Държавата заплаши бизнесмена с данъчна проверка, ако не плати на работниците, и обеща да не го гони от мините, ако го направи

 

 След три седмици протести за неизплатени заплати в ГОРУБСО - Мадан, и ОЦК - Кърджали, държавата прибягна към тактиката с тоягата и моркова, за да принуди собственика Валентин Захариев да се издължи на работниците си. От една страна, министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че ако миньорите от маданското предприятие не получат парите си и не бъдат внесени осигуровките им, той ще разпореди данъчна проверка във всичките фирми на Захариев. От друга, съветничката в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) Марина Армутлиева заяви, че ведомството е готово да спре процедурата по отнемане на концесията на бизнесмена върху мините на ГОРУБСО, ако плащанията към работниците там бъдат направени. Срокът, поставен и от двете министерства, този път е кратък - до петък.
МИЕТ стартира процедура по отнемане на концесиите на холдинга на Захариев "Интертръст" върху находищата в Мадан преди седмица. Причината първоначално бяха неплатени концесионни възнаграждения от 93 хил. лв. След като тази сума беше внесена, искането се прехвърли върху забавените заплати на работниците. 

Общите интереси

От директно разтрогване на концесионните договори между държавата и Валентин Захариев за мините в Мадан в момента никой няма интерес, стана ясно от изказванията на съветничката в МИЕТ пред БНТ. При отнемането на концесията собствениците имат право да обжалват, а това може да продължи над година, обясни Марина Армутлиева. Отделно между три и шест месеца би отнело инициирането на тръжна процедура за избор на нов концесионер, добави тя.

Обвиненията в източване

Междувременно лидерите на КТ "Подкрепа" директно обвиниха Валентин Захариев в източване на предприятията. Според тях схемата от "Кремиковци", при която негови фирми стоят на входа и доставят скъпи суровини, а после на изхода купуват продукцията евтино, се повтаря и сега. "Това е моделът на Захариев, той стои, докато може да източва. След това напуска", каза председателят на федерация "Металурзи" към КТ "Подкрепа" Людмил Павлов. По информация на "Подкрепа" има два кандидата за ГОРУБСО - Мадан, а единият от тях проявява интерес и към ОЦК - Кърджали. "Знаем само, че вървят интензивни преговори", каза лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев.

Реакцията

Като евентуален кредитор на Захариев за ГОРУБСО - Мадан, и ОЦК засега неофициално се спряга Първа инвестиционна банка. "Не сме получавали отказ от банките. Просто са втвърдили позициите си заради непрестанното медийно говорене", каза пък директорът на "Интертръст холдинг" Роберто Младенов. По думите му работниците все пак ще получат парите си до края на седмицата.

Иглика Филипова, Капитал

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/3/12 10:02

    Аз искам да знам откъде накъде данъчната проверка е ЗАПЛАХА за Захариев? Нима той не трябва да е изряден във всяко едно отношение? Значи малките и средни фирми могат да ги разкатават и да търсят под вола теле само и само да ги глобят и едва ли не да ги накарат да фалират, но Захариев и такива като него не смеят с пръст да ги пипнат? Що за двойни и тройни стандарти прилагат управляващите от ГЕРБ? Още ли не ви стана ясно, дами и господа управляващи че именно заради тази ви политика на следващите избори няма да имате такъв успех както преди 3 години? Вие обещахте да се различни. Народът ви повярва, а вие какво направихте!? Бедните станаха още по-бедни, фалирахте стотици фирми, най-вече малки и средни, заради глобите, които им наложихте. Богатите си правят каквото искат, вие си играете на Насрадин ходжа...По-добре комунистите да дойдат на власт и това ще стане на следващите избори, запомнете го, самозабравили се малоумници от ГЕРБ!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/3/12 10:18

    Защо ли се лъжем?Дали има трезвомислещи хора,които са работили в завода в последните 7-8 години и не знаят какво става там?Още с идването на Захариев и сие,нещата в завода не бяха цветущи,но все имаше някяква надежда.При влагането на инвестиции завода можеше да го бъде!Но....начина по който започна да се управлява завода,липсата на средства за ежедневните нужди,поставянето на входа и изхода на завода на фирми на Захариев/работещи на много завишени цени/,неподходящия мениджмънт/разбирай не знаещи,а послушни хора/ и ред други неща от "кухнята" на завода доведоха лека полека до сегашното състояние.Който и да сложат от банката кредитор нищо няма да се оправи,нещата са тотално закъснели.Дори и да се започне сега няма да е за дълго,няма ги огромна част от можещите специалисти и работници,агрегатите и сградите са непоправимо амортезирани.Кърпежите им няма да спасят завода от загиване.Новият цех,за който се говари като за панацея е доникъде,а и там има още много недоразвити неща/като топилен цех,осигуряването на нужното количество ток и още мн.други../Да не говорим,че трябва да се разширява и цех"Мокро",нова пържилна пещ и още и още.....Дано хората работещи там си получат парите,другото е празни приказки.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/3/12 10:57

    Никой не го е плашил със данъчна проверка? Дянков му каза: Плати заплатите и те започвам от до!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/3/12 11:42

    ТИ МАЙ ЧУВАШ КАТО БОЙКО, САМО ТОВА КОЕТО ТЕ ОТЪРВА- ТЪЪЪПАК

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21/3/12 16:15

    aloo umniya kakvo oznacava plati ili proverki plastas i pravis kakvoto si iskas pres sledvastite mesesi tipcoooooooo moje i 1 godina da ne plastas

    ОтговорИзтриване
  6. ЗАХАРИЕВ21/3/12 20:08

    Избирайте тояга по г...за или морков в г..за

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.