в с. Мост, за "ремонт" на училището, детската градина и читалището, отидоха милион и половина, пък в Ардино за 20 обекта само 158 000 лева? Пък, то може и според "Верността на електората, а ???

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/3/12 18:22

    Drebniq Yuksel pak 6te se radva na 70 000 koito ostavat za ardinskoto 4itali6te, a ostanalite 19 4itali6ta 6te se borqt za ocelqvane s 88 000 hiledi?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/3/12 18:28

    Alo gospodin resmi, izvinqvam se 4e pi6a s malki bukvi imeto vi no vie ne zaslujavate da se obra6ta 4ovek s uvajenie kam vas. Kakva vina imaha vsi4ki uli4ni ku4eta, 4e gi otrovihte bez da vi migne okoto? Allahtan korkun hic mi yok?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/3/12 21:09

    kakva skuka!!!
    tesi porti i tasi snimka oste 100 godini li ste ni tikate v suratite,hei hora ot vestnika i drugite tam ot ardino, nyamate li kameri na kaskite kato skiorite?!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/3/12 00:56

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/3/12 09:03

    ей, анонимния от 14/3/12 00:56, клеветиш човек с 3 издадени книги! Ти си или малоумен или злобен или и двете! Ако намериш някой да ти повярва, успех!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.