Ако някой работи срещу закона, срещу хората, той трябва да си понесе наказанието, той трябва да бъде наистина наказан, твърди народният представител от ГЕРБ

 

Цвета Караянчева – депутат от ГЕРБ в интервю за предаването на БНР „Неделя 150"

Знаете как протече протеста в Кърджали през седмицата. Напрежението прерасна в шествия и блокади по пътищата. Всеки ден протестиращите спираха движението на автомобили по пътя за Хасково. Тяхното настояване пред собственика Валентин Захариев беше да плати забавените заплати. Вчера отново имаше премиерска визита и венцехваления, благодарствени слова и илюзорно решение на въпроса. Срещата вчера проследи депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева. Може ли да кажете дали смятате, че се върви към разрешаване на ситуацията заради преговорите с три банки, които би трябвало да решат дали да сменят собственика?
Надявам се, че ще има положителен изход от ситуацията, защото знаете, че ОЦК в Кърджали е структуроопределящо предприятие – предприятие, в което работят над 500 семейства в момента, в предни години са работили много повече. Тези хора трябва от някъде да се препитават. За съжаление няма от къде да се намери работа за толкова много хора. Аз искрено се надявам и се радвам, че и премиерът се включи в тези преговори, за да бъде наистина гарант за доброто приключване. Виждате, че вчера всички хора, които бяха на площада, сякаш с облекчение въздъхнаха, защото гаранцията, която дава премиерът, е наистина сериозна. Това, което предприехме вчера и миналия ден за изплащане на тази финансова помощ, все пак е нещо, което ще позволи на хората да поемат въздух и да покрият някои от своите най-належащи нужди докато изчакват да си получат заплатите. И оставам обнадеждена от думите на премиера, който каза, че до края на седмицата ще дойде с добри новини за металурзите.

Вие как отговаряте на въпроса защо той се занимава, защо правителството се занимава с едно частно предприятие и с решаването на тези проблеми? За да получи тази адмирация, за да бъде с това поведение на победоносец?

В никакъв случай. Човек трябва да бъде човек в такива ситуации, за да почувства болката на хората. И той вчера каза: „Аз идвам заради мъката, която виждам в очите ви". Аз също ги наблюдавам от три месеца и ходя при тях, както и областният управител. Знаете ли, много е важно хората да разчитат на държавата, а отношението на държавата към ОЦК винаги е било последователно. И аз ще ви кажа малко хронология в тази посока. Още 2009 година...


Да, да, докато казвате, помислете върху това – защо тези хора толкова дълго са търпели, като великомъченици? Всичко това, което е било сриване, заприличването на комбината в нещо, което прилича на средновековие, ограбването на техните права, на условията на труд, на работа, на живот?
Ами първо, защото това е комбинатът, който от дълги години е в Кърджали. Няма къде тези хора да си намерят работа, освен да излязат извън Кърджали. Но другото, което е, аз мисля, че тук трябваше малко и синдикатите по-активно, още от миналата, 2011 година, когато дойдоха тримата министри – г-жа Караджова, г-н Младенов и г-н Трайков – за да разговарят със собственика за обгазяването на града, за подобряване условията на труд, може би още тогава трябваше да проявят претенции към собственика, защото от тогава започнаха – и преди е имало проверки, но тогава започнаха много интензивни проверки на Инспекцията по труда и те констатираха всичките тези нередности в условията на труд на хората, в неполучаването на заплатите. Тогава може би и синдикатите трябваше много по-ясно да заявят и да изкарат хората навън, за да протестират срещу г-н Захариев. При положение, че тогава комбинатът все още имаше ресурс да работи, мисля, че едномесечна стачка пред фабриката, би накарала г-н Захариев да се замисли и да ги обезпечи с работно облекло, да започне инвестиции. Защото от 2009 г., откакто правителството на ГЕРБ дойде, той има разрешение за строеж на оловен завод. До 2011 г. нищо не беше направил. И това беше нашата инициатива – да поканим министрите тук, за да разговарят с него и да му дадат ясен знак, че така повече не може да продължава, един път да трови града, един път по този начин да се отнася към работниците.

Явно Валентин Захариев не разбира от знаци и тъй като става дума за това дали той е източвал предприятието, вие имате ли информация дали тук е приложена схемата на входно-изходното източване, което е типично за „Кремиковци"?
Аз мога да кажа мое лично мнение, не ангажирам никой. За мен има такова нещо, но компетентните органи и „Икономическа полиция" в Кърджали работят точно по това направление. Даден е на прокуратура, доколкото знам и за източване на държавния резерв. Така че има няколко точки, по които е даден на прокуратурата, за да бъде разследван. Защото това безобразие трябва да спре. Вие виждате, че в продължение на няколко месеца той продължава да лъже работниците, излиза по медиите, говори неща, които не знам какво цели с тях, но знаете ли, работниците наистина не му вярват и те не го искат.

