Миньорската стачка в Мадан продължава, съобщават колегите от всекидневника "Родопи Смолян", цитирайки председателя на стачния комитет Румен Каров. Той е категоричен, че протестът на служителите на „Горубсо" ще приключи когато държавата отнеме концесията на Валентин Захариев и рудниците в Мадан се поемат от нов собственик. Каров отбеляза, че въпреки обещанията за изплащане на заплатите работниците няма да слязат под земята заради тежките условия на труд и недостига на техника, което прави работата опасна за живота. „Омръзна ни да ни лъжат. Захариев плаща изключително ниски концесионни такси на държавата, работниците не вземат заплата, а цената на оловото и цинка е много висока", подчерта Каров. Дори днес заплатите на миньорите да се изплатят, те не могат да започната работа, тъй като двата рудника – „Петров дол" и „Шахоница" са запечатани от Инспекцията по труда, а няма и ток. В мините текат и уволнения, като на този етап от работа са уволнени Каров и представителят на „Подкрепа" Максим Банков, които са нарочени от ръководството за организатори на демонстрациите.
Обогатителната фабрика в Рудозем работи и там нещата са по-спокойни. В момента се преработва рудата на рудоземския рудник „Димов дол", собственост на „Рудметал".
Припомняме, че ръководството на "Горубсо-Мадан" се ангажира да изплати днес 700 хил. лева от задълженията за заплати към работниците. Обещанието дойде след среща на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с представители на ръководството на минното дружество.
Според министър Трайков най-важното в момента е миньорите да получат възнагражденията си, а след това ще се мисли за концесията на минното дружество.
От ръководството на предприятието са се ангажирали и да се изпълнят и предписанията за безопасност на Инспекцията по труда.
Минното предприятие дължи суми за заплати за последните месеци около 1,1 млн. лв., като сред задълженията има просрочени плащания и за май 2011 г.
Министър Трайков заяви, че е необяснимо защо "Горубсо-Мадан" има загуби, след като експлоатира двете най-богати рудни находища в региона и цените на металите са добри.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/3/12 16:25

    Какво стано в ОЦК?Залъгаха ли ви?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/3/12 16:59

    Стачка и в ОЦК до дупка!!!Никаква работа!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/3/12 19:08

    Ха Валентин Захариев ви плати хаиде на работа само дето паржилен и сярна не му тряббали,само с цинково и кека ще произвеждал цинк-ха сега къде ше се връщат да работят напусналите от борсата в ПКП а см Д в цинково ли е преместена

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/3/12 21:17

    bravo, bg miniori za smelostta vi!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/3/12 09:49

    Държавата да отнеме не само концесията на Горубсо и разрешителните на ОЦК, но да отнеме и лицензите на транспортната и охранителната фирма на Захариев. В тези фирми не са изплащали заплати и осигуровки от януари 2011 год.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.