В 7 часа и 14 минути на 20 март настъпи астрономическата пролет. Това е и денят на пролетното равноденствие, когато денят и нощта са равни по продължителност. В годината има две равноденствия - плолетно и есенно. Периодът между две едноименни равноденствия се нарича тропическа година. Тя има приблизително 365,2422 слънчеви денонощия. Заради тази приблизителност всяка  година равноденствието настъпва в различно време на денонощието. Всяка година се прибавят 6 часа напред.
В този ден светлината и тъмнината се разделят по равно.
Според българските вярвания на първа пролет долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла.
В деня на астрономическата пролет  врмето ще бъде слънчево. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните в Кърджали ще достигнат 18 градуса в 12 часа, 21 градуса - 14 часа, 20 градуса от 15 до 18 часа.


На снимката: Първият щъркел кацна на 13 март в 12.10 часа
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/3/12 08:13

    Честита първа пролет на всички

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/3/12 08:56

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/3/12 10:31

    Браво поправихте ,а моя коментар не го публикувахте и това е достатъчно

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/3/12 20:00

    Честита Първа пролет!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/3/12 21:40

    vesela prolet s mnogo starkeli,lyastovichki,skvortzi,sturtzi,slaveicheta,avligi,chuchuligi,galabcheta,gugutki i drugi pevtzi vi jelaq!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.