 

Наблюдавах внимателно каква беше неговата реакция, когато беше запитан вчера в едно телевизионно студио дали е спонсор на ГЕРБ. И тъй като най-напред каза, че е дал само 5 000 лева, това звучеше нереалистично, той веднага се преметна и каза, че са 10 000. Може ли срещу една такава минимална сума този човек, който борави и лъже за милиони, да си е спечелил такова едно конформистко поведение и да бъде търпян, след като е провалил не едно и две предприятия?
Аз мисля, че начинът, по който говори и начинът, по който лъже, е достатъчно показателен и дълбоко се съмнявам в това дали е спонсор на ГЕРБ или дали е давал пари.

 

Това е неговото признание. По-скоро може да се усъмните.
Всеки може да каже. Но виждате, че държавата няма абсолютно никакви сантименти към никой. Ако някой работи срещу закона, срещу хората, той трябва да си понесе наказанието, той трябва да бъде наистина наказан.

И при вас е объркването – ГЕРБ не е държавата. И когато даряваш за една партия, оттам идват тези отвратителни падения.
Аз ви казвам, че не съм сигурна в това, което той казва, защото той се оказа, че е един добър и последователен лъжец. В крайна сметка, това, което говори и с работниците, и с хората, виждате, и пред премиера, има достатъчно основания да мислим, че не можем да знаем кога говори истината и кога лъже.

 

А вие запомнихте ли думите на областния функционер на БСП от „Седмицата", г-н Багдасаров, който поиска да се види момента, в който комбината се стопанисва от СИБАНК и начина, по който са били продадени акциите на работниците, на служителите – тайно, полека, те са били излъгани, правили са признания пред полицията. Този период познат ли ви е?
Този период – да, аз съм била в града по това време, но до такава степен не съм била запозната с действията на мениджмънта във фабриката. Но искам да ви кажа друго, че на следващия ден в местната преса излезе г-н Иван Дафинов и г-н Никола Пашинов, който беше цитиран от г-н Багдасаров, и казаха нещо съвсем различно – казаха, че акциите са продавани 2008 г., по времето на г-н Захариев. Така че, когато някога нямаш достатъчните факти и компетенция, по-добре е да замълчиш. А пък искам да ви кажа и нещо друго, че г-н Пашинов беше от листата на БСП в предния общински съвет, така че това е човек, който е работил с БСП, но въпреки всичко излезе и каза истината, и по този начин заклейми лъжите на г-н Багдасаров.

 

Каква инициатива вие можете да проведете, като представител на управляващата партия? Защото това плащане е от ден до пладне, това е едно залъгване, само няколко дни да минат.
Това не е залъгване, това е една помощ, която наистина ще помогне в рамките на една седмица, в която г-н премиерът каза, че се очаква финализиране на разговорите и изплащане на заплатите на работниците. Това е една необходима и навременна помощ. Това, което аз, като народен представител, съм направила в рамките на тези няколко дни, е да поддържаме непрекъснато връзка с хората, непрекъснато да имат информация какво се случва и по какъв начин ще се развие завода. Защото не е важно, както един от синдикалните лидери каза: ние искаме да си получим заплатите. Да, ама хората казват така: ние искаме да си получим заплатите и да работим в тази фабрика. И аз, като инженер и мениджър на една от другите фабрики в града, знам колко е важно да работи една фабрика и знам колко е важно да храниш. Аз съм хранила 200 човека с работата, която върша, и знам, че е много ценно да се запази това предприятие. И за мен е болка, когато знам, че тези хора са заплашени да останат на улицата, защото няма... Знаете ли, вчера имаха в очите си удовлетворение и малко спокойствие от това, че са получили някакви помощи, но имаше обида от това, че не са си получили заплатите. Така че там работят достойни хора, които наистина искат да получават не помощи, а искат да получават заплати, искат честно да са си изработили парите. И затова те не искат да работят с този собственик.

 

Всичко това е толкова странно – това лековерие, тази емоция, с която се посреща това съобщение за избавление. Няма никаква гаранция, че нещата няма да се повторят, нали така?
Ако е същият собственик, мисля, че ще има проблем. Но в случая с гаранцията на държавата, имат надежда и хората, и аз, че нещата могат да бъдат и в по-добра посока.

А не ви ли прави, че с тази сделка, която бе осъществена в съседния Мадан, идва на власт отново „Мултигруп", която се ползва с политическата протекция на ДПС?
В тази посока не ми се ще да разсъждавам, защото в един момент моят политически опонент в Кърджали има нахалството да каже, че ГЕРБ продава Родопите на ДПС. Аз много пъти съм говорила на тази тема и този регион беше оставен години наред в лапите на ДПС точно от тези комунисти, които тук, на место ниво, се съюзяваха с тях и в момента продължават да се съюзяват и да вземат решения срещу хората тук. Така че знам откъде са тръгнали тези приказки и мисля, че не искам и да ги коментирам. Заводът трябва да работи. Когато той е в ръцете на един професионалист – и вие чухте хората, които преди малко говореха – когато една фабрика е в ръцете на професионалист, човек, който знае какво да прави и иска да развива тази фабрика, и иска да си получават заплатите хората, има ли значение какъв е? Защото искам да ви кажа, че 2007 г. аз работих в машиностроително предприятие като технолог и когато по политическа причина махнаха директора на завода, по времето на Иван Костов, нашите контрагенти от чужбина се отказаха и казаха: ние сме работил с професионалист, ние не сме работили с партийния кадър. Оттам приключиха поръчките, започнахме да не вземаме заплата. И сложиха един човек, който нямаше въобще никаква представа за какво става дума. Когато един клиент, идващ от чужбина, човек, който иска да сключи сделка с тебе, види насреща си човек, който няма представа за какво иде реч, никога няма да има доверие в него. Така че професионализмът все пак е една от най-важните черти на един мениджър, за да върви едно производство. Защото ясно е на всички, че г-н Захариев източваше това предприятие.

Тоест вие сте склонни да си затворите очите за политическия чадър над Николай Вълканов, за да може да подейства той професионално?

За какъв чадър става дума? Аз не разбирам за какъв чадър става дума.

 

Щом не разбирате, няма смисъл да говорим.
Разбира се.

 

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/4/12 15:53

    Новият собственик на ОЦК е инж Илиев, който вече е платил цялата сума

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/4/12 18:02

    А ТОЗИ, КОЙТО КАДРУВА С КАКВО ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАКАЗАН...???

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/4/12 19:13

    Синдикатите ли е трябвало да го натиснат и за неплатените данъци и осигуровки? И като е имало проверки, какво са установили и какво е последвало? Или пак е познатото - на гербаджиите пак друг им е виновен? Я предишните (не че са цвете и те), я времето, я синдикатите . . . Повече от половин мандат туткане и нищонеправене.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/4/12 20:29

    Караянчева не разбира за какъв чадър става дума. зЗа един такъв шарен цветен чадър-тип ветропоказател.Според политическата конюктура.С 325 лв. на работник от ОЦК се опитват година преди изборите да купят гласовете им и на семействата им.От това по-голям популизъм здраве му кажи.Господа металурзи въртолета отлетя и ще му хванете опинците догодина на Б.Б.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/4/12 21:01

    Няма по-голям и последователен ментърджия от Б.Б.То все за магистрали говори,но на практика има напълно завършени 19 км.,които са започнати от миналото правителство.Б.отряза лентата и сега с него не може да се говори.То не са чалъми,то не са ръце в джобове,то не са потупквания и държане за ръце.Егати популизма и цирка.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/4/12 21:07

    НАЛИ ЩЯХА ДА ЗАТВАРЯТ ТАЗИ ОЛОВНА СМРАД? КЪДЕ Е ЕКООЦЕНКАТА, А КАРАЯНЧЕВА?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/4/12 21:30

    BRAVO GOSPOJA KARAYANÇEVA VİE POMİSLİHTE ZA HORATA NEZAVİSİMO OT ETNOSİTE AKO NE BYAHTE VİE PO SELATA HORATA NİTO VODA NİTO SPOKOYSTVİE ŞTYAHA DA VİDYAT EVALLA NA VAS DOKATO SIM JİV ŞTE GLASUVAM ZA VAS.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен1/4/12 21:38

    GOSPOJA KARAYANÇEVA VİE MİSLİTE DA PRAVİTE NEŞTO HUBAVO ZA NAŞİYA RAYON OBAÇE DRUGİTE PARTİĞİ GLEDAT KAK DA ZAROVYAT V KALTA TOZİ BEDEN NAROD ZAŞTO İ TE NE MİSLYAT KATO VAS İLİ TE SA VIZPİTANİTSİ NA HİTLER DOLU DPS İ BSP.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен1/4/12 21:45

    Лъжци сте вие Цветке, за три години съсипахте страната, оказахте се по алчни и некадърни и от другите. Догодина ще се видим на изборите...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен1/4/12 22:02

    г-жо Караянчева, спрете да си пишете сама коментарите, грозно е, както е грозно това което правите в област Кърджали...!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен2/4/12 00:55

    НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ОСВЕН ДА ЗАРАБОТИ ТРЯБВА ДА СПАЗВА И ЕКО ИЗИСКВАНИЯТА ТОЯ СКАПАН ЗАВОД!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен2/4/12 09:31

    Идиоти! Важно е как се чувстват работниците! До колкото знам не са подписвали декларации, че ще гласуват за ГЕРБ, а дори и така да беше, стаичката е тъмна а изборите са след 1 година. Много вода ще изтече до тогава.
    Просто ви е яд, че някой мисли по-мащабно и че правителството на ГЕРБ не мисли за комисионни като старите комунисти.
    Старх ви е, че един ден всички ще прогледнат и ДПС и БСП ще потънат в забвение.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен2/4/12 20:48

    Горката...
    Вече всички прогледнаха и разбраха,че сте от един дол дренкиии

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.